Knappt har vi smällt Björns träffsäkra svar i förra intervjun, så kommer nästa. Men vintern är på inmarsch, och längdskidorna med den, och dessutom är herr Pölder riktigt het just nu med sitt friska bloggande på Svenska Cykelförbundets egna blogg, så varför vänta?
Nu är Big T en man med många strängar på sin lyra, så intervjun blir därefter, nämligen lång! Men jag tror att många kommer att tycka det är läsvärt!
Nu är Big T en man med många strängar på sin lyra, så intervjun blir därefter, nämligen lång! Men jag tror att många kommer att tycka det är läsvärt!
Reck - Först, tack för att du tar dig tid just nu, när det är så körigt. Vad jag förstår så är din business oerhört säsongsbetonad?
Pölder – Kul att få svara på lite frågor från dig ”recken”. Min firma är väldigt säsongsbetonad och tur är väl det så man hinner med cykelbiten. Vi har högtryck från september till fredagen innan riktiga Vasaloppet dvs första söndagen i mars. När bussarna går upp på fredag morgon är det som att släcka ner lyset på firman. I år har det dock varit extra crazy i säsongsstarten pga förra årets fina vinter. Många som är rädda att inte hitta utrustning till denna vintern, det var nästan ”soprent i butikerna” runt löning januari.
Reck - Men om vi backar bandet något, är det ju på sin plats att du först får berätta om dig själv. Vem är Tony? Vad har du för idrottslig bakgrund? Och varför blev det en skidbutik?
Pölder - Jag är född 1961 i Norberg i Västmanland, ett skidnäste på gränsen till Dalarna som har fostrat många fina skidåkare såsom Arne Lilja, Sören Petterson och Ingmar Sömskar.
”Sömmen” och jag växte upp tillsammans o på den vägen är det via skidgymnasiet i Järpen och in i den gyllene eran på 80-talet där man tävlade o reste med storheter som Gunde, Wassberg, Mogren och ”oljan” Eriksson. På den tiden så kunde svenskarna vara 7 bland de 10 på världscuperna. Vi var lika dominanta såsom norrmännen var under 90-talet.
Pölder tar bergspriset i Vasaloppet 1986, före Hassis, De Zolt och Anders Blomkvist. |
Eva-Lena heter nu Frick i efternamn o är chief på Vätternrundan.
1990 lade jag av och öppnade sportaffär i Vetlanda som blev 2 butiker 1993 med start i Nässjö. Under denna tiden var vi med i Team Sportia men jag kände att hjärtat var längd, så 1999 flyttade vi ut i skogen i Nässjö till en lada och byggde om den till skidbutik. Nu har vi på Pölder Sport 400kvm längd i ladan och är störst och bäst (ler) på att sälja längd i Sverige. Finns ingen som orkar ha ett så stort sortiment som vi kan ha pga att vi bara satsar på längd.
Under resans gång har jag fått 2 fina pojkar, Daniel och Robert. Daniel är king på musik och Robert är på väg att bli king på cykel. Han kör för Sveriges bästa klubb, Team Cykelcity och har ju dig som tränare så du känner honom väl. Själv har jag drivit juniorlaget i Cykelcity under 3 år, det är slut nu…vi kliver av det tåget nu med fullt lag, det blir ev bara Emil Gabrils kvar 2011. Enorma 3 år, sanslöst kul att få jobba med så ”kuliga” killar med höga målsättningar. Sen så har jag ju fått lära känna Picco, Håkan. Otto, Gurra och Aike i elitgänget och har försökt suga åt mig så mycket kunskap jag kunnat från de. Gillar att åka servicebil och tuta lite ;-)!
Så du har alltså tränat en del med guldgeneration Svan, Wassberg, Mogren! Häftigt. Kanske har du nått speciellt minne att berätta om? Det finns mycket att berätta. Gunde som perfektionist, säcken som sket i allt trodde alla utåt men han var nog tusan mer perfekt än Gunde i mångt o mycket men han smög med det. Molle var spelevinken som åkte på talang och han hade en mer avslappnad stil, han var stilbildare i utvecklingen av skejtstilen.
