söndag 5 december 2010

Team Cykelcity på YA Velodromen

Lagtempo inkl olika former av attacker med hela gänget! Häftig syn kan jag lova.
Vilka härliga dagar vi hade i Falun!

Lindau kör benpress
Velodromen i Falun imponerade..stort! Allt man behövde fanns. Fin bana med skön värme, go musik, fika till coacherna, gym, bra cyklar, konferenslokal och lunchställe. Boende i bra stugor hade vi dessutom bara 10 min bort. Perfekt för att få ihop många timmar kvalitativ träning och trevligt umgänge för att bygga vidare på lagkänsla tidigt på säsongen. Med konstant kyla på de flesta ställena i Sverige var det ju även vältajmat ur den aspekten!

Träningen såg i stora drag ut så här:
 • tis em    Grundutbildning och komma igång
 • ons fm   Tyngre styrketräning och olika spurter
 • ons em  Snabbdistans (kring sweet spot & FatMax) som lagtempo
 • tor fm    Lagtempo 3-5 min, stressad tröskel & Vo2 max tempo
 • tor em   Snabbdistans (kring sweet spot & FatMax) som lagtempo
 • fre fm    Lagtempo med attacker, tävlingar

Rönn och Pölder kör utfall
Både jag och Aike var väldigt imponerade av hur fort cyklisterna lärde sig bancykling, och både torsdagen och fredagen kunde därför bli lite mer avancerad än vi först tänkt oss, kul! Det såg verkligen proffsigt ut när killarna attackerade in i svängarna med en kadens på uppemot 140-160 eller körde lagtempo tätt samlade i 50 km/h. Oftast körde vi uppdelat i 2 grupper, ett kortare och ettt längre gäng. Och det var ju inga dåliga lag eller vad sägs om följande uppställningar:

Lag 1 - Lindgren, Ahlstrand, Olsson, Bertilsson, Lindau
Lag 2 - Landström, Ludvigsson, Rönn, Pölder, BalckStenberg och Aike håller koll på varv och varvtider, under de hårda 3 och 5 min
lagtempo intervallerna på torsdag förmiddag.
Hur det gick i alla olika tävlingar låter jag vara osagt, men det var riktigt kul att bevittna alla race! Och definitivt en kick för cyklisterna att få de här dagarna med mer fokus på kadens, motorik, teknik, neuromuskulär anpassning, sprätt och fart som ett variationsrikt avbrott från den annars ganska monotona vinterträningen. Till sist, ett extra tack till Björn och Patrik Stenberg för all hjälp! Vi kommer tillbaka!

Reck hänger knappt med själv i svängarna! Lite yr i huvudet kan man allt bli som coach av all cirkel-spotting!
Vattenpaus, pep-talk och nya instruktioner!
Mellan varven....Ludvigsson och Lindau avgör vem som ska ta disken....
Tillbakablickar!
Som ett litet sidospår måste jag bara kommentera min resa upp, som tog 5 timmar längre än beräknat. Konduktören på SJ sa emellertid att jag ändå var lyckligt lottad jämfört med många andra, och som tur var gjorde det inget att jag blev "lite" sen. Jag har ju precis fyllt jämnt, och haft en annan reflektion om livet på sistone, så det var ju passande att förseningen medförde en träff med en gammal kursare, Göran Larsson, som jag träffade första dagen i mitt nya Universitetsliv, då för snart 20 år sen. Numera är han islamolog och vi hann med lite snack om bl.a. GPs sågning av Mattias Gardells senast bok, Mohamed-karikatyrerna och senaste valet. Numera är jag ju tränare på heltid, så det känns bra att få lite annat än mjölksyra, trösklar, borg och watt att diskutera ibland. Då resan blev lång hann jag dessutom med en lååångfika på anrika Sultans i Katrineholm och ännu en lååång fika på ett högst oväntat mysigt fik inne på den lilla stationen i Sala! Så kan det gå!

Dessutom kom Stefan Magnusson med dottter från Sandviken på besök i Falun när vi tränade. Det var han som körde i Frölunda i seniorklassen när jag en dag stövlade in i deras klubbstuga för sisådär16 år sen och började mitt cykelliv. Väldigt trevligt med en sån träff för en nybliven 40 åring, som just nu tänker mycket på det som varit...

6 kommentarer:

 1. Har inte hunnit läsa igenom all text, men tycker spontant att du gjort ett helproffsigt inlägg med fina bilder och bra komposition/layout. Hur hinner du med allt?/PeO

  SvaraRadera
 2. Kom igen...vem och vilka var snabbast?

  SvaraRadera
 3. gissar på lindgren förresten! och långa gänget i lag!

  SvaraRadera
 4. Nja, det kan jag nog inte. Men det var en jämn hög nivå överlag tyckte jag. Sen är ju självklart vissa mer lämpade för snabba intervaller på en velodrom än andra..

  SvaraRadera
 5. Hur menar du att ni tränade styrketräning och spurter? är spurterna styrketräningen eller?

  intressant blogg
  Pär

  SvaraRadera
 6. Tackar Peo!!

  På frågan om styrkan, vi körde ett kombinerat pass med
  1. uppvärming på banan
  2. därefter tyngre styrketräning (fokus ben), lite beroende på hur långt varje cyklist kommit i sitt program.
  3. sen upp på cykel och trampa loss benen och även köra lite spurter

  Tanken är att det ska göra det lättare för nervsystemet som säger till de motoriska enheterna att kontraktera, att "koppla rätt" och överföra styrka på gym till pedaltrampet, om man cyklar i anslutning till träning med vikter.

  SvaraRadera