Oskar går på attack i Falkenloppet 2010. |
Reck - För dom som inte känner dig, vem är Oskar Ekman?
Oskar - Nybliven 40 åring. Sportfåne från start. Fotboll, Hockey, Friidrott dominerade ungdomsåren. Man kan säga att det var mer kvantitativ träning. 7 dagar i veckan, ofta dubbla pass/matcher. Nådde div3 i fotboll som 14 åring och någon DM medalj i sprint men sedan var det i princip stopp. Skadade det mesta som gick att skada runt 20 års åldern och slutade med allt. Tog upp andra njutningar i livet och återkom till idrotten via en spinninghoj 95-96 eller nåt. Köpte ganska snart en racer och på den vägen (!) är det.. Cyklat mycket i över 10 år men med något skadeår i mitten. Tävlat 3 säsonger, mest i senior och H30. Försöker som de flesta andra förena arbetsliv, privatliv och träning. Mina två barn gjorde debut i Götene ungdoms GP förra helgen. Det var stort!
Reck - Hur skulle du beskriva dig som cyklist?
Oskar - Aktiv och attackvillig cyklist med bra klipp. Gillar att spurta och attackera. Har dock svårt att hålla tillbaka och blir ofta uttråkad i en klunga. GP lopp passar mig bra. Kort och intensivt. Jag har dock förbenat svårt att mata mil efter mil. För dålig på det. Jag tränar så mycket som möjligt men det blir volatilt. Vissa veckor blir det +20 timmar men andra kommer jag knappt upp i 5-6 timmar. Varför jag cyklar? Varje pass ger mig en enorm glädje och energi! Dessutom är jag rätt så besatt av att tävla och det får jag utlopp för inom cyklingens ramar.
Inför Kårsta linjelopp. |
Oskar - Det räcker egentligen med ett ord, fantastiskt! Allt var riktigt, riktigt bra. För alla som har svårt att få ihop sitt livspussel på hemmaplan så är det ju enormt lyxigt att kunna ägna en hel vecka uteslutande åt träning! Dessutom är Gran Canaria en fantastisk ö att cykla på. Varierande, utmanande och vacker! Jag skall dit igen så snart jag kan. Troligen redan i höst!
Reck - Hur startade den här satsningen att köra Vättern under 7 timmar?
Oskar - Det var ett par killar i Fredrikshof som kläckte ideén på väg ner till VR2009. Det gick ganska snabbt att haka på fler ur klubben och satsningen gav ju nästan utdelning vid första försöket. En vurpa och ett riktigt dåligt piss-stop räckte för att tappa de minuter som saknades.
Reck - Många klubbar och grupper är intresserade av olika sub tider (sub10, sub9 osv). Vad skulle du säga är nyckeln till att få ett bra flyt och samarbete runt Vättern så det går så fort som möjligt?
Oskar - Först och främst att träna mycket tillsammans. Förra året pratade vi mycket om att slipa kedjan till perfektion. Vi körde till och med ett genrep runt Vättern! Så förra säsongen körde jag Vätternrundan två gånger... Det krävs mycket träning på att hitta flytet där man inte förivrar sig i motlut och verkligen matar på där det är lättåkt. I år fimpar vi genrepet av logistiska skäl men vi kör gemensamma träningar varje helg och vi hade ett träningsläger i Stockholm över påsk. Nu i helgen stod till exempel en 25 milare på agendan.
Reck - Vad är sub7 gänget för samling? Vem är den typiska cyklisten i er grupp?
Oskar - Förra året vi knappt 50 personer med i gruppen. 42 kom till start och 21 kom in på 7,07. Medelåldern var 39 år och det var till majoriteten veteran- och seniorcyklister. Då körde 5-6 elit killar kryddat med ett par triathleter. I år har vi ökat storleken på gruppen och upptar nu en hel startgrupp på 60 personer. Sammansättningen är liknande men jag upplever att de 20-25 cyklister som tillkommit har höjt gruppens kapacitet.
Reck - Vad tycker du om Vätternorganisationens initiativ med snabbgrupper? Är det här för att stanna?
Oskar - Utan dessa hade vi aldrig haft den här intervjun... Jag gillar verkligen upplägget! Kanske att man skulle starta ännu senare för att undvika omkörning av fler cyklister för lite rörigt blir det ju efter Karlsborg. Får jag drömma lite om ett Gran Fondo på söndagen gärna med möjlighet till langning. Tänk att tävla i 30 mil... Jag attacker i Gränna..
Rosersbergs GP. |
Oskar - Nej. Minst sub6.45 nästa år hoppas jag. :-D
Reck - Till sist, samma fråga som jag ställde till Fredrik, hur snabbt måste vi i MAS-gänget köra för att slå er?
Oskar - Ja, det räcker ju med en minut snabbare uppenbarligen... men ett snitt på knappa 43 km/h är vad som krävs av oss alla för att bryta drömgränsen!
Reck - Lycka till med er satsning och formtoppning och vi ses i Motala. Hoppas vi får pangväder!!
Oskar - Stort tack!