söndag 20 januari 2013

Team Unaas pb BLIZ på GC - tävlingen!84 kg muskler har precis vrängt lungor och ben ut och in på Team Unaas egna interna backtävling!
Det gick mycket bra! Christian Bertilssons egna reflektioner hittar ni här!
Team Unaas powered by BLIZ är nere på Gran Canaria och kör två tunga uppbyggandsveckor. De består av mycket timmar, men också en del upptrissat tempo i form av styrke- och tröskelintervaller plus några mindre men viktiga moment av hög fart som spurter, spurtuppdrag och pace.

Lägret är viktigt och uppskattat på många sätt, och laget är tacksamma för att än en gång ha med sig Gran Canaria som samarbetspartner, vilket gör det möjligt att ha cyklister, ledare och flera partners på plats!

Lägret är relativt avslappnat, då det fortfarande är 6 veckor till första racen, och det har varit mycket god stämning under den vecka jag varit nere. Både mellan cyklister och ledare, där vi till 2013 har ett ganska nytt lag där många ska lära känna varandra, och mellan laget och medföljande sponsorer!
Om 5 min är det tävling! Här står laget framför det terrakottafärgade huset cirka 80 meter innan före starten! Här är det fotografering till ägaren av Vespan! Tillsammans med Saxo-Bank är Team Unaas de två proffslagen som är sponsrade av Gran Canaria, och sånt uppskattar både Vespauthyrare och Vespahyrare :-)
Tävlingen!
För att trigga upp tävlingsnerven vid något tillfälle under lägret, har jag de sista tre åren vi varit nere här på ön med Team Cykelcity, lagt in en tävling. Ibland ska det köras riktigt hårt även på ett läger av denna karaktären, och lite förberedande fokus/nerv är aldrig fel, för att ge lite variation och spänning (både för cyklister och oss i stödapparaten :-). Interna tävlingar kan vara nog så nervösa!

Dom är iväg och Linus Dahlberg tar täten direkt, med Fredrik Ludvigsson på hjul!
Tävlingen startar några km norr om Mogan. Det är en vacker slingrande klättring på cirka 8,3 km och en snittlutning kring 6%. På några ställen ligger lutningen på 12-14%, och det finns även sektioner där det flackar ut rejält. Backen avslutas uppe vid en T-korsning där man sen antingen kör vidare upp vänster mot Ayakata eller höger ner mot Soria-dalen (på en smal kass brant slingrande liten väg).

Prolog
Kvällen innan loppet sa sportdirektör Aike Visbeek till Fredrik Ludvigsson, tillika yngst i laget med sina 18 år och förstaårselit, att han skulle få tre flaskor vin om han slog sin äldre brors tid från två år tillbaka (21 minuter blankt, samma som Olsson hade 2012). Det är inte vilken bror som helst, utan Tobias, som senare fick kontrakt med Skil-Shimano, numera Argos-Shimano. Under vår gemensamma middag såg jag Fredrik sitta tyst och lugn hela kvällen och jag kunde inte låta bli att frågade vad han tänkte på:
- Dom tre vinflaskorna! sa han lite försynt men med glimten i ögat ;-)

Jo Ringheim har satt in en rejäl attack och Fredrik skiftar rulle.
Som riktigt häftig bonus gav Malin från Craft priser från deras sortiment, 6000 kr för 1:a pris, 3000 kr för 2:a pris och 2000 kr för 3:e pris. Så nog fanns det anledning för många att plåga sig imorgon!

Loppet
Start som vanligt vid kl 10.00 och 1.30 timmar senare efter uppvärmning från hotellet i Maspalomas via Puerto Mogan, var det dags för start omkring 11.45. Filmteam, tidtagare och bilar gjorde sig redo, medan vissa sponsorer hade cyklat iväg tidigare på morgonen för att hinna upp till toppen likt värsta bergsetappen på TV! Spänningen vid starten gick inte att ta miste på!

Jo går på hårt som tusan, och Fredrik
väljer att släppa.

Direkt efter starten stack Linus Dahlberg, och snabbt var Ludvigsson på hans hjul. Loppet börjar med ett hundratal meter platt för att dom ska få komma in i loppet, och efter de första serporna har norrmannen Jo Ringheim gått ikapp och förbi med en rejäl fartökning. Ludvigsson går på men släpper några meter efter ett tag. Samtidigt börjar Olsson, som varit lite avvaktande inledningsvis, närma sig först Fredrik, och sen med honom på rulle, Ringheim. Bakom dessa tre ligger Gingsjö tillsammans med övriga på rulle och drar i ett jämnt högt tempo. De tre där framme blir snart två då Olsson trummar på rätt rejält, men även Ludvigsson tar några förningar ibland. Någon km efter en platå med en utkiksplats kommer det en ramp på cirka 14% (där storebror stötte av Johan Lindgren för två år sedan om någon sett den filmen). Den delen har definitivt lillebror koll på, och trycker till lite extra, men Olsson biter sig med. Det har nu gått cirka 15 min och vid en, två tillfällen till försöker Fredrik att växla tempo men den spurtsnabbare av de båda sliter sig med. Sista hundra meterna är mer lättåkt och de rullar i mål på samma tid, nytt rekord, med Olsson en cykellängd för 18-åringen. Tiden stannade på 20.31!

Olsson, Ludvigsson och Ringheim cirka 5-6 minuter in i loppet.
Längre ner har vi dålig koll i följebilen vad som sker, men Jo Ringheim som är ganska spurtsnabb han också och väger sina kg, lyckas hålla tredjeplatsen efter extremt lidande, före sin landsman Magnus Nordahl. Sen kommer dom i mer eller mindre liknande tillstånd allihopa. Att plåga sig uppför ett berg allt vad man orkar i 20 minuter tar på krafterna, inte minst i januari.
Till slut är det bara Olsson och Ludvigsson kvar i täten. 
Epilog
Det blev en mycket lyckad tävling! I stort sett alla fick väldigt bra tider och ett kvitto på god kondition. Från den alltid stabila Olsson, till unga klättrarlöftet Ludvigsson, till norrmän som visade mycket kämpanada och bra kondition, till spurtare som klämde backen snabbare än någonsin!!

Tre åkare kunde tyvärr inte vara med pga förkylning (Lindau, Orset, Ferner).

Loppet är över. Snabbt ombyte till torra kläder, något att äta och dricka, och sen iväg ner till Soriadalen för vidare träning! För de allra flesta innebär det denna dagen främst lugn distans, men inte för alla....
Testa dig själv!
För den som vill mäta sig mot våra cyklister, så startar loppet kanske 200 hundra meter upp i backen på en liten platå efter den första branten. Det finns en 40-skylt cirka 75-80 meter ovanför ett litet terrakottafärgat hus på höger sida. Där går starten. Sen finns det en vägskylt cirka 10 meter innan T-korsningen. Där är mållinjen. Vi startar alla samtidigt och sen är det tävling upp!

Glöm inte att förhållandena kan skifta så håll inte tiderna för någon exakt vetenskap!

Det kan vara hårt på läger :-) Efter tävlingen och nerkörsel på en av de värsta små slingrande vägar jag känner till, är vi i vår favoritdal (Soria) och Pölder kör igång med lite paceträning bakom spordirre Höllgren under en timmes tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar