tisdag 26 april 2011

Nybörjartips i Expressens GI & Hälsa!


För några veckor sedan blev jag intervjuad av Expressen om cykelträning och denna veckan, 25-29 april hittar man resultatet i Expressens bilaga GI & Hälsa. På några av sidorna har jag uttalat mig lite allmänt om fördelarna med cykel som motionsform, vad man bör tänka på, och även gett ett 15 veckors program "från soffpotatis till form".

I nätupplagan hittar man det också:
http://www.expressen.se/halsa/1.2422404/cykla-dig-i-toppform
http://www.expressen.se/halsa/1.2422452/i-form-pa-15-veckor

måndag 18 april 2011

Balansera damer x 3 i landslaget!

Dags för start i Östgötaloppet. Från höger Beata Sandström och Martina Thomasson, både Team Mumien, på sin väg att köra in sig i landslaget. Martina slutade tvåa och Bea sexa för dagen. Tredje tjej att köra i blå-gult veckan efter påsk är Caroline Gustavsson!
Efter den svenska premiären på Östgötaloppet utanför Linköping tog FK Madeleine Lindberg-Wall, ut det lag som ska representera Sverige i etapploppet och tillika världscupen i Tjeckien, Graziela Orlova. Tre av mina klienter blev uttagna! Grattis och lyckönskningar till Martina, Beata och Caroline!

fredag 15 april 2011

Få en kick - åk på läger!


Vill man få lite nya intryck, cykla på nya vägar, lära sig mer om träning, träffa nya människor, få till lite mer träning än brukligt eller kanske bara behöver en nytändning....då ska man åka på träningsläger!

Till påsk finns det fortfarande möjlighet att haka på ett ypperligt tillfälle till det ovannämda. Cykeldagarna i Sunne, med boende på Selma Spa! Vackra cykelturer tillsammans med några av Sveriges bästa cyklister, varvas med föredrag av bland annat mig själv och Jonas Colting. För dig som vill lära dig mer om cykling eller kanske satsar lite extra på Vätternrundan eller vill testa på att tävla, är detta perfekt!

måndag 11 april 2011

Intervju: Cykeltränare Marcus

Anundsloppet 2009.

Dags för nästa intervju i denna följetong. Turen har kommit till Marcus Johansson, nyligen fyllda 26, och som jag lärde känna under det året då vi körde ihop i Team Cyclesport.se. Denna sympatiske kille har dessutom ett jobb som jag själv nog också hade kunnat tänka mig!

Reck - Först, tack för att du vill vara med intervjun. I cykelkretsar känner ju de flesta till dig, men för andra läsare, får du gärna börja med en kortare presentation av dig själv.
Marcus – Marcus Johansson, 26 år, kommer ursprungligen från Herrljunga ute på västgötaslätten. Cyklat aktivt sedan 13 års ålder, mountainbike mellan 1998-2004 och landsväg från 2005. Gått cykelgymnasium, spenderat ett halvår på träningsläger i Australien(Adelaide). Läst idrottstränarprogrammet i Falun, Jobbar för närvarande som cykeltränare på YA Frigymnasium i Falun. Sambo. Svag för godis.
Adelaide vintern 2004-2005.


Reck - Hur skulle du sammanfatta din karriär som elitcyklist? (hitills)
Marcus – Känns rent spontant som att min karriär varit en ganska krokig historia. Satsade väldigt hårt på mountainbike under min tid på cykelgymnasiet men fick väl inte riktigt valuta för pengarna och valde att hoppa över till landsväg inför säsongen 2005. Under min tid som satsande landsvägscyklist tycker jag att jag lyckats lite bättre än på mountainbike. Bästa säsongen hittills gjorde jag faktiskt när jag körde i Cyclesport tillsammans med dig Mattias men har väl inte riktigt hittat tillbaka till den nivån igen. Känns fortfarande som jag inte nått till min fulla potential som cyklist, men just nu ligger inte fokus på mig, utan på mina cykelelever på YA.

Reck- Hur ser ditt eget idrottande ut framöver?
Marcus – Det vet jag knappt själv tänkte jag säga men tanken är enligt följande. Jag kommer vår och höst att fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt med mina cyklister på YA Elit men satsa på mitt eget cyklande under de månader det inte är någon skolgång. Vad gäller min träning så genomför jag ofta den tillsammans med mina aktiva. Det var faktiskt ett par år sedan jag tränade så pass mycket som jag gjort under denna vintern.

Reck - Jämte din elitsatsning på cykel, pluggade du i Falun på Idrottstränarprogrammet. Hur var det?
Marcus – Det var väldigt fördelaktigt att studera samtidigt som jag sattsade på cykel. Elitidrottsprojektet (Idag Dala SportAcademy tror jag?) har anställda tränare i respektive idrott samt hjälper till att flytta tentor om det behövs för att idrottandet ska flyta så smärtfritt som möjligt. Att studera på Idrottstränarprogrammet och sattsa samtidigt var för mig det mest vädefulla då jag kunde prova ny träningsmetoder och ideer som dök upp på mig själv

Reck - Är Falun en bra plats att vara på om man vill plugga på högskola och satsa på elitcykling?
Marcus – Jag skulle vilja säga att Falun kanske är det bästa stället att vara på om man vill satsa på cykel. Nu är jag kanske inte den mest objektiva personen att fråga men jag tror att många personer där ute som är beredda att hålla med mig. Här finns allt en cyklist behöver och plus lite till. Satt och funderade häromdagen på hur många städer i Sverige det är som cyklister väljer att flytta till för att utvecklas som cyklist och kom fram till att Falun måste vara en av de få.

