måndag 27 augusti 2012

Intervju: Jonas Bjelkmark!

Segerintervju med Anders Grönkvist efter sista etappen på Tour of Jämtland.
Continentallaget Team Cykelcity kommer att avrundas och läggas ner efter denna säsongen. Vem av cyklisterna kan det då passa bäst att intervju i nuläget, om inte den som varit med längst och personifierar laget i mångt och mycket. Att han dessutom är en otroligt lojal teamåkare och kunde vinna lagets sista tävling på svensk mark för någon vecka, gör ju inte saken sämre. Varsågoda - Jonas Bjelkmark!

Reck - Först, ett stort grattis till den stora segern för dig och laget i Tour of Jämtland. Det kunde ju inte bli mer passande än att du tog hem segern!
Bjelkmark - Tack. Det var på tiden att jag vann ett etapplopp totalt...

Reck - Du har ju varit med i Team Cykelcity längst av alla i laget. Hur har laget förändrats under denna tiden?
Bjelkmark - Det har varit en riktigt spännande resa. Första året jag körde var när jag var första års elit. Laget var då ett av dom bästa i Sverige tillsammans med Team Mälarenergi som också olyckligtvis lade ner sin satsning.
Första åren skötte Otto det mesta kring laget. Han var sportdirre, mekaniker, massör, administratör mm mm. Sen har utvecklingen vara gått framåt. Fler ledare. Bättre organisation. Finare tävlingar.
Ja, det blir bättre för varje år på alla punkter och det är därför cyklister har stannat år från år...
Cykelcity har aldrig lovat "guld och gröna skogar" i november och sen inte kan hålla något när det är säsong. Istället spelar man alltid med öppna kort. Exempel, en del tävlingar får man klart med ganska sent och vet vi cyklister om tidigt att tävlingen inte är klar blir vi inte besvikna på ledningen om vi kör en annan tävling istället...

Jonas leder utbrytartrion under etapp 3 mellan Trondheim och Åre.
Reck - Vilka händelser har varit de bästa under alla dessa åren?
Bjelkmark - Under sju år finns det hur mycket som helst att minnas, men jag har ett speciellt minne och det är när Fredrik Ericsson vinner Ringerinke Grand Prix i Norge totalt. (nuvarande Glava Tour of Norway). Den laginsatsen och så många glada efter mål är helt sjukt kul!

Reck - Vilka egna resultat under alla åren hittills rankar du högst?
Bjelkmark - Jag har inga riktiga resultat att skryta med tycker jag. I fjol blev jag sjua på en Tartu GP i Estland (1.1 tävling). I år vann jag kortbane-SM och nu Tour of Jamtland, det är fina segrar.

Hela laget samlat efter storslam på lagets sista race i Sverige tillsammans, Tour Of Jämtland! Jonas vann både sammanlagt och spurttröjan!
Reck - Du är ju inte bara känd för att vara en mycket duktig cyklist, utan också som företagare. Berätta!
Bjelkmark - Ja, det började för några år sedan med Drylane. Jag lärde känna Mats och Anders som hade startat varumärket. Efter några år sålde Mats sin andel och startade ett nytt varumärke (PRW, Performance Race Wear). Här blev jag inblandat direkt. Jag var riktigt intresserad och den nya inriktiningen blev egen designade kläder med försäljning till klubbar, företag och motionsgäng. Eftersom jag är ute på tävlingar och träffar mycket folk började jag sälja produkterna.
Till förra året fick Mats ett jobb på Textilhögskolan i Borås. Jag erbjöds att fortsätta jobba med försäljningen och skulle gå över mer och mer mot produktionen och ha koll på det mesta. Den 1 januari i år köpte jag loss varumärket och idag har jag koll på allt och lite till. Jag har fortsatt utvecklingen av cykelprodukterna. I höst nu kommer en ny byxa och en ny tröja. Det kommer sälja när man ser priserna och jämför med mina konkurrenter.

Det var cykelkläder... Sen är det allt runt omkring. Flaskor, strumpor, profilkläder, reklamartiklar mm mm. Allt inom textil, plast och läder (och lite till)!

Reck - Du bor ju tillsammans med en som delar ditt intresse och liv som elitcyklist (Jessica Kihlbom). Vad betyder det för varandras karriärer tror du?
Bjelkmark - Jag tror att det är optimalt. Båda vet att man måste vara borta många dagar om året. Träning tar tid och det är lättare att förstå varandra när man pysslar med samma saker. Redan för 7 år sedan började vi åka till Gran Canaria på vintern. Vi brukar tillbringa 3-4 veckor om året där. Vi kombinerar resan med semester, träningsläger och jobb.

Reck - Brukar ni träna ihop ofta? och har du några bra tips på hur man kan få ihop träning tillsammans när man är lite olika styrkemässigt som det kan vara mellan killar och tjejer?
Bjelkmark - Man brukar ju säga att det är 30 % lättare att ligga på "rulle" än att ta vind. Dom träningarna jag och Jessica kör tillsammans brukar hon ligga på "rulle" en del, men även ligga jämte och ta i lite extra.  Att cykla i en större grupp är perfekt om man ska blanda killar och tjejer, men framför allt om man är ojämt bra tränade. är man bättre får man ligga och ta mer vind. Då är alla lika trötta när man kommer hem från träningen.

Reck - Tack för intervjun Jonas!
Bjelkmark - Tack själv. Till sist vill jag tacka alla som gjort Team Cykelcity möjligt under alla år. Ledare, cyklister, sponsorer mm! Vi behöver satsningar i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar