tisdag 18 juni 2013

Rekord på Vätternrundan!


Hjärtbarneturen/fonden pb Balansera :-). Med Gingsjö i spetsen ger dom sig ut prick 10.18
på den blåsigaste Vätternrundan på länge! Foto: Anders Jonasson.
Det blev nytt rekord på Vätternrundan ändå. I dagens pressrelease från organisationen står det att föregående års tid på 6.37.56 är slagen, och den nya rekordtiden att slå är numera 6.37.09. Tänk att det skiljde så lite efter nästan 300 km cykelåkning. Otroligt!

30 min till start!
Förra året tog Ride of Hope rekordet på Vätternrundan till en ny nivå. Det var inte bara ett sedan länge gammalt rekord som blev slaget den gången, utan hur det gjordes var också det speciellt, med tanke på hur det sett ut på Vättern de senaste åren. De stora snabbgrupperna med duktiga veteraner och elitmotionärer har då kompletterats med ett antal elitcyklister för att kapa tider ner mot "drömgränsen" sub-7. Ride of Hope däremot, lyckades "mot alla odds" enligt många inkl mig, på bara 6-7 starka elitåkare (Bäckstedt, Gingsjö, Stevensson, Gustavsson, Svensson, Carlsson, Larsson) själva köra på otroliga 6.37!

Koncentration, fokus och viss anspänning! Marcus Svensson, Team Trek Sweden. Foto: Anders Jonasson.
Under hösten och vintern funderade säkert inte bara jag hur fort ett större gäng elitcyklister skulle kunna  köra på. Oavsett motionsloppens natur vill många ha en tid. Tiden är viktig. Både sin egen och någon annans att relatera till. Detta något är ofta den snabbaste tiden/rekordet, årets snabbaste tid, sin egna tid för tidigare år, konkurrentens, kompisens, arbetskollegans eller liknande.
På väg uppför den lilla backen till första fasta langningen! Ca 44 i snitt efter 12 tuffa motvindsmil ner till Jönköping och uppför Bankerydsbackarna! Foto: Anders Jonasson,
I cykel är det ju tyvärr ofta, i mitt tycke, lite för stort avstånd mellan tävlings- och motionscykling, och med sub-grupper görs det möjligt att dess båda världar möts lite mer (självklart måste det ske under trafiksäkra former, och det diskuteras hur man ska organisera det bäst). I löpning och skidor är det lättare att blanda och det finns sällan något problem eller större debatt att ex Vasaloppet eller Göteborgsvarvet omfattar både elitlöpare och motionärer samtidigt. Den som åker Vasaloppet på 8 timmar upplever eller tänker säkert inte ens på att han deltar i en tävling, utan ser det som motion. Detsamma gäller troligtvis det stora flertalet av de 60.000 som springer varvet. Pratar man däremot tider och vinnare i cykel på motionslopp låter reaktionerna sällan vänta på sig.
Vid det första sub9-depåstoppet mellan Bankeryd och Habo! Foto: Anders Jonasson.
Sedan införandet av egna starttider på lördagsmorgon och med SM veckan strax därefter, har fler och fler elitcyklister varit tillgängliga och intresserade att få sig en rejäl genomkörare på Vätternrundan. Som svensk tävlingscyklist är man dessutom inte van vid så mycket uppmärksamhet och cirkus runt loppen man kör, så de flesta som testar Vätternrundan blir ofta positivt överraskade av hur häftigt det är att cykla fort på Sveriges och ett av världens största cykellopp.

När det gäller rekordgruppen säger dessutom flera av dom att det varit ett unikt och spännande tillfälle att köra ihop på det här sättet, med ett gemensamt mål för en god sak att uppmärksamma Hjärtebarnsfonden, fast man till vardags tävlar i olika tröjor!

Efter Hjo och framåt blev det lagtempo på ett led med längre förningar. Fv Wetterhall, Dahlberg, Gingsjö, Rönn, Svensson. Foto: Anders Jonasson.
Med detta sagt, fanns alltså tanken att se hur fort ett lite större gäng elitcyklister skulle kunna köra, och troligtvis möjligheten att ragga upp ett sådant gäng. Nu skulle vi få en ännu bättre tid att mäta oss mot och imponeras av. Kanske till och med under 6.30?