Ett intressant minne var 1984, alla som var skidintresserade då kommer säkert ihåg när Gunde Svan hårt kritiserade lagledningen med Åke Jönsson i spetsen när han valde Wassberg i sista startgrupp på OS 5-milen. Wassberg kunde åka på Gundes tider och spöade honom med endast 4 sek till slut och ett vilt mediarabalder drogs igång där Gunde gick hårt åt chef Jönsson o ”jämtlandsmaffian”. Jag vet varför Jönsson valde Wassberg som favorit.
Situationen uppkom månaden innan OS vid OS testet i Borlänge…5 mil långt.
Wassberg och Svan i storform inför OS. I det seedade fältet så såg det ut såhär starttidsmässigt:
Wassberg riktgubbe o först ut i seedade fältet
Okänd persson starttid 30 sek efter
Tony Pölder starttid 1 min efter Wassberg
Sven-Erik Danielsson starttid 1,30 efter Wassberg
Okänd
Gunde Svan starttid 2,30 efter Wassberg
Racet startade och jag blev uppkörd ganska fort av Danielsson och tillsammans med honom körde vi ikapp Wassberg efter 1 mils åkning…???? Vad tusan pysslade han med tänkte jag så bra som han normalt åkte detta året. Det var ju inte var dag som man körde ikapp Wassberg 1 minut!!...på en mils åkning. Han släppte förbi oss båda direkt och jag tänkte nu släpper han väl direkt och han har en dålig dag, men han hakade på med viss möda kändes det som.
Svempa och jag åkte bra, han ledde OS testet och jag låg sexa vid 15 km…såg bra ut och ”säcken”(Wassberg) hängde ointresserat på utan att hjälpa till. Jag frågade honom vid 18km om han ville gå upp och hjälpa till med farthållningen…”njaeeeeee sa han, åk ni pöjker”.
Runt 23-24 km så hörde vi att folk började skrika i skogen, dalarnas konung Svanen kom flygande, han hade åkt ikapp 2 ½ minut på säcken och 1 ½ minut på mig. När han var 20-30 meter bakom oss tre (svempa-pölder-säcken på rad) så säger säcken lugnt, ”hörni jag kan dra lite”, så vi stiger snällt åt sidan och låter Wassberg dra och tjaaaa dra o dra…HAN STACK!!!!...
Efteråt hittar vi Gunde i duschen sittandes på en pall helt väck, vi fick höra att säcken aldrig släppte ifatt Gunde utan de hade åkt dryga 15 km med 30 m lucka där Gunde försökte nå Wassberg men nådde honom aldrig och sedan hade Gunde väggat och säcken fortsatte själv vidare och körde ifrån Gunde o slog han.
Tror definitivt att det var detta som gjorde Wassberg till favorit hos Jönsson och därmed sista startgrupp och slagläge för OS guld!
Men det som utmärkte 80-talet mest det var att vi tränade väldigt mycket tid och väldigt långsamt alltid, vi jagade timmar i massor och det gick väldigt väldigt långsamt. I löpning aldrig fortare än 5 min/km tex, i cykel kanske man kan säga runt 28-29 km/h i snitt.
Någonting som förändrats väldigt nu, de åker säkert fortare nu…kanske. Men jag har åkt Vasaloppet på 80-talet på 3,50 och 3,58 på mycket sämre skidor än vad som finns nu så …tjaaa… ibland kanske det var bättre förr (ler). Känns lite som att det tränas mycket tid i allra översta toppen men strax under betydligt mindre än vad vi gjorde.
Vilka är de största innovationerna inom ”materialsporten” längdskidor de senaste åren?
Tycker inte att det hänt så mycket faktiskt, det är 2 saker som är viktiga för att du skall få en kulig skidåkning…ett bra belag och ett spann som passar dig. Fixar du det så blir det kul att åka skidor.
Belagen har givetvis blivit bättre och vi fixar till det allra sista med stenslipning. Skall man pricka något som jag gillar och som utvecklats…hmmm får tänka länge men då blir det 2 saker.
1) Flyttbara bindningar, att kunna flytta bindningen såsom man kan nu på rottefella är bra men ej färdigutvecklat. Du kan alltså förbättra ditt fäste eller glid med små enkla ”knäpp”. För tillfället ganska oväsntligt för just nu har skidtillverkarna bara fixat att kunna flytta 1 cm, det kommer att bli bättre snart.