Reck - Du jobbar numera på YA Fri som cykeltränare, var det ett drömjobb du fick?
Marcus – Absolut! Under tiden på högskolan funderade jag mycket kring hur mitt drömjobb skulle se ut och tanken kring att vara tränare på gymnasienivå vart allt mer lockande ju mer jag tänkte på det. Att hjälpa ungdomarna med att nå sin fulla potential som idrottare är, för mig, väldigt stimulerande.
Kollegerna på YA. Från vänster; Tommy Johansson, Lars-Åke Östlin, Marcus Johansson Martin Söderström
Reck - Vilka förutsättningar får satsande ungdomar som kommer till er på YA?
Marcus – Vilka får de inte? Nej skämt åsido. YA Elit är en stor idrottssatsning där cykelinriktningen är den första. Skidor, triathlon, orientering och ishockey är andra idrotter som är på gång inom verksamheten. Ungdomar som väljer att studera hos oss får de bästa möjligheterna att utvecklas som cyklist. Inte nog med att Falun och kringliggande miljöer ger väldigt fina träningsmöjligheter, vi har ju även en helt ny downhillbana på Lugnet, en inomhusbana för slopestyle och BMX samt en velodrom. Ytterliggare några banor kommer att byggas. Utöver våra anläggningar får man följande:

• Gymkort på Sportlife
• Sveriges bästa träningsmiljö
• Middag 5ggr/vecka efter träning (fom höst 2011)
• En individuell tränings-/utvecklingsplan utifrån dina egna mål och förutsättningar, utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
• Träning av kompetenta, erfarna, intresserade, aktiva tränare 4-11ggr/vecka
• Tillgång till Sveriges enda velodrom
• Grundkurs på velodromen
• Fystester på LIVI Falun
• Blodanalys en gång om året samt eventuell uppföljning
• Resor till och från ett antal tävlingar varje vår och höst
• En gång om året arrangerar vi ett träningsläger till Mallorca
• Tillgång till YA Elits egen tvättmaskin och torktumlare
• Elitträning under skoltid
• Tillgång till Sveriges enda inomhus BMX bana där även XC-träning bedrivs
• Samarbete med Högskolan Dalarna och Dala Sports Academy
• Tillgång till YA Elits nätverk av sjukgymnast, kiropraktor och massör
• En plats på Sveriges 10 mest sökta gymnasieskolor
• Körkort (15 körlektioner)
• Bärbar dator under tiden på YA

Reck - Med tanke på att många av era elever flyttat hemifrån för att gå på er skola, kräver det ju säkert att ni tränare inte enbart är tränare. Stämmer det?
Marcus – Ja det stämmer. I många lägen känner jag mig inte enbart som en tränare utan även som en förälder eller en storebror som försöker visa vägen. Rollen kändes till en början lite annorlunda men jag börjar känna mig allt mer bekväm i den. Utöver det så krävs det även att man är tillgänglig 24 timmar för de aktiva. Alltså inget vanligt sju till fyra jobb.

Reck - Hur kan en typisk dag eller vecka se ut för dig som lärare och eleverna du jobbar med?
Marcus – Ja, inte en vecka är den andra speciellt lik men generellt brukar det se ut enligt följande

Måndagarna består ofta av mycket planering kring veckan och eventuellt andra grejer som dykt upp. Eftersom vi är en relativt nystartat organisation finns det alltid nya saker att göra eller förbättra. Detta görs ofta på måndagar.
Tisdagar håller jag i en träning på eftermiddagen. Förmiddagen går åt till planering och uppföljning.
Onsdagar: Tränarmöte, Samtliga fyra tränare ibland sjuksyster och rektor har möte kring cykelgymnasiet och dess elever
Torsdagar: Simträning på morgonen följt av lite planeringstid på kontoret. Eftermiddagen avrundas ofta med att jag håller i ett eller fler testcykelpass.
Fredagar: Kontorsarbete under förmiddagen och under eftermiddagen håller jag i ett teknikpass för våra XC cyklister.
Mtb lopp i Falun? 2006.

Reck - Hur skulle du själv beskriva dig i rollen som tränare?
Marcus – Jag tror på ett situationsanpassat ledarskap där jag anpassar min ledarstil efter gruppen och vilken situation man befinner sig i. Min träning strävar efter att lära individen hur denne ska träna. Jag vill att alla mina adepter ska kunna tänka och resonera själva kring deras träning då det inte alltid finns en tränare på plats. Jag vill att eleverna ska sluta cykelgymnasiet på YA med den mest basala kunskapen om hur man lägger upp och genomför en träningsplanering samt utvärderar densamma.

Reck - Hur (mycket) använder ni velodromen?
Marcus - Velodromen har vi använt flitigt under hösten och våren och kommer så att göra fram tills vägarna är färdbara. Vissa elever har använt banan mer än andra vilket främst beror på deras personliga upplägg men jag skulle tippa på cirka 2 gånger i veckan i genomsnitt.

Lite kul är att våra downhill, 4X, slopestyle cyklister har cyklat velodrom ett pass i veckan under hela vintern.

Reck - Vilka konsekvenser skulle det få för er verksamhet om velodromen försvann?
Marcus - Lyckligtvis är vi ju, från och med en tid nu, ägare av velodromen och kan göra vårt gymnasium ännu bättre inför framtiden. Vi kommer se till att velodromen finns till för våra aktiva och jag är övertygad om YA Elit, i framtiden, kommer vara det ledande cykelgymnasiet i Sverige oavsett disciplin. Det ska jag se till ;)

Reck - Stort tack för din tid och lycka till både i rollen som lärare och cyklist.
Marcus - Tack själv.

Hammarö 2008.