onsdag 8 februari 2012

25 min på 275 Watt

var min status idag! Mer hann jag inte träna, så det fick bli en lång intervall.

Uppskattad FTP 270 Watt på min strippade Monark!

Upphämtningen har börjat!

2 kommentarer:

 1. Vad ligger ditt FTP på när du är i form? W/kg? Har du några tankar kring absolut effekt vs. w/kg som det fokuseras mycket på i bloggar och i literaturen (de böcker som når oss lekmän)? Det känns som att det egentligen bara är på MTB XC som w/kg har en avgörande betydelse (givet att vi håller oss inom Sveriges gränser och inte klättrar upp för en alptopp).

  Johan

  SvaraRadera
 2. Min FTP i form....mkt bra fråga!!

  Det var några år sedan jag var i form?!

  Vad jag kommer att ha med den typen av liv och träning (utan större målsättningar) som jag bedriver nu, är svårt att säga. Mycket andra saker kan komma att gå före träning om jag måste välja under våren och sommaren, så det kan lika gärna bli 320 som 300 Watt som FTP.

  När jag var lite bättre för några år sedan, hade jag cirka 330-340 i FTP.

  Det finns inget helt enkelt svar på frågan om Watt/kg. Ju högre upp i nivå man tävlar desto längre backar krävs för att Watt/kg ska fälla avgörande. Konkurrensen är då också större, vilket gör att fler hänger med längre.

  Går man däremot till en svensk veterantävling, är dels konkurrensen sämre, plus att backarna blir längre ju sämre du är. Så även om det inte finns speciellt många lopp i Sverige där Watt/kg fäller avgörandet, så gör det så oftare för seniorer/veteraner/motionärer.

  I mtb är det ju som du säger väldigt avgörande med w/kg. På lvg går det inte säga om en större cyklist med lägre W/kg är sämre.
  78 kg x 4,9 w/kg vid FTP = 382,20
  65 kg x 5,1 w/kg vid FTP = 331,5

  Det kan i detta exemplet mycket väl vara 78 kg killen som är bäst uppför i de flesta av backarna/tävlingarna i Sverige. Men det beror sen oftast mer på hur bra man är på att köra över tröskeln då loppen aldrig avgörs kring FTP (det gör den bara på alptopparna eller varvlopp med lång backe återkommande hela tiden.. typ om dom bara kört varvet på Kinnekulle hela dagen på SM, och inte bara 8 varv med platt innan och efter).

  Är ex Tomas Lövkvist och Gustav Larsson i fin form, är det ändå svårt att hänga av cyklister som kvicka Ljunken på sin tid eller Ljungblad i backarna, fast att dessa har lägre Wtt/kg vid FTP.

  Bland proffs brukar under 3 min backar ha en viss typ av cyklister (mer muskler) och 3 till ca 6 min blir något mittemellan, och däröver är det mer bergspecialister.

  I Liege, Fleche och Amstel möts de snabba och lättare endagarsspecialisterna och de riktiga bergspecialisterna...brukar vara häftigt!

  SvaraRadera