söndag 29 augusti 2010

Ät var sjätte timme!

Forskare: Ät var sjätte timma.

Hoppa över mellanmålen. Ät i stället var sjätte timma. Då kan du gå ner i vikt och behålla den, visar ny svensk forskning. Avstånd mellan måltiderna behövs för att sätta igång fettförbränningen.

Så står det i inledningen i en artikel i GP idag (s. 79 del 3). Det är forskare vid Lunds Universitet, som drar denna slutsatsen efter att ha forskat på bl.a. aptitreglering och viktreduktion. Jag skulle tro att de flesta tycker det går stick i stäv med de allmänna kost- och måltidsrekommendationer man brukar läsa om. Det brukar ju snarare låta så här; ät flera gånger om dagen för att hålla blodsockret i schack osv...Även forskarna i Lund blev förvånade över sitt resultat!

Det område som det debatterats och debatteras mest om vad gäller kost och viktreduktion är ju vilken sammansättningen kosten ska ha, och hur mycket av den som krävs, för att ge bäst viktreduktion och hälsa. Idag är nog de flesta svenskar väl bekanta med begrepp som GI, Atkins, medelhavskost mm. Olika forskningsresultat står mot varandra. Kommer matrekommendationerna att förändras inom en snar framtiden kanske?
Det är inte alldeles självklart längre att det bästa sättet att hålla eller gå ner i vikt är det som staten och Folkhälsoinstitutet har haft som riktlinjer under en längre tid.

Ett annat område där ny forskningen också har gett upphov till att man får fundera på vilka riktlinjer man ska gå ut med, är ju den om att man bör gå ner i vikt långsamt. Där har forskning på senare tid visat raka motsatsen. Alltså dom som gick ner snabbt på kort tid, hade bättre resultat, även i slutändan. Även här var forskarna överraskade över resultatet, men antydde att det kunde bero på att man får en kick att fortsätta när man får en så bra början. 

Det blir nog en spännande fortsättning kring flera kostområden framöver!

Det är förresten häftigt när forskning undersöker eller utmanar sånt som anses vara dagens sanningar! När det gäller kostråd kan man ju faktiskt tänka sig att vi står inför några paradigm-skiften! Och det brukar inte alltid vara det lättaste att åstadkomma!

3 kommentarer:

  1. Sex timmar mellan måltiderna? Då hinner man ju dö.

    SvaraRadera
  2. Ja, det lär ju inte vara rekommendationen för den som rör sig hyfsat mycket!!

    SvaraRadera
  3. Var sjätte timme? Oj jag skulle definitivt inte klara det!=)

    SvaraRadera