2) GPS klockor, tänk under 80-talet när man låg på läger o rullade tioöringar på en karta för att få reda på hur långt man åkt. Man sa att ”idag åkte vi 38 km på förmiddagen och 27 km på eftermiddagen”…kunde säkert diffa 5-6km på dessa antaganden. Nu är det dataprogram o analyser o exakta metrar som gäller, otroligt kul o träningsinspirerande.
Hur tror du framtiden ser ut för längdskidor när det gäller teknik och material?
Vallningsfria skidor för den late, en vallningsfri skida kommer aldrig att fästa o glida lika bra som en vallad men ändå blir detta framtiden. Att ha ett par skidor i bilen så att man kan stanna till på väg hem från jobbet ”och snabbåka 2 varv på elljusspåret” utan att bry sig om att behöva kunna valla. Skidan finns redan, vi har den i butik! Tekniskt sett bland eliten så blir det tyvärr mer o mer muskler och risk för klassiska race med enbart glidvalla kommer att bli mer regel än undantag.
Märker er bransch av extra uppsving pga framgångarna i OS?
Branschen känns inte som att sådana framgångar påverkar försäljningen, kanske mest pga att det blev en sådan snörik vinter ifjol. OS framgångarna blev grädden på moset men då hade vi inget att sälja ;-) för det var försent på säsongen.
Bland cyklister är det ju många som funderat på varför dom inte kör mer lagtaktik i skidor, inte minst i ett lopp som Vasaloppet? Jag antar att det är pga dess tradition som individuell sport som det ser ut som det går, för egentligen, skulle ett större starkare lag börja köra mer som ett lag och offra sig för varandra på Vasaloppet, skulle det ju vara mkt svårare för enskilda löpare att vinna, vilket skulle tvinga fram mer taktik och sammangående, eller hur? Hur bedömer du det? Och hur ser framtiden ut tror du?
Detta blir framtiden, vi såg det på OS redan i vintras när Sverige taktikkörde hem ett OS guld med lagkörning. Långloppen håller redan på att forma sig, Auklandsbröderna har redan ett lag där också svenskar ingår. Snart kommer de också att få diskutera att dela på prispengarna såsom de gör inom cyklingen, kanske gör de det redan…har inte koll på det.
På Eurosport får Vacchi/Adamson ibland frågor av karaktären, kan vem som helst köpa den cykel som proffscyklisterna kör med TV, kan man vinna cykeltävlingar på hög nivå med en billig cykel? Hur ser det ut i din bransch? Kan man vinna Vasaloppet på skidor för några tusenlappar? är det samma skidor som eliten har som du kan köpa i affär?
Vi har exakt samma skidor som världseliten åker på i vår butik, många par är plockade på fabrikernas racingavdelning. Det som skiljer en butiksskida mot den skidan Northug o co åker på är att de har valts ut av experter på deras fabriker.
Men det fixar vi ju också för vi är experter fast på hemmaplan ;-). Vi är stora hos alla skidleverantörer, alla vill sälja till oss mycket och bra, men vi är också lite ”pain in the ass” för de för vi gnäller också väldigt mycket och skickar tillbaka väldigt många skidor som vi tycker är för dåliga att sälja till kund. Dessa skidor som är dåliga hamnar sedan som oftast som reaskidor hos okunniga handlare ute i Sverige och det är inte så bra.
Om man är en novis som jag själv, och ska skaffa sig sitt första paket valla för att kunna träna, vad behöver man?
SÅ LITE SOM MÖJLIGT SKA DU KÖPA!
Bygg från få burkar o klister, lär dig de och utveckla eventuellt från den basen. Skall man vara hård så räcker det med:
1 paraffin
3 burkar fästvalla
2 klister
1 plastsickel
1 styrskårsskrapa
1 vallaväck
Detta kostar under 500 kr om du handlar det smart.
Sen har vi ju tejpen, fästvallatejpen. Jag brukar säga att 70% av skidåkarna kan inte valla och skall då åka tejp! En tejp går aldrig bäst men som oftast hyfsat…åker du tejp så vet du att det alltid finns åkare runtomkring dig som vallat och som har bättre skidor, kruxet är att hitta den rätta vallningen ;-).
