torsdag 26 december 2013

Första lägret med Argos-Shimano!

"Im Kraftraum"
16-17 grader, torrt och soligt, så kan man beskriva väderförhållandena som vi hade i Altea, några mil norr om Alicante i Spanien! Mycket bra för att vara mitt i vintern och det efter bara 3.30 timmars flygresa.

WorldTourLaget hade 22 cyklister på plats (de som bor utanför Europa ansluter på nästa läger i januari). Till det kommer hela stödapparaten i form av tränare, några sportdirektörer, mekaniker, massörer, materialutvecklare, experter och vissa samarbetspartners…det blir en hel del folk med andra ord. Dessutom var dam- och utvecklingslaget också på plats! Jag skulle tro att vi i runda slängar var uppemot 60 pers dessa 9 dagar.

Inte bara cykling står på programmet. Här är det matlagning
signerat Ludvigsson, Veelers och Hupond!
Förutom den fysiska träningen, var detta ett första tillfälle att lära känna nya i laget, ha möten och utbildningar. Med på resan fanns exempelvis lagets näringsexpert Rob van den Werf och en lärare från Cruyff-Universitetet.

Rent träningsmässigt sker inga konstigheter alls. Träningen kan sägas vara ganska monoton i den bemärkelsen att den främst består av följande:
-  många timmars cykling i relativt lugnt tempo, s.k. distans och snabbdistans.
- styrke- explosivitetsövningar, såsom spurter/igång-drag och styrketräning.
- tre dagars träning följs sen av en vilodag.

Devenyns, Sinkeldam och Stamsnijder
kör Redcord.
Lugn distanscykling är ytterligheten åt ena hållet vad gäller energisystem (aerob med främst fett som bränsle) medan styrketräningen (som främst genomförs relativt tungt och oftast explosivt) och de korta spurterna är ytterligheten åt andra hållet (främst alaktacid anaerob). Just eftersom de är varandras motpoler kan man genomföra dessa väldigt bra tillsammans, utan att de stör varandra. Det går utmärkt att cykla mycket och samtidigt köra ett rejält block med styrketräning och spurter. Det är t.o.m. så att dessa "kraftinslag" gör uthållighetsträningen än bättre. Inte minst spurter i slutet på ett längre distanspass kan du testa om du inte gjort det tidigare, det får de sega distansvärkande benen att piggna till lite under sista timmen!

Undantaget från ovanstående schema gäller framförallt dem som ska köra Tour Down Under i januari.


Vilodag = 90 min lätt rull och fika! Här Jens Lang med delar av sitt utvecklingslag (och hans tidigare adept Degenkolb).
Nu laddas det om på hemmaplan, innan det bär av till Spanien igen i början på januari!

3 kommentarer:

  1. Kul att läsa lite om hur upplägget är när ni har läger. Tror många med mig läser och tar åt sig info om träning från ett World Tour lag! God Fortsättning / JoFo

    SvaraRadera
  2. Trevlig läsning, god fortsättning Mattias.

    Pia o Anders

    SvaraRadera