fredag 10 december 2010

Intervju: Kostexperten Karin Magnusson

Genom mitt arbete för Vätternrundan och tidningen Cykla kom jag för något år sedan i kontakt med Karin Magnusson. Hon imponerade stort med sina kunskaper och erfarenheter av att jobba med många idrottare inom kost och idrottsnutrition. Alla ni som kört eller ska köra Vätternrundan och därmed fått tidningen Cykla, känner säkert igen Karin, och hennes populära sida med kostråd. Nyligen har hon dessutom kommit ut med en bok, vilket gör intervjun passande just nu!

Reck - När man går in på din hemsida, verkar du vara en kvinna med många strängar på din lyra. Vem är du och vad jobbar du med för olika saker?
Karin - Ja, jag har rätt mycket saker på gång. Jag har en halvtidstjänst på AXA där jag framförallt jobbar med landslagen i innebandy respektive ishockey, sen är jag konsult på halvtid och då jobbar jag dels ut mot idrottsföreningar, men också med viktminskningskurser, föreläsningar och individuell kostrådgivning. Och så pluggar jag också... Och skriver!

Reck - Så du jobbar både för AXA och som egenföretagare?Karin - Jaa, ett perfekt upplägg skulle jag säga!

Reck - De flesta läsare av den här bloggen, känner säkert igen dig från tidningen Cykla, där du skriver om kost. Vilka är de viktigaste områdena inom kost som en motionär behöver fokusera på, om dom tränar måttligt och vill klara av Vätternrundan eller en svensk klassiker?
Karin - Att äta mat av bra kvalitet, d v s skippa eller dra ner på snabbmat, läsk och godis. Och sen att ha rätt timing på måltiderna i förhållande till sin träning, t ex så man inte glömmer det viktiga återhämtningsmålet som ska ätas direkt efter träningen.


Reck - Jag vet att du hjälper många av Sveriges framstående idrottare. Finns det vissa idrotter där kunskapen om kost är bättre resp. sämre?
Karin - De individuella idrottarna, som skidåkare, cyklister och friidrottare är oftast noggrannare med vad de äter jämfört med lagidrottare. Förmodligen för att lagidrottare lättare kan "gömma sig" bakom de andra i laget. En cyklist märker ofta direkt på prestationen om han eller hon har slarvat med maten.

Reck - Det pratas ju ganska mycket om olika dieter för att trimma ner sin kropp. Går det att med några korta meningar ge sin syn på alla dessa olika dieter? Vad funkar? vad funkar inte? Är det individuellt?
Karin - Alla dieter funkar, frågan är vilken man kan följa i längden. Annars blir det ju bara kortsiktiga resultat. Och det där är verkligen individuellt! Jag har träffat dem som tycker det är perfekt med mycket frukt och grönt och mellanmål och dem som föredrar lågkolhydratkost och färre måltider.

Reck - Det forskas en hel del nu på ökad träningseffekt när man begränsar sitt kolhydratintag. Kommer detta att förändra kostråden framöver tror du?
Karin - Om det blir någon förändring skulle jag tro att den blir mer på vilken typ av kolhydrater, att man blir "strängare" vad gäller snabba kolhydrater och socker eftersom de innehåller så lite eller ingen näring jämfört med de andra. Sen är det också viktigt att man inte jämför en triathlet eller cyklist med en ishockey- eller fotbollsspelare. Jag känner till lagidrottare som provat lågkolhydratkost (rätt extrem variant) och varit nära att få ge upp sin karriär pga överbelastningsskador. Sen finns det många andra, ofta uthållighetsidrottare, som får fina resultat med denna typ av mat.

Reck - Björn Ferry har ju blivit känd som idrottare som äter lite kolhydrater, är det något för alla att prova på, skulle du säga?
Karin - Nej, det tycker jag inte. Det beror på vem man är och vad man vill! Som idrottare måste man fråga sig - vad har jag för mål, vilken typ av träning ägnar jag mig åt, hur ofta tränar jag, hur hårt tränar jag, hur långa är mina pass? Vill jag gå ner i vikt, bygga muskelmassa, bli snabbare, bli uthålligare etc. Man kan alltså inte dra alla idrottare över en kam, däremot är det ju alltid upp till var och en att äta vad man vill!

Reck - Du har nyligen kommit ut med en bok, vad handlar den om och hur fick du idén till den?
Karin - Boken heter: "Mat för unga idrottare". Det är en enkel och pedagogisk bok som innehåller lite kortfattad näringslära och sen tips på frukostar, mellanmål, återhämtingsmål, hur man kan gå upp i vikt, vikten av att sova och vila m.m På slutet är det en receptdel också - "Bygg din mat", superenkelt!

Mat för unga idrottare, releasedatum 6 dec 2010.
Idén väcktes ur min frustration av att så många av de unga idrottare jag jobbat med under de senaste åtta åren slarvar med maten + att många av landets idrottsgymnasier tyvärr inte prioriterar detta otroligt viktiga ämne!

Reck - Till vem riktas sig boken?
Karin - Idrottande ungdomar i 15-20-årsåldern. Den är perfekt att använda på idrottsgymnasier, eftersom den dessutom innehåller uppgifter och instuderingsfrågor. Sånt brukar ju lärare gilla!

Reck - Äter ungdomar i allmänhet och idrottande ungdomar i synnerhet, ofta dåligt?
Karin - Jaaa, tyvärr! Det är för mycket läsk, godis, snabbmat, för dåliga mellanmål, obefintligt återhämtningsmål. Många hoppas t o m över frukoten fast de ska iväg och köra morgonträning!

Reck - Tack för att du tog dig tid!
Karin - Många tack till dig Mattias!

2 kommentarer: