lördag 18 februari 2012

Intervju: Robert Pölder!

Robert anno 2012. Foto: Markus Holm.

Reck - Vem är Robert Pölder med några korta meningar?
Pölder - Jag är 21 år och kör nu min 3e säsong i Cykelcity. Bor för tillfället hemma hos far i Jönköping (dit vi precis har flyttat) efter att pluggat 4 år på Skara Cykelgymnasium. Så nu har studierna bytts mot jobb på Pölder Sport. Som person är jag ganska målinriktad och principfast, har jag bestämt mig för något så ska det genomföras. Andra intressen jag har är kost, matlagning och musik.

Reck - Hur känd är man kring Nässjö när man heter Pölder i efternamn :-)?
Pölder -Vi har nog allt gjort oss ett namn där. På Både gott och på ont... men hur känd? Det är en svår fråga, många vet ju vilka familjen Pölder är medans vissa nässjöbor inte ens vet att det finns en butik som heter Pölder Sport i Nässjö. Problemet vi har är att vi oftast syns men framför allt hörs, vilket gör att vissa också kan reta sig på oss.

Reck - Varför blev det just cykel, och inte skidor istället?
Pölder - Skidor har aldrig varit ett alternativ, men eftersom uthållighetsidrotter i allmänhet aldrig var något för mig när jag liten så var det hockeyn som jag tänkte satsa på. Min mor (inte min far) tog mig ut i spåren när jag var 10 år, men jag var mer intresserad av att stanna vid varje lämpligt ställe å fika...Och det är faktiskt tack vare hockeyn som det till slut blev en cykelkarriär. Tanken var att bygga upp en bra grund under försäsongen när jag var 14år gammal, så då hängde jag med min far ut på cykeln för att få upp flåset . Och efter att han slaktat mig (som han hade uttryckt det) så var jag fast och säsongen efter så började jag tävla i P15-16 klassen. Så över 1 år byttes hockeygymnasium mot cykelgymnasium.
En av tävlingscyklingens viktiga element - att kunna lida! Personifierat efter sista etappen i Olympia tour förra året!
Reck - Hur bra är du på längdskidor förresten?
Pölder - Min teknik!? Den är tyvärr ganska obefintlig och denna vintern har den varit värre än vanligt. Men eftersom jag har en far som äger en specialbutik inom området så brukar jag köra på, "Hellre snygg en snabb". Bra träning är det i alla fall, även om jag helst är ensam i spåret när jag väl kör. Min teknik i butiken är som tur är lite högre och efter en vinter där jag jobbat en hel del så har jag lärt mig ett och annat. Bland annat så har jag fått stå vid slipen, men även lärt mig att montera på bindningar och annat skoj!

Reck - Vilka har varit dina höjdpunkter hittills i cykelkarriären?
Pölder - Har varit med om massa kul med mycket resor bland annat till USA, Varit med på  EM i Belgien som junior, Ungdoms OS för att nämna något. Resultatmässigt så har jag tyvärr inte lyckat knipa något individuellt guld på svenska mästerskapen utan har "bara" med mig en silvermedalj från p15-16 klassen. En så länge har jag bara en seger i elitklassen och den är från Götene GP.

Reck - Vilket är dina styrkor respektive svagheter?
Pölder - Min styrka är att jag är ganska åkstark och har en bra återhämtningsförmåga. Mina svagheter däremot är att jag inte har något riktigt vapen, men framförallt skulle jag behöva bättre på min explosivitet.

Reck - Vilka är dina mål för denna säsongen? och på lång sikt?
Pölder - På lång sikt så är mitt mål att bli proffs och kunna leva på cyklingen. Att få uppleva Touren, Paris- Roubaix, VM, OS är något som jag absolut vill, hur häftig skulle det inte vara att rulla in på Champs-Élysées sista dagen på touren? Där snackar vi om känsla! Denna säsongen har jag som mål att ta ett rejält kliv. Tävlingarna utomlands är något som jag har fokus på och det skulle vara grymt kul att lyckas få till ett riktigt fint resultat nu på vårkanten. Sen satsar jag på att ta en plats till u23 VM laget, och kommer jag med dit så ska jag självklart göra allt för att visa att jag förtjänade en plats i laget.


Reck - Hur har vinterträningen fungerat?
Pölder - Bra. Nya rutiner i år, efter 4år i Skara med lite mer styrd träning har jag nu fått göra lite som jag velat. Har varit kul och spännande samtidigt som det varit en omställning att jobba heltid nästan hela vinter istället för att plugga. Men trots att jag inte har haft så många att träna med och att det blivit en del sena testcykelpass så har motivationen varit hög. Och att träna själv har alltid passat mig bra och något som jag också trivts och trivs med. Upplägget har inte varit riktigt samma som tidigare år och jag hoppas verkligen att jag kommer att ha bra form när vi åker till Belgien, och en så länge så känns det som jag är på rätt spår. Och om bara några få veckor är det upp till bevis!

Reck - Hur har det känts på lägret hittills?
Pölder - Det känns bra, vi har bara hunnit köra 2 hårda pass (när intervjun gjordes). Formen är vad den borde vara och får jag bara lite fart detta lägret så ska jag nog kunna komma ganska förberedd till Belgien.

Reck - till sist, om man har vägarna förbi Nässjö med cykeln, vilka vägar rekommenderar du om man ska ut på en tur?
Pölder - Jag skulle inte rekommendera någon att utgå från Nässjö då det troligtvis regnar eller är svinkallt (eftersom Nässjö ligger ganska högt), men om man ändå måste så utgå därifrån så går min favorittur bort mot Jönköping. Jag brukar ta mig småvägarna ut förbi Malmbäck, sen tar jag alltid gamla E6an bort till Taberg och kanske upp till toppen om jag har benen. Sen alltid en sväng genom Jönköping längs Vättern. Passet måste avslutas från Huskvarna - Tenhult och gamla Nässjö-vägen över Forserum hem. Där snackar vi runda! En runda som jag både älskar och hatar!

Reck - Lycka till med sista hårda passen på lägret, och vårens race!
Pölder - Tackar!

2 kommentarer:

  1. Skriver under på den rundan. Alltid uppför hem.

    SvaraRadera
  2. Men plutten då...tycker du att dad är för högljuuuuuud????.....;-)....eller det kanske är mor du syftar på ;-)//dad

    SvaraRadera