tisdag 19 juli 2011

Intervju: En kvinna bakom Världscupen Vårgårda

Trött Helen efter deras egen mtb-tävling 2009.
Ett av Svensk Cykels höjdpunkter går snart av stapeln i Vårgårda. Inte mindre en två värdscuper för damer ska genomföras på fredag respektive söndag nästa helg. På lördagen arrangeras dessutom ett Velofondo för vem som helst att delta i.
Min statistik på intervjuade kvinnor eller tjejer är usel, men med dagens gäst, är tanken att bryta den trenden! Här kommer således en intervju med en dam, och inte vilken som helst utan en som står bakom Världscupen för damer!

Reck - För den som inte är så bevandrad i de här båda tävlingarna, vad är det för typ av tävlingar damerna kommer att köra på fredagen och söndagen?
Helen - Vi arrangerar två av damernas totalt 9 världscuptävlingar.Komplett program på http://www.uci.ch/. Lagtempot körs med start i Vårgårda o vändning i Herrljunga, tillbaka till Vårgårda och med linjeloppets bana som avslutning. Kolla mer banifo på vår hemsida www.worldcupvargarda.se. Lagen startar med 6 åkare och  tid tas på 4:e cyklist. Det är en öppen fin väg till Herrljunga, där det också kan vara lurigt med kantvinden. De snabbaste lagen kör den 42,5 km långa banan på ca 50-55 min. Linjeloppet avgörs över 12 varv på den 11 km långa banan. Tekniskt utmanande och med en rejäl stigning efter ca 5 km, Hägrungabacken.

Reck - Hur många år nu har ni arrangerat världscup för damer?
Helen - Lagtempot på fredagen körs för 4:e gången och linjeloppet på söndagen körs för 6:e gången.

Reck - Vad gör du som Race Manager?
Helen - Kalla mig hellre biträdande tävlingsledare, Michael Anderson, Kungsbacka o scf-kommissarie, är ju ansv. tävlingsledare, jag samordnar allt praktiskt kring tävlingarna gällande lagen tex, han har ansvaret för det sportsliga under tävlingarna, lagledarmöten etc.

Lagen bor på våra två officiella hotell, First Grand i Alingsås och Hotell Gyllene Kärven i Herrljunga, övriga bla kommisarier, antidoping-kommisarier, UCI-representanter, speakers mfl bor i Vårgårda. All planering kring detta håller jag i. Det är också en del samordning kring transporter som lagen behöver hjälp med. Vi tar fram ett antal dokument inför tävlingarna, tekniska guider, funktionärspm, skyltar mm. Mycket styrs utifrån UCI´s regelverk så det gäller att vara uppdaterad.

http://www.worldcupvargarda.se/
Reck - Hur mycket arbete ligger det bakom ett sånt här stort projekt?
Helen- Jag vågar inte riktigt tänka på hur många timmar vi lägger ner, detta gör vi för att vi brinner för cykel. Totalt är vi ca 300 funktionärer, som är engagerade inför och under tävlingarna. Vi har en fantastisk uppslutning kring tävlingarna, jag tror att det är lättare att engagera folk på en sån här "lagom" stor ort, och jag tror faktiskt att det finns en vilja/intresse i att hjälpa till lite för att Vårgårda förknippas med cykel, iallafall i den lite äldre generationen.

Hans Jönsson, evenemangsansvarig och ordförande i klubbe, bör nämnas lite extra. Han har ju varit med sedan SM kördes 1998. Arrangemanget i sig fungerar ju med hjälp av mycket frivilliga, men det är ju väldigt mycket jobb bakom under året som kanske inte folk vet om. Hans har under senaste
åren haft en väldigt tät kontakt med SVT, och jobbat hårt för att vi skall få till TV-sändningar. I och med att Emma har kört så bra har man ju också fått ett affischnamn i cykelsporten. Nu väntar vi till viss del på att UCI skall gå in och trycka på alla arrangörer i världscupen att ordna tv-sändningar, då är SVT också intresserade att gå in. Tänk att kunna följa världscupen på cykel precis som man följer världscupen på skidor.

