onsdag 30 november 2011

Team Cykelcity 2012

Johan Landström med sin Shimanoutrustade Cervelo!
Sveriges bästa cykellag, tillika landets enda Continentallag, kommer till 2012 att ha en ny konstellation med flera nya cyklister. Förra året valde man också att ta med flera nya åkare, och till nästa säsong fortsätter alltså den trenden med hela fyra nya åkare. Kvar från den gamla stommen är främst Jonas Bjelkmark och Johan Landström, men även Jonas Ahlstrand och Robert Pölder kan sällas till den skaran, trots sin ringa ålder.
"Brat-pack". Två är kvar, en lämnar
för nya utmaning bland de stora proffsen!

Några av Sveriges absolut bästa cyklister har lämnat laget detta året. Johan Lindgren har valt att trappa ner sitt cyklande, Sebastian Balck går till det danska Continentallaget Concordia, och Tobias Ludvigsson har fått kontrakt med Continental Pro laget Skil-Shimano, som för tillfället går under namnet 1T4i. Dessutom har Jimmy Rönn valt att trappa ner. Självklart ingen lätt sak att ersätta så starka kort som dessa, men med årets nyförvärv är det tänkt att laget ska kunna fylla de platserna!

1. Ahlstrand, Jonas
2. Bertilsson, Christian
3. Bjelkmark Jonas
4. Broberg, Johan - ny
5. Dahlström, Jesper - ny
6. Landström, Jonas
7. Lindau, Philip
8. Olsson, Michael
9. Pölder, Robert
10. Wilson, Edvin - ny
11. Åbom, Henrik - ny

1 - Ahlstrand, Jonas
Sveriges i mitt tycke bästa spurtare, med tillräckligt med kondition och åkstyrka för att lyckas även i lite tuffare miljö. Jonas är också en av de tongivande utanför tävlingarna, en ledarna i laget, både på vägen och utanför tävlingsbanan! 2010 fick han sitt genombrott som senior, och 2011 blev efter en otursförföljd vår, vilket innebar operation i knäet, lika bra. Pallplaceringar och en seger på internationella lopp! Med lite mer flyt hade det även funnits chans till en topp 5 eller 10 från USAs största endagarslopp i Philadelphia. Nu slutade det med en krasch istället. Med lite mer flyt ser framtiden riktigt ljus ut!

2 - Bertilsson, Christian
Redan då "Berra" som 18-årig mtb:åkare vann Hammarö GP 2010, och sen körde stabilt på Skandis och Kinnekulle började Aike kolla upp honom inför 2011 (det säger en del om Cykelcitys och Aikes framförhållning vad gäller rekrytering). Har ett jäkla klipp i spurten! Väl i Cykelcity, och efter en vår med sjukdomar, visade han sin klass genom att kunna bistå laget på alla tuffa internationella lopp, samt vinna Eurosport Vättern GP och Kalmar GP.

Kik-off hos lagets viktigaste samarbetsparner, Shimano-Nordic! Fv Bertilsson, Dahlström,
Wilson, Bjelkmark och Richard Olsson från Shimano.
 3 - Bjelkmark, Jonas
En av lagets lojala slitvarg, som alltid offrar sig 100%! Sin vikt till trots är hans främsta vapen spurt, prolog, kortare backar. Hade nog sitt livs form under SM-veckan 2010 då han slet för laget hela dagen och till sist kom med i avgörande utbrytningen och slutade 7a. Dagen efter vann han Soldvarvi. Jonas har varit Cykelcity troget i sju år nu, och har samlat på sig mycket rutin och erfarenhet. Han har dessutom bra taktiskt kunnande, som han kan dela med sig till dom yngre.

4 - Broberg, Johan
Nyförvärv från EPIC Mölndal. Ungtuppen i laget. Hade en otursförföljd säsong 2011, med först knäproblem under vintern följt av en jättekrasch i slutet på april som fördärvade stora delar av säsongen. Kom tillbaka starkt på slutet och imponerade när han var med laget i Belgien i höstas.  Är en van vinnare sedan sin tid som ungdoms- och juniorcyklist i spurter framförallt, och är med för att utvecklas på sikt.

Kick-off hos Shimano. Fv Sportchef/ägare Johan Ottoson, sportdirektör Aike Visbeek,
Landström, Åbom, Broberg och Lindau.
5 - Dahlström, Jesper
Nyförvärv från Motala AIF. Jesper, som för några år sedan nästan bara körde mtb, har de senaste åren tagit några rejäla landsvägsskalper. Genombrottet på kom väl på SM på Kinnekulle där han tog U23 tröjan. Sedan dess har han bl.a. vunnit första etappen och ledartröjan i Tour of Norway, och den tuffa etappen upp till Tott Åre i Tour of Jämtland. Båda med samma karaktär, korta branta backar, vilket visar på hans specialitet! Mest känd för den breda massan är han sen troligtvis ändå för sin seger i år på Cykelvasan! Det ska bli spännande att se hur Jesper utvecklas på landsväg 2012, hur han tar sig an och överleva i en snabb och blåsig proffsklunga, hur långt hans backkvaliteter håller ute i Europa, liksom hans backspurter, och kanske även spurter i mindre grupper på platten.

