måndag 8 augusti 2011

Cykelfest i Jämtland!

Nordic Eco Vallentuna, Falun, EPIC Mölndal, Plusbank Cervelo, Cykelcity, Motala, UK Youth mfl..många lag var representerade då Tour of Jämtland 2011 rullade av stapeln i Östersund, för vidare färd till platser som Vemdalen, Trondheim, Storlien och Åre.
Det har nog knappast undgått någon cykelintresserad att Tour of Jämtland, för både elit och motionär, gick av stapeln förra veckan. På kort tid har herrarna bakom ToJ lyckats skapa den häftigaste cykeltävlingen i elitkalendern. Dessutom har dom dokumenterat och live-uppdaterat som inget annat lopp i landet. Vad sägs om helikopter under två av dagarna och speakern Anders Grönkvist som på ett proffsigt sätt rapporterat om loppet från start till mål i webbradio.

Svenska mästaren Lindau Cykelcity, iklädd U23 tröjan i ToJ, har attackerat första gången uppför Granenbacken.
Lars Andersson Vallentuna anför klungan i jakten. Jag fick ståpäls av uppståndelsen med helikoptern och avgörandet i
Åres egen Klevalid eller Mur de Åre.
Gustavsson och Bäckstedt, iklädda bergs- resp. spurttröjan.
Detta året kom dessutom Magnus Bäckstedt till start, vilket belönades med ett reportage i Sportnytt på etappen mellan Östersund till Vemdalen i torsdags. Att han och hans lag dessutom visade på offensiv och rolig cykelåkning gjorde det ju inte sämre. I slutändan fick dom med sig både spurt- och bergströjan. 

Laget jag själv jobbar med, Team Cykelcity, inledde med att plocka alla pallplatserna (Landström, Lindau, Chauner) på prologen, men hade sedan mindre flyt resten av etapploppet. En kombination av lite "stolpe ut", starka konkurrenter, men också avsaknad av det där lilla extra vid några tillfällen, gjorde att det i slutändan var löftet från Norge, Aasvold, som stod som slutsegrare. Han gjorde det före vår Sebastian Balck och Johan Svenson från Borås CA. Johan som i och med framgångarna i ToJ får ikläda sig den gula Cupledartröjan inför avslutningen nästa helg på deras "hemmaplan" i Burseryd och klassiska Västboloppet. Cykelcity gjorde vad man kunde för att försöka vinna, tog ansvar, kontrollerade klungan, attackerade osv. Tyvärr räckte det  inte hela vägen fram denna gången.

Det var för övrigt trevligt för tävlingen att det stod 4 olika segrare från 4 olika lag överst på pallen under detta etapplopp.  Något som vittnar om det jämnare startfältet och den tuffare konkurrensen detta året. Dessa var Landström från Cykelcity, Aasvold från Plusbank Cervelo, Dahlström från Motala och Dahlberg från Nordic Eco Vallentuna.

      Mingel, 4 olika lag! Bergströjan, Cupledaren,
mekanikern och blivande halv-italienaren!
Etapploppet attraherar elitåkarna för dess kuperade och vackra terräng i kombination med att det är så långa etapper. Det är i landsvägscykling ett ofta omtyckt sätt att vässa formen med. Så även dom, som inte är i kalasform när dom kommer till Jämtland, eller kanske inte är bergspecialister, uppskattar ändå loppet, som ger dem möjlighet till 3 tuffa linjeetapper på rad. Men det finns nog också en annan attraktion i ToJ, och det är att man får en lyxig paketlösning, med bra boende (Clarion Östersund, Storhogna Vemdalen, Tott Åre) och en avslutande bankett. För dom som åker med som ledare, massörer och mekaniker blir det inte bara ett jobb, utan också en upplevelse. Mig veterligen är det endast på cykeldagarna som det annars uppstår naturliga, trevliga och avslappnade möten utanför tävlingarna mellan alla cyklister, ledare, mekaniker, massörer, kommissarier, förbundskaptener och flera samarbetspartners.


Det finns som sagt gott om dokumentation från elittävlingen så för den som vill se lite filmer och häftiga bilder, exempelvis när Dahlström pumpar ifrån sina konkurrenter i 18% iga Granenbacken upp till Tott, eller någon av Bäckstedts mäktiga utbrytningar, är det bara att surfa in på Tour of Jämtlands hemsida.


Segerns sötma!
60 km motionslopp
Själv körde jag den kortaste av motionsloppen, eller Cyclosportif som dom också kallas. Det korta på 60 km innebär en rejäl kontrast till den 214 km långa varianten mellan Trondheim och Åre.  Det är en relativt platt väg från gränsen vid Storlien till torget i Åre. Jag hade inte bestämt mig för om jag skulle grilla mig själv, eller ta det mer avslappnat, men det löste sig snabbt då många gasade på rätt rejält, och det var kul att hänga med. Det blev ett riktigt fartfyllt och skoj lopp, faktiskt lite tävlingslikt där vi ibland stötte och attackerade om vartannat lite då och då. I slutändan var vi 7-8 man kvar som försökte grilla varandra in i det sista, och segrade gjorde till slut den lokala cykelkändisen Jens med en väl avvägd attack strax innan vänstersvängen upp till torget! Själv var jag helt slut när jag kom i mål! Det var helt enkelt lite för roligt att gå på attack!

Denna rundan kommer säkert att ha betydligt fler deltagare nästa år! För den som inte har så många mil i benen, eller kanske bara har en mtb men vill vara med ändå, är det perfekt med denna kortare sträckan!

För referat från det långa motionsloppet, som körde samma sträcka som eliten, läs tex här och här.

Pustar ut tillsammans med min room-mate, Mr Sportful, som levererar alla ledartröjor och ToJ kollektionen.
Vissa inslag av skidåkning syntes tydligt. Sprintern Peter Larsson, Kung av Düsseldorf, jobbade med arrangemanget och fanns både vid starten i Storlien och servade med cola, kexchoklad och burgare vid målet! Med på rundan fanns påtagligt vältränade f.d. alpina stjärnan Anna Ottosson, som vann damernas korta sträcka.

Anna Ottosson gratuleras efter segern i damklassen på 60 km.

1 kommentar:

  1. Här hittade jag förresten en trevlig berättelse från "en lång dags färd mot natt", dvs motionsloppet över 214 km!

    http://cykelklubben.se/cykelklubben/blog/blog_read.asp?UserID=11214&BlogItem=33473&thmb=blue

    SvaraRadera