Reck - Jag antar att du i ditt jobb har lärt känna en hel del av världensbästa tjejer, sportdirektörer mm?
Helen - Jag gillar verkligen kontakten med lagen, och att vara dem behjälpliga för att det skall bli så bra som möjligt för dem.
Det mailas mycket mellan oss och lagen, så det känns bra när lagledarna numer skriver Hi Helen! Samtidigt som man vill vara snäll och hjälpa till med det mesta får man komma ihåg att detta är deras jobb och att det också gäller att vara korrekt och tydlig. Lagledarna kan vara kanska tuffa när det gäller...
Helen, Veronica Andreasson och Hans Jönsson vid målområdet
i centrala Vårgårda 2010.

Reck - Är du så pass påläst i damcykling att du vill/kan göra dig på en gissning vilka som kommer att slåss om segrarna i Vårgårda?Helen - lagtempot brukar tas hem av något av de "stora" lagen, Garmin-Cervélo är nog favorit iår också om inte Marianne Vos lag är så starkt totalt att de kan utmana. HTC Highroad Women brukar också köra bra. Kolla gärna Garmin-Cervelos hemsida där de har två schyssta reportage från lagtempot förra året. (http://garmin.cervelo.com/en_us/team-garmin-cervelo/beyond-the-peloton/#video_headline)
Det finns part 1 o part 2

I linjeloppet hoppas jag ju på Emma, hon har varit med i spurterna de två senaste åren. Marianne Vos ser hur bar ut som helst iår, hon vinner i princip allt hon ställer upp i...vad säger man om en tjej som inte bara leder världscupen utan också är mästare i bancykel o cyklocross! Hon kan både spurta och köra solo.

Reck - Om man vill åka och titta, var rekommenderar du att man står?
Helen - På linjeloppet måste du helt klart stå i Hägrungabacken ett par varv, där är världens hålligång. Vi har ett fantastiskt gäng som bor i backen med omnejd som arrangerar både det ena o andra för cyklister o publik. Sen drar du dig ner till målet i lagom tid för målgång. Under hela loppet sänder vi via närradio 98,6 MHz, med Roberto Vacchi och John Lindskog som speakers.

Lagtempot kan man ju följa via radiorapporteringen lite var man tycker. Rekommenderar startrampen, det är kul att se dem trampa igång. Sen går man de få stegen till målgången.

Reck - De senaste åren, har ni ju även arrangerat det s.k. Velofondot. Ett lopp där både elit och motionärer startar samtidigt (två olika sträcker). Hur uppstod tanken med detta, och vilken framtid tror ni att den typen av lopp har?
Helen - Efter att ha arrangerat Scandinavian Open, ett internationellt elitlopp för herrar i 10 år (!), de sensta åren på lördagen mellan damloppen, kände vi att vi ville fokusera på damerna. Velofondot växte fram som ett lite enklare arrangemang i samband med Världscupen för att locka både elit och motionärer till Vårgårda. Tanken är ju att man ska kunna vara här hela Cykelhelgen, från torsdagens invigning till söndagens linjelopp.

Reck - Till sist, hur mycket eget cyklande finns det, eller har det funnit, i ditt liv?
Helen - Jag har allt blivit mer och mer cyklist med åren. Det är ju en  fantastisk motionsform. Från att ha varit motionsåkare på landsväg med ett par Vätternrundor o några andra motionslopp, så har det blivit det mer o mer MTB. Började att tävla i MTB vid 44(!) års ålder, och kör nu efter något år i sport-klass i D40. Det blir Västgötacupen och en del långlopp. I klubben är jag även engagerad som ungdomsledare, spinningledare och med i styrelsen! Det är mycket cykel i familjen, med min man Mikael som är engagerad i VCF´s styrelse och i Velofondo Vårgårda. Barnen har övergett MTB, en kör bmx o den andre boxas!
Hela mtb-skolan framför klubblokalen.

fredag 15 juli 2011

Till Paris för Barncancerfonden!

http://www.team-rynkeby.se/
Idag drar detta fantastiska jätteprojekt igång! 14 lag, 12 från ursprungslandet Danmark och 2 från Sverige!