Var dom cirka 6 tongivande förra året gällde det att i alla fall ha uppemot 12-15 detta året, för att köra en rejäl bit fortare. Det är ofta någon som är skadad, ska köra något landslagsuppdrag, är sjuk eller ur form, så från en skara på 15-16 man är det troligtvis realistiskt att 10-12 kan köra riktigt fort just den dagen. Dubbelt så många som året innan alltså, förhoppningsvis tillräcklig marginal för att göra skillnad!

Plågade miner! Landström och Södergrann vid andra depåstoppet strax norr om Karlsborg! Foto: Anders Jonasson.
Det mesta gick också enligt planen, och trots sjukdom och krascher och några som inte kunde göra sig rättvisa pga dålig form eller jobb hela dagen i Vätterundans servicedepåer, var det ett mycket starkt gäng på startlinjen. Vad vi inte riktigt hade tänkt oss och hoppats på var ju såklart att vinden skulle vara mer problematisk och tuff än på mycket länge. Rekord slås sällan när oddsen är så mycket emot vindmässigt. Å andra sidan var gänget betydligt större än året innan, så kanske...

Anders Ekh Åstorp-Refero lyssnar spänt på speakern efter målgång.
Foto: Anders Jonasson.
I slutändan visade det sig väl att det ena tog ut det andra, och med en mycket liten marginal på cirka 45 sekunder slog man Ride of Hopes rekord från året innan. Vi får helt enkelt vänta ett tag till innan vi vet vad ett större starkt elitgäng kan göra i hyfsade förhållanden! Gingsjö blev intervjuad i cyclesport.se efter målgång och det ger kanske en indikation på vilka tider man kan köra på under bättre förhållanden.

Rekord är ju till för att slås ;-)

Gänget som innehar det nya rekordet:
Linus Dahlberg People4you pb BLIZ
Alexander Gingsjö People4you pb BLIZ
Anders Ekh Team Åstorp Refero
Marcus Svensson Team Trek Sweden
Marcus Johansson CK Hymer
Johan Nystrand CK Hymer
Jimmy Rönn Team Cykelcity
Erik Saeden "vilde"

F.v. Dahlberg, Södergrann, Nystrand, Dahlström, Johansson, Rönn, Bernström, Landström, Gingsjö, Ekh, Lundvall, Saeden, Bertilsson och Svensson.
Stort tack till Hjärtbarnefonden och Hjärtbarneturen med Lars Erlman och Sara Leijon i spetsen, alla cyklisterna självklart och sist men inte minst serviceapparaten runtomkring själva loppet!

5 kommentarer:

 1. Kan du be de som var med ifjol och i år att titta på snitthastigheten. (Elit cyklisyer samlar väl på alla info i sina GPS?). Enligt min kompis som cyklade på 9.19 var banan betydiligt kortare 2013 än 2012 pga vägomläggning vid Jönköping. Han fick bara 292km, något jag tror måste vara fel? Men hur långt var loppet 2012?
  I vilket fall om loppet var kortare 2013 kan ni samsas om 2 rekord.

  Snabbaste snitt = Ride of Hope 2012
  Snabbaste Vätternrundan = Hjärtbarneturen 2013

  SvaraRadera
 2. Jag trodde nog inte den tiden skulle vara möjlig i vinden som rådde. Indikerar att de kunde slagit rekordet med marginal om det varit vindstilla. Grattis! Jerry (som inte hade hängt med länge …)

  SvaraRadera
 3. Jag hade samma distans på båda rundorna. / Gingsjö

  SvaraRadera
 4. ni pratar hela tiden om prestationer med tider. föreslår att ni startar med en helt vanlig cykel nästa år. alltså ingen racer. själv cyklar jag på en 7 växlad busetto från harald nyborg=stridsvagn ca 20 kg samt singelcykling hela vägen utan följebilar som serverar en något. då kan man börja att snacka om prestation 16 timmar här. skulle ni klara det förmodligen inte. ja ni kan ju alltid ta en elcykel!!!

  SvaraRadera
 5. Det ena uteslutar väl inte det andra, tänker jag :-)

  Vad som är en utmaning kan ju vara flera olika saker!

  SvaraRadera