tisdag 4 september 2012

Ny tränarutbildning inom cykel!


Sedan en tid tillbaka ingår jag i Utbildningskommitten, och vi lanserar nu en typ av nygammal stegutbilning, i egen regi, där det blir både allmän och specifik utbildning vid ett och samma tillfälle.

Steg-1 utbildningen kommer att ge en bred överblick kring ledarskap i olika åldrar, kroppens egenskaper och utveckling från barn upp till vuxen, de olika cykeldisciplinerna (de uthålliga och de explosiva) med både teoretiska och praktiska inslag kring metodik.

Min och vår förhoppning är att detta blir en nystart för tränarutbildningarna, och att många vill söka till de båda tillfällena! Den riktar sig till dig som:
- saknar elementära kunskaper och behöver utbilda dig
- behöver uppdatera dina kunskaper
- redan är erfaren och duktig, och vill bidra med detta på kursen!

Oavsett om du ska bli ledare inom BMX, landsväg eller XC, tillhör en motions- eller tävlingsklubb, är det tänkt att du ska ha nytta av kursen!

Kurserna kommer att utformas så att vi inte bara har rena föreläsningar utan även grupparbeten och diskussioner så att vi dels lära känna varann från olika regioner och discipliner, och samtidigt tar tillvara på den kompetens och erfarenhet som finns bland er som deltar.

Då många reser ganska långt och övernattar, kommer kurserna att hållas på hotell med konferensmöjligheter, och på kvällen kommer vi även att någon form av socialt program :-)

Värnamo 6-7 oktober
Örebro 24-25 november

Vi kommer att ha minst två ledare på plats vid dessa tillfällen. Lite beroende på hur underlaget ser ut väljer vi dessa extra ledare. Vi kommer att tilgodose ledarbehover i teori och praktik för både uthållighet och explosivitet, vid båda tillfällena!

Faller allt väl ut, blir det en fortsättning under 2013 med steg-2 utbildningar!

För mer kött på benen, surfa in på Utbildningskommittens undersida på Förbundet.

Inom kort kommer det ut hur man anmäler sig, vilket material som krävs, hur man ska förbereda sig, kostnad, bidrag osv.

6 kommentarer:

 1. Varför inte i samarbete med SISU ?
  Vilka bidrag kan vi få till dessa kurser?

  SvaraRadera
 2. Den modell som SISU jobbat fram (GTU, med en allmän del som tillhandahålls av SISU, och en specifik del som ska tillhandahållas av specialförbunden) har inte fallit så bra..inte än i alla fall.

  Upplägget i sig har för- och nackdelar, och en del kritik.

  För att inte stå och stampa och vänta på hur detta utvecklar sig, har vi bestämt att genomföra en "nygammal" stegutbildning!

  Därmed inte sagt att vi inte kan ta in SISU som utbildare på vissa moment på våra kurser. Dom är ju proffs på idrottsutbildningar :-)

  Info om bidrag mm kommer inom kort. Det rör sig om cirka 2.500 kr/deltagare och kurs, och bidrag brukar gå ut med cirka 70%...cirka!

  SvaraRadera
 3. Vad är det för förkunskapskrav på kursen?

  SvaraRadera
 4. Inga förkunskaper krävs!

  När vi sen kör steg-2, förhoppningsvis nästa år, kommer steg-1 att vara krav.

  SvaraRadera
 5. Perfekt! Då ska jag jaga tag i klubben på nästa möte så kanske jag får gå:-)

  SvaraRadera