Jag kan hjälpa dig med detta recken, vi har färdiga paket med vallatabeller som är lätta att följa ;-).
Jag har förstått att du var en hyfsad löpare i den ungdom också?
Hade nog kunnat bli en bättre löpare än skidåkare, kruxet var att vi skidåkare använde bara tävlingslöpningen som ”extra hård träning”, ett andra pass på dagen. Jag gjorde 1,07 på halvmaran och 31 min på milen och har sprungit Lidingöloppet på 1,44. Var nog god för under 2,20 på maran men kom aldrig i läge för att göra en bra mara.
Det skönaste minnet var 1984 tror jag, vi bodde i Sundsvall då och tävlade för Stockvik. Vi hade tränat 3 tim rullskidor på förmiddagen och sprungit intervaller och var klara kl 15 på dagen. Jag ringer ner till min tränare i Vetlanda och frågar om det finns något kul att göra i Småland under helgen, jodå säger han…vi kör halvmaraton i Vetlanda imorgon lördag på förmiddagen. Vi satte oss på flyget på kvällen (den magiska 100 lappen som fanns då på flyget) kl 10 gick starten o jag landade på höga 1,07 och på eftermiddagen körde vi 2,30 distans på rullskidorna.
Och med dom tiderna idag hade man väl nästan kommit topp 10 på ett Lidingölopp/Gbg varv? Elit- och elitmotionsbredden har ju verkligen minskat inom konditionsidrott från dina dagar inte sant?
Tror jag var som bäst 33:a på Lidingöloppet, med mina tider nu så hade man varit topp 5 varje år så det har hänt något konstigt, elitmotionärsbiten har försvunnit. Den stora massan som sprang milen på mellan 32-35 min har försvunnit. Gjorde du 35 min på ett stadslopp på 80-talet så var du inte bland de 50 bästa. Nu kan du nästan vara på pallen med 35 min.
Vi måste ju såklart även beröra curlingen! Att du hinner med allt är ju otroligt. Hur mycket spelar du och på vilken nivå?
Curlingen är lite överkurs mest pga jobbet med butiken samma tid. Men det är för kul att sluta med.
Har spelar 5 säsonger i elitserien och har representerat Sverige 1 gång i Japan…slaktat peja ;-) ett par ggr har jag också hunnit med…ler. Jag driver ett ungdomligt lag nu som skip och pådrivare, vi är väl topp 6 i SWE när vi spelar bra.
Det är nog många som inte förstår curling, inklusive mig själv! Förklara väldigt kort det taktiska så man fattar lite bättre.
Otroligt kul o intressant idrott, sanslöst lagspel. Matchen går ut på att spela i drygt 2 timmar och sen kunna avgöra med sista sten. Lagen spelar 8 stenar var i varje omgång och den som vinner en omgång missar att ha sista sten i nästa, det är en stor fördel att ha sista sten så det gäller att förlora nästsista omgången i matchen och det är det som är den stora konsten.
Vad fick dig att komma in på cykel?
Övervikt…ställde mig på vågen 2003 som visade 112kg, som aktiv låg jag mellan 67-74kg så det var några extra kilon. Plockade ner mig på ett år till 88kg och åkte Vättern på exakt 8 timmar i ett litet osynkroniserat gäng. Picco o Håkan kom ifatt mig på väg in i Motala minns jag, de hade åkt in 18 min på mig då…mitt mål är sitta rulle på de snart runt sjön :-).
Far och son i sina tidiga cykelkarriärer! |
Du har ju blivit känd i cykelkretsar det senaste året, dels för att du varit ledare för Cykelcitys juniorlag, och kanske allra mest sedan du kom med i Svenska Cykelförbundets styrelse. Just nu är du minst sagt högaktuell pga ditt friska bloggande på förbundets egna blog.
Mmm jag kom med i styrelsen våren 2009, kom ihåg första styrelsemötet när man skulle gå igenom lite papper, jag skulle kolla hur mycket pengar förbundet hade och drog in på sponsorer…jag letade o letade och var tvungen att fråga generalsekreteraren var kontot med sponsorintäkterna var. Glömmer aldrig svaret, ”vi har inga sponsorpengar i SCF”. Jag höll på att dö när jag fick höra detta och undrade vad jag hade gett mig in på. Sen allt strul som varit med avhopp o avsked av en massa personer precis innan.