Så här skriver en av deltagarna i Malmö-laget, Jim Berg:

VI KÄMPAR FÖR LIVET!

Så står det på ett litet blått plastband jag ALLTID har runt min högra handled.

Vad står det på ditt?
Oavsett vad det står vill jag BE dig om din hjälp, därifrån är valet ditt.

På fredag rullar jag och 40 andra cyklister från Malmö ner mot Paris. Ca 125 mil ska avverkas på 7 dagar (ca 18mil om dagen). Vi möter längs vägen upp 14 andra lag i samma storlek och till slut rullar vi i samlad trupp (nästan 300 cyklister) in i Paris. Anledningen till denna galenskap är att vi vill väcka uppmärksamhet och samla in pengar till forskningen för att utrota cancer och rädda barn. Våra insamlade pengar går oavkortat till Barncancerfonden.

Målet var från början att samla in 200 000kr. Vi har pga fantastiskt stöd från människor runt i landet snart spräckt vårt omreviderade mål - EN MILJON KRONOR!!

Jag är oändligt tacksam för din hjälp att sprida detta, via FB, Twitter, Bloggar, eller den vanliga underskattade ryktesvägen!

HJÄLP OSS HJÄLPA!


Team Rynkebys hemsida och Facebooksida:

Vill ni följa några av cyklisterna närmare kan ni bland annat titta här:
http://www.jimberg.se/ http://twitter.com/#!/Jim0Berg
http://malmoparis.blogspot.com/

Dessutom kan man följa flera av lagen direkt via Dansk TV2!

torsdag 7 juli 2011

Tour of Jämtland del 3 Bergstempo

Efter målgång på Ullådalen. Kommentarer känns överflödiga!
Tiden är som sagt knapp. Fortast möjligt efter målgång av förmiddagsetappen från Östersund upp till Copper Hill med målgång vid 13 tiden gäller det att börja sin återhämtning med något snabbt vätske- och kostintag, och varva ner med lite lätt cykling bort till hotellet. Det brukar vara lite individuellt hur mycket man tycker sig behöva rulla av benen, för att inte vara för seg på nästa etapp.

Under de timmar som går mellan dagens dubbeletapper hinner man med en lättare måltid, kanske vilar på sängen ett slag, innan det är dags att sätta sig på cykeln och värma upp igen. Många tycker det är lite extra påfrestande, både fysiskt och mentalt, att köra just dubbeletapper. Det är tufft att pressa sig maximalt, varva ner, äta, slappa, och sen trampa igång kroppen igen, bara några timmar senare. Det kan ibland krävas extra mycket uppvärmning och "peppning". De första 20-30 min man sitter på cykeln på nytt, kan det kännas som om man trampar fyrkanter, men sen kommer man oftast igång igen och det går lättare. Har man haft en trög förmiddag gäller det att försöka hitta ny motivation och självförtroende. Det kan låta lite konstigt för den som inte tränat och tävlat så mycket, men det kan faktiskt gå lättare på etapp 2 än etapp 1, fast att man bara några timmar tidigare pressade sig maximalt. Cyklisterna är så pass vältränade, och det är inte ovanligt att man kan ha lite sega ben inledningsvis, och att det sen efter första etappen "lossnar".
Johan Renhage och Erik Saeden börjar den ca 45 min långa uppvärmningen på trainern. Foto: L Norström.
Det tidigare (inofficiella rekordet) upp till Ullådalen låg på strax över 15 min för själva backen, då mätt från E14 vid ladan där man tar höger från stora vägen, och upp till skylten som visar vändpunkten vid Ullådalsstugan. Framåt kvällen står det klart att Lucas Persson f.d. proffs och nu i Team Cykelcity, har snittat 440 Watt och kört på 14,47, men då räknat hela vägen nere från ICA i Åre Centrum, upp via stora vägen, genom tunneln, bort till högersvängen där backen börjar och vidare upp mot toppen! Han följs 6 sekunder senare av sin stallkamrat, en av svensk cykels framtidshopp, blott 19 årige Tobias Ludvigsson, som nu står som totalledare. Vår egen Jimmy Rönn tappar omkring en minut och blir trettonde man, klart godkänt, inte minst med tanke på den lättare förkylningen.

