Trött Helen efter deras egen mtb-tävling 2009. |
Min statistik på intervjuade kvinnor eller tjejer är usel, men med dagens gäst, är tanken att bryta den trenden! Här kommer således en intervju med en dam, och inte vilken som helst utan en som står bakom Världscupen för damer!
Reck - För den som inte är så bevandrad i de här båda tävlingarna, vad är det för typ av tävlingar damerna kommer att köra på fredagen och söndagen?
Helen - Vi arrangerar två av damernas totalt 9 världscuptävlingar.Komplett program på http://www.uci.ch/. Lagtempot körs med start i Vårgårda o vändning i Herrljunga, tillbaka till Vårgårda och med linjeloppets bana som avslutning. Kolla mer banifo på vår hemsida www.worldcupvargarda.se. Lagen startar med 6 åkare och tid tas på 4:e cyklist. Det är en öppen fin väg till Herrljunga, där det också kan vara lurigt med kantvinden. De snabbaste lagen kör den 42,5 km långa banan på ca 50-55 min. Linjeloppet avgörs över 12 varv på den 11 km långa banan. Tekniskt utmanande och med en rejäl stigning efter ca 5 km, Hägrungabacken.
Reck - Hur många år nu har ni arrangerat världscup för damer?
Helen - Lagtempot på fredagen körs för 4:e gången och linjeloppet på söndagen körs för 6:e gången.
Reck - Vad gör du som Race Manager?
Helen - Kalla mig hellre biträdande tävlingsledare, Michael Anderson, Kungsbacka o scf-kommissarie, är ju ansv. tävlingsledare, jag samordnar allt praktiskt kring tävlingarna gällande lagen tex, han har ansvaret för det sportsliga under tävlingarna, lagledarmöten etc.
Lagen bor på våra två officiella hotell, First Grand i Alingsås och Hotell Gyllene Kärven i Herrljunga, övriga bla kommisarier, antidoping-kommisarier, UCI-representanter, speakers mfl bor i Vårgårda. All planering kring detta håller jag i. Det är också en del samordning kring transporter som lagen behöver hjälp med. Vi tar fram ett antal dokument inför tävlingarna, tekniska guider, funktionärspm, skyltar mm. Mycket styrs utifrån UCI´s regelverk så det gäller att vara uppdaterad.
http://www.worldcupvargarda.se/ |
Helen- Jag vågar inte riktigt tänka på hur många timmar vi lägger ner, detta gör vi för att vi brinner för cykel. Totalt är vi ca 300 funktionärer, som är engagerade inför och under tävlingarna. Vi har en fantastisk uppslutning kring tävlingarna, jag tror att det är lättare att engagera folk på en sån här "lagom" stor ort, och jag tror faktiskt att det finns en vilja/intresse i att hjälpa till lite för att Vårgårda förknippas med cykel, iallafall i den lite äldre generationen.
Hans Jönsson, evenemangsansvarig och ordförande i klubbe, bör nämnas lite extra. Han har ju varit med sedan SM kördes 1998. Arrangemanget i sig fungerar ju med hjälp av mycket frivilliga, men det är ju väldigt mycket jobb bakom under året som kanske inte folk vet om. Hans har under senaste
åren haft en väldigt tät kontakt med SVT, och jobbat hårt för att vi skall få till TV-sändningar. I och med att Emma har kört så bra har man ju också fått ett affischnamn i cykelsporten. Nu väntar vi till viss del på att UCI skall gå in och trycka på alla arrangörer i världscupen att ordna tv-sändningar, då är SVT också intresserade att gå in. Tänk att kunna följa världscupen på cykel precis som man följer världscupen på skidor.
Reck - Jag antar att du i ditt jobb har lärt känna en hel del av världensbästa tjejer, sportdirektörer mm?
Helen - Jag gillar verkligen kontakten med lagen, och att vara dem behjälpliga för att det skall bli så bra som möjligt för dem.
Det mailas mycket mellan oss och lagen, så det känns bra när lagledarna numer skriver Hi Helen! Samtidigt som man vill vara snäll och hjälpa till med det mesta får man komma ihåg att detta är deras jobb och att det också gäller att vara korrekt och tydlig. Lagledarna kan vara kanska tuffa när det gäller...
Helen, Veronica Andreasson och Hans Jönsson vid målområdet i centrala Vårgårda 2010. |
Reck - Är du så pass påläst i damcykling att du vill/kan göra dig på en gissning vilka som kommer att slåss om segrarna i Vårgårda?Helen - lagtempot brukar tas hem av något av de "stora" lagen, Garmin-Cervélo är nog favorit iår också om inte Marianne Vos lag är så starkt totalt att de kan utmana. HTC Highroad Women brukar också köra bra. Kolla gärna Garmin-Cervelos hemsida där de har två schyssta reportage från lagtempot förra året. (http://garmin.cervelo.com/en_us/team-garmin-cervelo/beyond-the-peloton/#video_headline)
Det finns part 1 o part 2
I linjeloppet hoppas jag ju på Emma, hon har varit med i spurterna de två senaste åren. Marianne Vos ser hur bar ut som helst iår, hon vinner i princip allt hon ställer upp i...vad säger man om en tjej som inte bara leder världscupen utan också är mästare i bancykel o cyklocross! Hon kan både spurta och köra solo.
Reck - Om man vill åka och titta, var rekommenderar du att man står?
Helen - På linjeloppet måste du helt klart stå i Hägrungabacken ett par varv, där är världens hålligång. Vi har ett fantastiskt gäng som bor i backen med omnejd som arrangerar både det ena o andra för cyklister o publik. Sen drar du dig ner till målet i lagom tid för målgång. Under hela loppet sänder vi via närradio 98,6 MHz, med Roberto Vacchi och John Lindskog som speakers.
Lagtempot kan man ju följa via radiorapporteringen lite var man tycker. Rekommenderar startrampen, det är kul att se dem trampa igång. Sen går man de få stegen till målgången.
Reck - De senaste åren, har ni ju även arrangerat det s.k. Velofondot. Ett lopp där både elit och motionärer startar samtidigt (två olika sträcker). Hur uppstod tanken med detta, och vilken framtid tror ni att den typen av lopp har?
Helen - Efter att ha arrangerat Scandinavian Open, ett internationellt elitlopp för herrar i 10 år (!), de sensta åren på lördagen mellan damloppen, kände vi att vi ville fokusera på damerna. Velofondot växte fram som ett lite enklare arrangemang i samband med Världscupen för att locka både elit och motionärer till Vårgårda. Tanken är ju att man ska kunna vara här hela Cykelhelgen, från torsdagens invigning till söndagens linjelopp.
Reck - Till sist, hur mycket eget cyklande finns det, eller har det funnit, i ditt liv?
Helen - Jag har allt blivit mer och mer cyklist med åren. Det är ju en fantastisk motionsform. Från att ha varit motionsåkare på landsväg med ett par Vätternrundor o några andra motionslopp, så har det blivit det mer o mer MTB. Började att tävla i MTB vid 44(!) års ålder, och kör nu efter något år i sport-klass i D40. Det blir Västgötacupen och en del långlopp. I klubben är jag även engagerad som ungdomsledare, spinningledare och med i styrelsen! Det är mycket cykel i familjen, med min man Mikael som är engagerad i VCF´s styrelse och i Velofondo Vårgårda. Barnen har övergett MTB, en kör bmx o den andre boxas!
Hela mtb-skolan framför klubblokalen. |