Så i läge 1 kändes det som en stukad styrelse. Nu är jag mer övertygad att vi är på rätt väg, vi är inte kompletta som styrelse, men vi är ganska starka och snart efter Svensk cykels framläggning så tror jag att vi kan få de verktyg vi så väl behöver.
Jag är väldigt kritisk till mycket av vad som händer inom SCF men Rom byggdes inte på 1 dag och jag upplever att det finns för många ”gamla gubbar” som tycker o tänker för mycket. Kan vi få bort de och trycka in lite ungdomlig positiv energi i SCF sfären så kan detta bli riktigt bra. För tillfället så stör ”de äldre” mer än vad de ger!
Själv har jag ingen erfarenhet av arbete i och nära förbundet så jag kan egentligen inte ha en åsikt om själva arbetet mer än via andrahandsinformation och rykten osv, MEN, jag delar uppfattningen att ett förbund ska vara inlyssnande, öppet, transparent, kommunicerande (förhoppningsvis är och förblir projekt Svensk Cykel ett sånt), och det är otroligt viktigt för ett förbund att en styrelse fungerar!
Jag tror mycket på Grönkvists jobb tillsammans med de övriga, det kommer att komma något gott ur allt.
Så Tony, hur ser du på det som skett den sista tiden?
Jag är en krigare och som du vet så är det mycket som skall och måste ändras inom SCF, om du bara visste allt som händer o hänt så skulle du förstå. Det är därför jag vill att vi skall vara öppna och våga visa vad vi gör och vad vi bestämmer, där kan vi väl säga att jag känner mig väldigt ensam i den nya styrelsen. De känns som att de inte törs vara öppna och jag tycker det är skitdåligt så därför har jag kritiserat de för det.
Vi får se om jag får vara kvar i styrelsen efter detta som jag gjort nu, sätter ingen prestige med att sitta i SCF styrelse, det ger mig mycket givetvis och jag vet att jag kan förändra mycket. Men får jag ingen hjälp av de andra så hoppar jag av vid förbundsmötet i mars eller jag kanske blir utkickad ”av mina egna också” pga att jag är den jag är…den som lever får se, vill inte svensk cykel ha herr Pölder så är det så, då åker jag Vättern med Picco o Håkan på 6,58 istället…det kanske är roligare ;-).
Jag vill ingen illa, ”fast jag är högljudd och vågar stå på barrikaderna” och försöka leda mina trupper, det är Pölder i ett nötskal.
Problemet är att i SCF styrelse är det inte jag som leder truppen, utan det gör Yvonne Mattsson och jag tycker faktiskt trots all kritik hon får från vissa att hon är en skitbra ordförande för SCF, hon gör ett bra jobb. Ni som klagar fattar inte vilket hästjobb hon gör med alla möten och all representation hon måste utstå (tro för guds skull inte att det är såååå glamouraktigt att helg efter helg åka o vara prisutdelare i vårt avlånga land).
Jag tror svensk cykel är på väg…med projektet Svensk Cykel, med "doers" och med nya vindar i styrelse o kommittéer. Med eller utan herr Pölder, fast jag tror det kommer att gå fortare med Pölder, än utan :-)
Från det ena heta ämnet till det andra, du är ju ordförande i tävlingskommitten. Vilka reflektioner fick ni efter årets program och får du redan nu säga nått om 2011 års program?
Anser att årets program är en succé som går att finslipas ytterligare till att bli riktigt riktigt bra.
Vi har samlat en ny liten tävlingskommitté med representanter från alla grenar, det tror jag mycket på. Vi jobbar vidare mot 2011 och känns som att inga större moln finns, största vikt är att fixa så att de som arrangerar race tjänar pengar. Mycket med nya lastbilen och radio från SCF har fixat så att det blivit ekonomiskt lättare att få runt en tävling, framförallt en cup!
Hur hoppas du att förbundet fungerar om låt säga 2 år?