Långt ner i resultatlistorna kommer sådana som jag själv, hjälpryttare som inte har med sammandraget att göra, och som troligtvis ej heller hade kunnat prestera något bättre på etappen ändå. För sådana blir bergstempot ett inte alltför hårt träningspass. För egen del cyklade jag först omkring en timme (jag vill gärna utnyttja tiden här uppe till att få ihop många timmars träning), och startade sen relativt hårt för att känna på kroppen, och väl inne i backen höll jag mig sen en bit under mjölksyratröskeln. Det var tufft så det räckte ändå faktiskt.
Anders Stenberg, Borås, grinar illa.

Det är fredag kväll när bergstempot är slut, och tidigt lördagmorgon ska hela gänget åka 2 timmar för start i Trondheim! Återigen finns det ingen tid att spilla för cyklisterna. Det betyder alltså snabb återhämtning inför nästa etapp. För de allra flesta ser kvällen ut som den brukar på etapplopp. Massage (om man har den lyxen i laget), lång avslappnad middag, gärna med en resultatlista vid bordet, som man ögnar igenom. Därefter något kort möte om morgondagens taktik, lite plockgodis framför datorn eller TV:n och sen är det godnatt!

Cykelcity dominerar totalt och innehar nu alla pallplaceringar. Det här kommer att bli tufft för konkurrenterna imorgon. Dom har nämligen även det största laget på plats, vilket betyder att det finns gott om hjälpryttare som kan försvara ledningen. Men, de andra lagen har i det här fallet en tydlig gemensam motståndare i Cykelcity, vilket innebär att många nog kommer att vilja sätta press under den långa och bitvis tuffa etappen mellan Trondheim och Åre imorgon. Det är trots den tuffa inledningen små tidsdifferenser mellan topplaceringarna.

Topp 20 efter bergstempot:

Plats Nr Namn Team/Klubb Tid Diff
1 55 LUDVIGSSON * Tobias Team Cykelcity 3:16:20 0:00:00
2 51 BALCK * Sebastian Team Cykelcity 3:16:24 0:00:04
3 52 PERSSON Lucas Team Cykelcity 3:16:24 0:00:04
4 68 AASVOLD * Lorents Ola Trondhjems VK 3:16:27 0:00:07
5 65 OLSSON Michael Team Motala AIF 3:16:35 0:00:15
6 47 MORÉN Patrik Nordic-Eco Vallentuna 3:16:52 0:00:32
7 23 FORBORD * Kristian CK Nor 3:17:07 0:00:47
8 61 LINDGREN Johan Team Cykelcity 3:17:28 0:01:08
9 53 BJELKMARK Jonas Team Cykelcity 3:17:34 0:01:14
10 62 LINDAU * Philip Team Motala AIF 3:17:53 0:01:33
11 3 ÅLEHEIM Joakim Borås CA 3:17:57 0:01:37
12 76 ANDERSSON Lars Örebro 3:18:06 0:01:46
13 32 RÖNN Jimmy Epic Mölndals ck 3:18:12 0:01:52
14 77 ANDERSSON Mats Örebro 3:18:13 0:01:53
15 69 ERTSÅS Kjetil Andreas Trondhjems VK 3:18:29 0:02:09
16 16 SÖDERGRANN * Jakob CK Hymer 3:18:44 0:02:24
17 71 HALVORSEN BJØRGAN * Espen Trondhjems VK 3:18:52 0:02:32
18 78 EKHOLM David Östersund CK 3:19:24 0:03:04
19 2 SVENSSON Johan Borås CA 3:19:28 0:03:08
20 57 SANDELL Kalle Team Cykelcity 3:19:49 0:03:29

onsdag 6 juli 2011

Landslagsträning och Tidaholm!


