måndag 3 oktober 2011

SubXX kick-off

Från vänster Maria Gabriels, Jona Dahlqvist (foto), Maria Hermansson och Maria Granlund.
I helgen hade jag äran att vara med då tjejgruppen med namnet Subxx hade kick-off uppe i Borlänge. Subxx är något så unikt som den första snabbgruppen runt Vättern enbart bestående av tjejer! Redan i april började några tjejer prata om det här och strax efter årets Vätternrunda blev jag tillfrågade om jag ville vara med på ett hörn, och det ville jag såklart! Så här skrev jag då i juni om satsningen!

Några korta instruktioner och tips mellan varven. Foto: Jona Dahlqvist.

Uppe i Borlänge, med mycket god mat och logi på Active Stay, underbart väder och ett helt gäng energiknippen runt omkring sig, deltog jag som samarbetspartner och coach vid denna kick-off. Gruppen består av många rutinerade och starka tävlande och elitmotionärer från cykel och triatlon, och gav ett mycket imponerande intryck. Min uppgift under lördagens träning var  att dela med mig av erfarenheter och tips vad gäller lagtempoträning, men det behövdes nästa inte.
Trots att många aldrig tränat ihop, och vissa inte hade någon större erfarenhet av storlagtempo med snabba skift (kallat belgisk kedja i Sverige av någon anledning?!) eller landsvägscykling överhuvudtaget, gick det strålande. Jag har ju varit med om en del lagtempoträning i olika sammanhang, och måste säga att jag blev riktigt imponerad att det flöt så bra som det gjorde direkt.

Imponerande klunga! Foto: Jona Dahlqvist.
Det är så lätt att denna typ av teknik för snabbcykling blir smått kaotisk när man har med mindre vana åkare att göra. Antingen för att man a) vill visa sig, eller är b) orolig att man är för långsam och därför höjer tempot varje gång man ska fram och dra c) sänker farten d) har svårt med fartkänsla e) drar för länge f) vinglar eller bromsar för mycket vid olika hinder g) glömmer kommunicera eventuella hinder längs med vägen h) har fullt sjå med att hålla koll på sig själv, sin cykling och framförvarandes hjul att man glömmer av helheten... ja, listan kan göras lång!

Lite prattempo mellan de olika lagtempo-intervallerna! Det blev sammanlagt en runda på 8 mil på lördag förmiddag!
Det räcker att en cyklist har problem med tekniken, för att ett helt lag ska bli "straffade". Därför var det såklart extra kul att se hur bra det gick direkt från start. Ni som testat vet att det kan sin tid att få ihop flytet! Här gick det på 45 min! På slutet gick det både tekniskt bra och snabbt!

På eftermiddagen höll jag sedan föredrag om specifik träningslära för Vätternrundan! Som tack kunde jag resa hemåt med blommor och en underbar dryck! Efter mig tog Roger från Tomas Fogdös Active Life Foundation plats i talarstolen! Subxx ska samla in pengar till fonden för varje km dom cyklar!

Övergripande träningsplanering, iklädd min RosaBandet tröja dagen till ära! Foto: Jona Dahlqvist.
Läs mer och följ dom på här:
hemsidan
facebook

Vill du vara med som samarbetspartner till detta härliga gänget?
Jag är helt säker att det kommer att bli mycket drag kring detta arrangemang, oavsett hur snabbt dom cyklar! Vill du synas med dessa tjejer?

Kontakta i så fall:
subxx2012@gmail.com

Kort stopp mellan lagtempo-intervallerna. Foto: Jona Dahlqvist.

2 kommentarer:

  1. http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.3965096-snabba-cykeltjejer-samlar-pengar-till-valgorenhet

    SvaraRadera