tisdag 1 januari 2013

Tour de Ski och taktik!


Få saker är så kul att titta på som längdskidor tycker jag! Jag tycker därmed att det är jättekul att dom kört igång med etapplopp på skidor! Och det får gärna utvecklas till fler och längre etapper! Få grejer är så bra att köra testcykel till som en härlig skidtävling! Jag blir verkligen taggad att träna hårt själv när jag ser skidor på TV, helt enkelt!

Det tycker jag oavsett om det är mycket, bra eller ingen taktik alls...

och jag får väl passa mig för att ha alltför långtgående kommenterar i en sport som jag själv aldrig varit inne i och därmed inte förstår riktigt på djupet, men det har blivit ganska mycket reflektioner kring det här med längdskidor och taktik de sista vintrarna, inte minst en dag som denna.

Låt vara att vi inte vet hur de olika åkarna känner sig och vilken inverkan det får på taktiken, det som förvånar mig mest är just att det verkar finnas så lite tankar kring taktik överlag i det svenska laget. På senare år har ju t.o.m. reportrar, journalister och vi publiken börjat ställa frågor kring detta, medan jag upplever det som om de flesta åkarna inte skänkt det så mycket eller djupare tankar. Det får en också att undra hur ledarna agerar när det kommer till målsättningar och loppens genomföranden utifrån individ och lagperspektiv, då framförallt Norges herrar och nu också damerna, börjat tänka mer som ett lag. På sikt blir det ju omöjligt att nå mer än enstaka framgånger om man möter lag som jobbar mer och mer som ett team.

Snart tror jag nästan att gemene man som tittar hemma i stugorna (inte bara vi cyklister) kommer att tycka att svenskarna är lite dumma, om dom inte kör mer som ett lag...och om dom fortsatt inte vill köra som ett lag, får dom i alla fall gärna ge lite vettiga förklaringar till varför man inte vill eller ska det.

Man kan inte låta bli att undra om de svenska herrarna vet vad dom gjorde rätt den gången på OS, den Hellner vann och Johan Olsson (som var loss stora delar av loppet) blev trea. Då blev dom hyllade för sin cykeltaktik (och inget snack om osportlighet av dem som bromsade) vill jag minnas, men sedan dess har dom gång på gång kört som om dom inte förstår att utnyttja ett lag. Eller så vill dom inte göra det bara...men det känns, tycker jag, som att dom inte riktigt förstår möjligheterna heller..eller så är det jag som inte förstår möjligheterna och icke-möjligheterna med taktik i skidor?!

En dag som denna undrar man ju:
- om det finns någon målsättning som lag i det svenska teamet i Tour de Ski?
- om Hellner är så långt efter att han inte vill ha någon hjälp från kompisarna?!
- om Emil känner sig sliten (efter sin remarkabla upphämtning) och funderar på att bryta snart ändå, varför inte låta Hellner gå vidare? Eller tror han sig orka etappseger ändå? Vad har ledarna sagt?
- Varför krokar Halvar och Emil ihop? Ser dom inte att dom krigar mot varandra om positionen?
- Varför diskuterar man ordet "osportsligt" när Steira får köra om sin lagkamrat precis innan mål?
Flaschback till OS-badmintondebatten igen...ska man argumentera för att "göra sitt bästa" betyder att ta ut sig allt vad man orkar hela tiden, har man det inte lätt ;-)

och ju mer man tänker på det här med skidor och taktik, varför har man inte utvecklat mer lagkörning på lopp som Vasaloppet tidigare?! Vasaloppet måste ju vara DET LOPPET, där det är grymt bra och mest möjligheter att kunna utnyttja ett lag. Det var synd att inte Petter Northug var med förra året, för då hade vi nog fått se det mest taktiska loppet i dess historia (oavsett om han sen hade orkat ta spurten eller ej). Man kan ju verkligen undra vem som ligger och drar under första halvan av Vasaloppet om det inte finns "hjälpryttare"....

3 kommentarer:

  1. http://www.bendit.no/team-bendit/petter-northug-jr/dario-land-check

    belyser väl ytterligare skillnaden i hur sverige och norge ser på taktik

    SvaraRadera
  2. Hade liknande reflektioner som du, frågade emil om hur han tänkte på hans blog. Fick inget vettigt svar. Se
    http://annaoemil.se/2013/01/02/hoppar-av/

    SvaraRadera