onsdag 12 december 2012

Förbundets tränarutbildningar!

"All time-high" på en tränarutbildning i Cykeförbundet!
Här kommer först en liten rapport från Tränarutbildningen i Örebro som hölls i slutet på november! Bättre sent än aldrig med andra ord! Därefter lite reflektioner kring det fortsatta utbildningsarbetet!


Vi blev smått otroliga 75 pers i slutändan, inte helt optimalt ur ett pedagogiskt perspektiv, men väldigt roligt och häftigt att så många ville gå. Det fylldes på med fler och fler, och i slutändan var det även nått strul med anmälningsförfarandet vilket gjorde att 10 pers inte syntes i anmälan.  Helgen blev nu även ett sätt att utbyta mycket erfarenheter och lära känna andra och skapa sig ett större nätverk inom svensk cykel. Lägg därtill att vi (jag, Thomas och Tompa) hade besök och stöttning av ledare som Glenn Magnusson, Madeleine Lindberg-Wall, Lawa Wahlqvist och Sebastian Matamoros!

För att det ska flyta och tider ska hållas, går det inte att vara lika flexibel när det gäller diskuterande och byte av olika grupper och metoder beroende på ämne och frågeställningar, när man är så pass många som vi var. De två tillfällena (Värnamo - Örebro) blev därför ganska olika. Jag var först inte planerad att vara med alls i Örebro, men när det blev så mycket folk kunde jag bara inte låta bli att vara med, åtminstone en utav dagarna. Jag är helt enkelt alldeles för intresserad av utbildning, och när tillfälle ges att träffa och prata inför 75 pers...vem kan då säga nej :-)


Nu är i alla fall 100 pers nyexaminerade steg-1 tränare, och vi ser fram emot att planera för steg-2 som kommer hållas hösten 2013! Dessutom ska vi självklart förfina och förbättra steg-1 utbildningen till 2013 också, utifrån alla de utvärderingar vi fått.

Framtiden
Vi i utbildningskommittén kommer nu att analysera och diskutera hur vi ska gå vidare. Det finns flera vägar att gå och beslut att ta. Oavsett om man gått någon av Cykelförbundets utbildningar eller ej, är det  ganska lätt att sätta sig in i vilken typ av frågor det handlar om. De är bland annat av följande karaktär:
- Hur många dagar bör steg-1, steg-2 osv omfatta?
- Vilket innehåll bör prioriteras på respektive steg?
- Hur många utbildningstillfällen ska genomföras och spridning över landet?
- Hur kan vi utveckla nätbaserat lärande? nätbaserat material?
- När och hur ska man grenspecificera utbildningen?
- Åldersuppdelning? Barn/ungdom-junior-senior? Motion-Elit?
- Förarbete (läxa innan) och efterarbete (examination)?
- Material (allmän litteratur, utarbeta grenspecifikt material)
- Budget (Vad kostar "visionen"? Hur stora medel får vi tilldelat? Hur ska vi prioritera?)
- Framtida högre utbildning (steg-3) närma sig Universitet? samarbete med andra Förbund, länder?


Alltså, mycket att sätta tänder i. För att gå lite mot strömmen i dessa oroliga Förbundstider ska jag säga vad jag själv tycker och vad som kommer att hända kring Tränarutbildningarnas framtid. Jag tror att det är bra att steg-1 utbildningen är relativ enkel och allmänt hållen och en plats där alla olika grenar kan mötas och träffas och lära av varandra. Viss specialisering bör ingå när det är möjligt (delvis en budget och ledarfråga). Med hjälp utav ett pedagogiskt attraherande cykelspecifikt material, likt "den blå-gula vägen" i Skidförbundet, gör man det lättare att sprida de viktigaste byggstenarna ut i organisationen! Är det möjligt bör även praktik ingå (det är ju trots allt ute i fält man ska använda sin ledar- och tränarroll mest). Det praktiska ska alltså inte bara jobba fram "nya bra övningar/stor övningsbank" utan också öva blivande tränare i ledarrollen rent praktiskt.


För steg-2 utbildningen tycker jag däremot att man ska höja ribban rätt rejält, vilket innebär flera dagar och mer grenspecifika inriktningar vilket borgar för bra fördjupning. Gärna förberedande arbete och någon form av efterarbete vilket kan ses som examination. Att det ska vara mer uppdelat i olika discipliner betyder inte att det inte kan finnas synergieffekter. Ett bra mål enligt mig blir om man kan hålla mer avancerade utbildningar tillsammans, där det finns extra bra miljöer (kluster) för detta. Vissa moment görs gemensamt, och andra grenspecifikt. Då blir det också lättare att budgetera och få många att kunna ta del av verkliga experter som kan bjudas in! Sociala aktivititer och nätverksbyggande blir också bättre om utbildningarna hålls vid samma tidpunkt och på samma ort.

Detta är mina (för tillfället) och inte utbildningskommitténs åsikter! Hur det exakt kommer att se ut, får våren utvisa. Kanske blir det ungefär som ovan, eller så kanske jag ändrar uppfattning när jag mina tankar ska stötas och blötas med andras :-)

Med hopp om ett bra utbildningsår 2013 säger jag God Jul och ett Gott Nytt År!




3 kommentarer:

  1. Hur menar du att det ska bli tuffare och fler dagar, om du får bestämma?

    Det gäller ju även att folk ska hinna och inte skrämmas bort folk från utbildningarna, eller hur!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Steg-1 är ju i sin nuvarande form väldigt tillgänglig i alla fall tidsmässigt. Start lördagmorgon och avslut söndag eftermiddag. Det är inte tänkt enl mig att det ska göras svårare. Däremot ser jag gärna att vi med nätbaserat material kan utveckla och fördjupa kursen något.

    När det gäller geografi så är det klart en mer otillgänglig kurs för vissa, då den bara gått i Värnamo och Örebro. Detta är en svårare nöt att knäcka då vi inte är så många som kan hålla utbildningarna i nuläget, att hålla steg-1 på 4-5 platser varje år! Självklart hade det varit bra om just steg-1 fanns på flera orter varje år, för att vara mer tillgänglig.

    Däremot tycker jag att steg-2 ska vara avsevärt mer "köttig" i sitt innehåll, vilket kräver fler dagar och gärna för- och efterarbete. Det är så lite dagar ändå. Om kursen skulle omfatta, låt oss säga, en vecka/40 timmar (komb som träff och nätbaserat) eller t.o.m. 2 veckor/80 timm, så är det ju ändå väldigt väldigt lite utbildning, jämfört med hur länge man går i skolan för att lära sig något.

    Jag är rädd för att om det blir för korta utbildningar, så står vi snart med 70-80 stycken steg-2 utbildade tränare, men dom har inga fördjupade kunskaper. Då väljer jag hellre att ha 40-50 st som har möjlighet att göra det på ett djupare plan. Det blir ändå inte såå djupt om man ser till vad man hinner göra på en veckas studier. För mig får det nog gärna vara ännu mer omfattande. Statusen blir ju inte heller nått vidare om det är för lätt.

    som sagt, mina högst personliga åsikter än så länge!

    SvaraRadera
  3. Jag gick den nu och går gärna en fördjupning i steg 2. Tycker upplägget var bra som i seminarieform och grupparbete. Lagom som steg 1. Men mycket är ju upp till oss deltagare också, att vi kan omsätta kunskap till praktik.

    SvaraRadera