onsdag 28 augusti 2013

Tips: Karlstad XC!



Den 15:e september arrangerar vi i OK Tyr, Karlstad XC, en cykelfest i Karlstads skogar för både motionär och elit. Vi kommer att ha 2 sträckningar, en som är ca 30-35 km och som är ca 60-65 km som går i Karlstads gamla militärskog I2-skogen och sedan ut på natursköna Sörmon-området som med sin tallhed och otroligt fina stigar erbjuder fantastisk stigcykling. Vi kommer också att bestiga Bryngfjordsbacken där den första cyklisten i damklass och herrklass kommer att få en specialdesignad "bergatröja".

Vi kommer även tillsammans med en av våra samarbetspartners, KMTI, arrangera ett minilopp som vi kallar för Labanloppet för de allra minsta som kommer att vara en varvbana på evenamangsområdet där barnen får köra hur många varv de vill och naturligtvis får alla medalj. 

För mer info och anmälan kan ni surfa in på http://karlstadxc.se/ eller så finns vi också på facebook https://www.facebook.com/ksdxc?hc_location=stream"

Välkomna till Karlstad den 15:e september för en fantastiskt dag med fenomenala stigar och en naturskön upplevelse.

Dessutom kan man dyka upp dagen innan...

"På kvällen den 14:e september kommer Mattias Reck att hålla en föreläsning på Scandic Klarälven om cykelträning. Mattias är förbundskapten för svenska landslaget på landsväg och en av Sveriges mest erkända cykeltränare. Det är riktigt roligt att han kommer till oss och berättar om träning.
I samband med detta kommer det också att bjudas på en pastabuffé på Scandic och vi kommer att börja nummerlappsutdelningen. Platserna är begränsade till 70 stycken, det är först till kvarn och priset för både pastabuffé och föreläsning är endast 150 kr så snabba er att anmäla er redan nu.
Anmälan sker till cykel@oktyr.se"



tisdag 20 augusti 2013

Komma nära en världsstjärna del 2!

På torget i Vårgårda! Ella möter en av de största! Regerande OS- och världsmästarinna. Foto: Anton Vos.
Efter det förra inlägget med "Gustav möter Cavendish i Danmark" blir det naturligt att fortsätta med "Ella möter Vos i Vårgårda".

Ella får testa på att vara hejarklack i Hägrungabacken!
Man behöver alltså inte ens åka utanför landets gränser för att träffa världsstjärnor. På svensk mark tävlar en gång om året stora delar av världselit, med bland annat vår svenska världsstjärna "Silver-Emma" Johansson som haft en grym säsong hittills, och damcyklingens- och tillika en av damidrotternas största, nämligen Marianne Vos!

Ella och landslaget!
Det räcker med andra ord att åka till Vårgårda! Då får man även landets kanske bästa hejarklack som "står och slår" i Hägrungabacken och chansen att se proffsen åka varv efter varv på den tuffa banan runt en av svensk cykels högborg.

Tänk att man kan få komma så nära en stjärna! Foto: Anton Vos.

tisdag 6 augusti 2013

Komma nära en världsstjärna!

- Titta pappa, jag har nästan Cavendish för mig själv!
I helgen var jag och min son på Danmark Runt! Det blev mycket hygge och trevligt!

Något som slog mig...återigen, var det faktum att cykel är en sport där man verkligen kan få se och ta på världsstjärnor på riktigt nära håll! På de flesta stora tävlingarna (kanske undantaget Tour de France nuförtiden) ges den möjligheten. Åker man exempelvis till ett VM (som detta år går i Florens i september) och åker ner till starten en timme före start kryllar det av stjärnor som visar upp sig, pratar med publiken och cyklar genom folkmassorna till och från inskrivningen.

Man kan som sagt komma väldigt nära cyklisterna. Vi står precis mellan start och mål och har cyklister  runtomkring oss. Här är det tempohästen Rasmus Quaade (ni kanske minns det svart-vita TV-programmet i vintras) som var "helt borta och utpumpad" efter målgång.
Jag minns själv första gången jag kom väldigt nära alla stjärnor. Jag och Martin Johansson åkte från hans hem i Luxemburg till norra Frankrike där Criterium International brukade gå på den tiden. På det mysiga torget i Charleville Mezieres var det just så att man strosade omkring och plötsligt var den ena kända cyklisten och sportdirren efter den andra, runtomkring dig.

Vacansoleis huvudmekaniker tillika landslagsmekaniker, Klas Johansson!
Danmark Runt var inget undantag, tvärtom. Världsstjärnan Mark Cavendish var på plats, och med lite mindre otur hade även Tom Boonen varit på plats. Cavendish är Gustavs idol, och han var så knäckt att han inte kunde vara med när VM gick i Köpenhamn, så var kunde passa bättre än att ta tillfället i akt nu. I Holbäck, några mil väster om Roskilde, skulle det köras enkelstart/tempolopp, så det borde ju vara perfekt för att under några timmar låta Gustav strosa omkring bland alla uppställda lagens bussar där cyklisterna värmer upp.
Gustav fotograferar en koncentrerad Cavendish! Det var förresten inget fel på Cavs form! Femma på 12,1 km tempoloppet, dagen innan satt han i Lövkvists grupp uppför Kiddevej i Vejle och dagen efter vann han avslutningsetappen!
Och mycket riktigt, under nästan en hel timme hade lilla Gustav Reck, 9,5 år gammal, självaste Mark Cavendish nästan för sig själv. Lite överdrivet såklart, men det kändes nog så för Gustav :-) Att han sen fick hans autograf, kunde se honom på starten i Roskilde nästa dag, sitta på VIP-läktaren inne i centrala Köpenhamn och se honom sträcka armarna i skym 50 meter framför sig, hänga med Lövkvist in i IAMs buss, få en keps av landslagsmekanikern Klas, titta på en väldans massa tåg på Köpenhavns Huvudbanegård och äta och dricka lite för mycket onyttig mat, var en bonus!!

En snabbvisit i IAMs buss med självaste Lövkvist som guide efter målgång på sista etappen!
Nisse på Posten! Här i Danska Postens tröja. Läs denna artikeln på Cyclingnews från idag. Lyckas detta är Nisse en viktig bidragande faktor till att vi kan se och ta på stjärnorna här hemma!