Genomgång av dagen!
Det blir inte så mycket mer cykel på schemat än det blev igår. Samling hos Förbundskapten Glenn Magnusson i Falköping 08.30, då det var dags för landslagsträning för killarna som är uttagna till EM nästa vecka. Det betydde att juniorerna Fåglum-Karlsson, lillebror Ludvigsson, Halleröd och Andersson var där, liksom storebror Ludvigsson och Lindau (Dahlström kunde ej närvara).
Glenn och Tobbe! De e bara U23:orna
som vågar hänga i bilen...

Pappa Halleröd var med vid samlingen och informerade gänget om att det faktiskt var Glenns födelsedag denna dag, så det blev en härlig goss/manskör som tog ton tidigt på morgonen...med intressant resultat :-)

En vacker tur på 5 timmar, med relativt kuperad terräng skulle betvingas (EM banan är mycket kuperad). Allahanda kända backar i området kring Falbygden, Skövde, Tidaholm blev det på denna 18 mila rundan (pace mellan backar gjorde det möjligt att klämma 18 mil med 8 backar på 5 timmar ifall ni undra). För mig var det många nya vackra vägar att bli bekant med...från bilen! Jag hade lyxen att få hänga med denna dag som "observatör"!




Lagtempo mellan Fröjered och Tidaholm, oftast i hastigheter över 50 km/h.
Medan grabbarna tog det lugnt första timmen, ringde Glenn upp Kessiakoff och gratulerade till segern i Österrike Runt (som även gav honom ledtröjan - grymt!). Efter någon timme mötte vi Wetterhall och med lite mer flyt hade vi även stött på Ljungblad som är hemma på besök i Skara. Backintervaller av olika slag, jaktstart, lagtempo och pace stod på programmet, och lagtempot slutade i stort sett på tävlingsbanan på just nu pågående stora etapploppet U6 i Tidaholm! Så man kan väl inte säga annat än att området är ett riktigt kluster i svensk cykling, med tanke på att Skara Cykelgymnasium och Kinnekulle ligger i området också. Nästan lite Belgien...


Vätskepaus efter ännu en backe! Idel mästare och medaljörer i bild. SM linje, kortbana, tempo...
 Det blev en mycket trevlig dag! Mycket snack om allt möjligt cykelrelaterat med Glenn, och imponeras av killarna som tillryggalade det tuffa passet på ett bra sätt. Väl hemma gjorde Glenn, som imponerade i köket, lite käk, och sen bar det av hemåt för killarna. Själv fortsatte jag till Tidaholm och U6, och hann träffa lite andra cyklister som jag hjälper!

Etapploppet U6
Det är för övrigt imponerande att man arrangerar ett etapplopp över 6 dagar med i stort sett alla klasser, från "coming bikers till elit". Själv har jag startat i detta etapplopp två gånger, dock aldrig tagit mig igenom det. Första gången, med Team Cyclesport.se, blev det lite falskt alarm när min fru väntade vårt andra barn, så jag fick skynda hemåt efter GP-loppet (sen kom Ella inte förrän en månad senare...) och den andra gången var faktiskt förra året med Cykelcity/Pölder som jag fick kämpa några etapper och försvara ledartröjan som satt på Bjelkmark och sen Ludvigsson. Det var riktigt kul, även om jag sen blev tvungen att avbruta loppet efter just dagens tuffa 17 milare borta vid Hökensås.

SM-mästaren Lindau och blivande Skil-Shimano stagiaren Ludvigsson klistrade bakom bilen!