Jag hoppas SCF fortfarande vill ha med Pölder, jag tror att styrelsen har slutat att vara operativ, att det finns undergrupper med positiva människor som jobbar i organisationen postivt + att jag hoppas att vi kan göra samma resa som skidskyttarna har gjort, att gå från noll sponsormiljoner till 8-10 miljoner in/år.
Vad gör Big T om 2 år?
Han åker service i ett Protourlag :-)…en dröm och det är rödvita dräkter som jag coachar…Cykelcity såklart :-). Om inte detta inträffar så cyklar jag Vättern på under 7 timmar, väger 86kg och jobbar som ett svin under vintern som vanligt. Skall också försöka hitta en kvinna som står ut med mig , det du recken…det är inte lätt det :-).
Än en gång, tack för din tid och personliga och utlämnande svar om dig själv och ditt liv!
Detsamma…kul att få tänka tillbaka lite, gamla minnen! Lycka till med din tränarkarriär nu när du kör det på heltid, ta nu hand om min son så man snart får se honom som proffs, annars så kommer jag o jagar dig med blåslampa ;-).
För den som vill följa Tony har han även en egen blog!
Sportdirektörn och Cupsegraren. Foto: J Spjuth. |
Stå på dig Tony!!
SvaraRadera...att du var en sån jävel till att springa, de va som tusan!
Är det Ewan McGregor eller Pölder på första bilden i inlägget? =)
SvaraRaderaVad kom du som bäst på Vasaloppet?
SvaraRaderaExtra snällt av mig att fronta med en så ungdomlig bild (som ju måste vara säkert 10 kg gammal ;-)
SvaraRaderaFörbundets blogg ska nu ligga vilande...tråkigt som tusan...
SvaraRaderaYep, såg detta nu, SCF bloggen är nerlagt!
SvaraRadera10kg gammal??? men nu J-vlar....bilden är tagen igår ;-)
SvaraRaderajag blev 8:a...vi var 9 man in i en klunga utanför Mora...jag var tröttast nästan
SvaraRaderaatt SCF blogg blir vilande tycker jag oxå är knäppt men man får vika sig för demokratin i vår styrelse, herr Pölder blev liksom nerröstad där...ler
SvaraRaderaVi skyller på mitt språk + att många av er "skrev anonyma inlägg" där man inte tog ansvar för sin egen text.
Styrelsen ville ha en infoblogg och åsiktsblogg där alla "skulle ta sitt ansvar o blogga o stå för sina åsikter"
Vi får se vad som sker nu...skall bli intressant
SCF har skrivit på www.scf.se att man finns på facebook istället. Men på Facebook kan man inte bli medlem i SCF gruppen eller postar. Man kan inte starta en diskussion eller ens kommentera inläggen! På SCF bloggen fick alla inlägg först godkännas, man kunde lätt har bestämt att inte godkänner anonyma inlägg. Lätt att vara anonym på Facebook, det är bara skaffa hotmail konto och skaffa nytt Facebook. Jag förstår inte argumenten att det ska vara bättre på Facebook.
SvaraRaderaKul och intressant att läsa och jag har nog också misstänkt att Wassberg var minst lika mycket perfektionist som Svan.
SvaraRaderaHelt suverän intervju. Intressant att mkt mängdträning i lugnt tempo gav resultat, det kan ju inte vara helt fel ändå. Frågan är om det idag finns någon svensk skidåkare som klarar av 1,07 på halvmaran eller 1,44 på Lidingöloppet. Oskar Svärd som springer mkt orientering kom inte under 2 timmar...
SvaraRaderaMen Pölder!
SvaraRaderaDu vill förändra men var är du när Projekt svensk cykel samlas?
Inte med!
Du gör ett bra jobb o tycker mycket så varför inte träffa alla som vill o lyssna in så det inte blir en one man show.
Det finns fler grenar än lvg och just där har du möjlighet att kunna lära dig mer om massans vilja!!!
jag sliter häcken av mig på mitt jobb, det var meningen att jag skulle hinna upp till Falun men fixade tyvärr inte det. Sen håller jag inte med att jag skall vara med o påverka i detta läget i PSC...utan jag sitter i styrelsen o skall "göra o arbeta" såsom PSC vill o kommer fram till...det är den stora gruppen som skall bestämma huvuddragen o där hade jag bara varit en röst bland 100
SvaraRadera