6 - Lindau, Philip
Philip blev Sveriges yngste SM vinnare någonsin då han vann på Sollerön i år . Lägg därtill att han vann SM på Kinnekulle som junior framför hela Cykelcitys juniorlag, och kom så när med i den avgörande utbrytning på VM i Köpenhamn nyligen, så förstår man att Philip är en mästerskapsåkare med öga för att sitta rätt. Han får alldeles säkert lite extra ögon på sig där han kör i gul och blått, och med några internationella resultat, hoppas han såklart (liksom flera andra i laget), att kunna ta steget uppåt i karriären efter kommande säsong.

Fikarast! Det finns lite tryck i pedalerna på bilden, Bertilsson, Broberg, Pölder,
bakom står Ahlstrand, Dahlström och Lindau.
7 - Landström, Johan
En av lagets och Sveriges mest rutinerade cyklister på hemmaplan. Har varit två år nere i Holland, och dessutom kört i teamet flera säsonger. Är otroligt viktig för laget, både på och av banan, med sina styrkor, rutin och lojalitet. Det finns nästan ingen terräng Landis inte behärskar på hög nivå. Är han i form kan han spurta, köra prolog och kortare tempo, åkstark, och trots sin storlek klättra riktigt bra!

8 - Olsson, Michael
Kom till laget förra året, och var direkt en stor tillgång och blev snabbt en ledargestalt. Stor repetoar vad gäller fysisk kapacitet men framförallt stabil och jämn form, och relativt kvick i benen vilket passar i kortare backar och spurter i mindre grupper. Michael är även den som har mest koll på allt vad Watt heter. Inte ett pass eller en cykel i hans stall, står utan SRM! Fick med sig segrar på hemmaplan och topp-5 på en stort lopp i Danmark i år, och har kapacitet för toppresultat internationellt om allt stämmer.

9 - Pölder, Robert
Den andra stora lojala hjälpryttaren i laget. Har sakta men säkert blivit bättre och bättre. Sliter och kämpar de första två tredjedelarna på loppen för att serva de andra. Otacksamt jobb som inte alltid syns, men lagkamraterna är duktiga på att uppmärksamma insatserna! Stabil, jämn, åkstark, tålig, precis som en "Edel-Helfer" ska vara. Får sina egna chanser ibland också, vilket hoppas ge utdelning på något större lopp nästa år!
Kick-off bowling med Edvin. Otvistelig vinnare av tävlingen
blev dock en annan Boråsare.....

10 - Wilson, Edvin
En av nyförvärven från teamets största konkurrent de senaste fem åren, Borås. Edvin visade 2011 den kapaitet som man trodde och hoppades fanns där, med tanke på hur bra han var som junior. Efter några oturförföljda år, blev 2011 ett genombrott som senior (trots den onödiga kraschen i maj). Vann första Cuptävlingen och behöll sedan ledningen fram till kraschen. Både i början och i slutet på säsongen gjorde han livet surt för CC, och visade både åkstyrka, attackvillighet, klättrings- och tempoförmåga. Med det sagt så kommer Edvin garanterat att bli ett viktigt tillskott till laget nästa år.

11 - Åbom, Henrik
Det kommer med all säkerhet även den här killen att vara, också han från Borås, men nu även med ett år i Holland under bältet, vilket kommer att vara viktigt för laget! Åbom har de senaste två åren bara blivit bättre och bättre, och har liksom flera andra i laget en hög förmåga på flera områden. Henrik har en hyfsad spurt, är orädd, är åkstark och kan för sin storlek klättra bra! Som uppdragare åt spurtkanonerna eller eget avslut i utbrytningar, passar det fint! I Borås har han även visat sig ha bra koll på taktik.

Ledningen tar vi i nästa inlägg!

4 kommentarer:

 1. Jag förväntar mig lite annan taktik till nästa år jag tror på det röda tåget. Ser ut att kunna hålla ett "chippotåg" Det kan bli ganska roliga tävlingar publikmässigt.

  SvaraRadera
 2. Med detta laget blir ni lika överlägsna på förhand som Team Crescent va för några år sedan. Vad finns det för andra lag som kan hänga med!? Skall bli roligt att följa er!

  Lycka till med säsongen 2012!

  SvaraRadera
 3. Blir spännande att se Dahlström! Han kommer att vara bäst

  Linus Dahlberg är minst lika bra som Ahlstrand

  SvaraRadera
 4. Ja, vi får hoppas att laget blir riktigt starkt nästa år!

  Team Trek Sweden kommer enl rykte att bli riktigt starkt nästa år, med flera av Borås och Nordic Eco Vallentuna i samma lag. SÅ det blir definitivt ingen barnlek att vinna i Sverige nästa år för CC.

  Linus Dahlberg har verkligen varit stark i år, blommat ut rejält! Likaså har han ju visat sig stark på cross i höst. Men jag personligen håller ändå Ahlstrand för en något bättre åkare och spurtare.

  SvaraRadera