söndag 4 december 2011

Recks träning inför 2012

Kortsiktigt mål: var i hyfsad form i januari när teamet ska till Gran Canaria!
Då jag valde att lägga tävlandet bakom mig efter säsongen 2010, hade jag inte längre några mål som fick mig ut i något väder eller ner i källaren och testcykeln. Det blev alltså väldigt lite tränat säsongen som var i år. Det som ändå fick ut mig på vägarna från mitten av mars var Mallorca-lägret i april och sen Vättern. Därefter blev det inte mycket gjort i träningsväg.

Efter detta "transfer-år" har jag hittat motivation att träna fast jag inte har några specifika eller tydliga mål. Visst har jag tänkt köra Vätternrundan nästa år igen, ett och annat Gran Fondo också, men det är inte det som driver mig att träna nu. Jag tränar bara för att det är kul och skönt att bara träna. Jag minns faktiskt inte när det skedde sist, att jag "bara" tränat....då jag i så många år bara tyckt det att ha varit kul att träna för ett mål (mer eller mindre tydligt ibland, men ändå ett mål). Sen ska man aldrig säga aldrig. Även om jag inte tror det sker, så kanske man står på någon senior eller veterantävling nästa år ändå!? Tydligaste målet just nu är för övrigt Gran Canarialägret med Team Cykelcity i januari!

Tanken slog mig att jag kanske skulle börja blogga en gång i veckan om vilken träning det blir. Lite som herr Wieselblad, fast jag kan inte lova att det blir så lite timmar som Tom lyckas träna, eller så mycket inomhus som hans huvud klarar av! Varje söndag eller måndag kommer jag att skriva lite kort om vad och hur herr Reck tränar. Räkna inte med att det blir så strukurerat, systematiskt och med sådan kontinuitet som jag lär andra att träna, men kanske finns det lite intresse att läsa det ändå?!

Bakgrund: Sedan mitten oktober har jag tränat hyfsat bra och i november kommit tillbaka till en rätt okej motionsnivå känns det som. Annars hade jag aldrig dragit dom Watten som jag gör nu! Jag är faktiskt lite starkare än jag trodde, det har gått fortare än jag räknade med. Det har blivit 1-2 distanspass/vecka, plus 1-2 kortare 45-60 min pass snabbdistans/vecka! Även om kroppsvikten inte har så stor betydelse i landsvägscykling såtillvida det inte är mycket kuperat, är det ju nädvändigt att veta min vikt för att veta på ett ungefär hur man ska förhålla sig till effekten. Jag brukar väga mellan 73-74 kg året runt.

Vecka 48
mån vila
tis lite rehabstyrka för ett dåligt knä och allmän styrka 15 min
ons G1 (lugnt distanstempo) 2.00 inkl 2x20 min styrkeintervaller strax under tröskeln, ca 280 Watt vardera
tor fm 20 min morgonjogg  em 1 timme varav 40 min Tröskelintervaller (AT) 5 st 8 min med 2 min vila 5(8-2) 290-295 Watt
fre G1 2.30 inkl några korta spurter med extra lätt växel (motorikspurt)
lör 45 min varav 30 min styrkeintervaller på tröskeln 4.9-5.0 kg x 58-60 kadens, ca 285-300 Watt
sön vila

7 kommentarer:

  1. Rätt okej motionsnivå?!
    Hur många motionärer kör på den effekten?

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant att följa för en siffer intresserad som mig. Väntar med spänning på varje vecka hädanefter

    Kul att läsa att vi ligger ganska exakt lika i effekten, synd bara att jag är 15kg tyngre.
    Inte lika "kul" att läsa herr Wieselblad som trycker 300w i 100 minuter...speciellt med den lilla träningstiden.

    SvaraRadera
  3. Det är ju alltid svårt att bestämma vad man är för något, inte minst om man tränat mycket och sen trappar ner. Visst vet jag att det är få motionärer unnat med en vikt på 75 kg köra på 300 Watt..men det är lyxen man har att som gammal cyklist reagera fort på träning. Det spelar nästan ingen roll hur man gör så blir man hyfsad rätt fort, om man har ett bra bagage/bakgrund!

    Jag kanske ska kalla mig elitmotionär vad gäller prestation, men träningsmängden är ju (än så länge i alla fall) långt ifrån någon "elitmotionär".

    Stefan - kul att höra att du tycker det är intressant. Jag vet i katten hur mkt mer jag kommer att öka om jag ska vara ärlig. Jag har haft 5-6 smidiga veckor och säkert ökat 30 Watt vid tröskeln (från 260 till ca 290 nu)..och mkt mer än 310 tror jag inte jag kommer att ha framåt våren med mkt jobb och annat som kommer före. Kanske precis efter resp läger utomlands att jag kommer upp snäpp till

    SvaraRadera
  4. Jag är trögfattad...Läser Q&A på cyclingnews.com, och de får ju såklart frågor angående vinterns övningar. Deras råd till cyklister är att enbart hålla sig till zone 2 träning, dvs. ganska lätt belastning vad jag förstår: "Wenzel Coaching recommends all zone 2 during base for most riders, and our clients do quite well. (For instance, we averaged more than 25 podiums per month last year), so we know all-zone-2 works."
    Inte förrän 2 månader innan tävlingssäsong drar igång ska man dra igång zon 4-5 träning! Men om man läser här, på HappyMtb och annorstädes köttar ju folk på som tokiga med kärnklyvningswatt varannan dag hela hösten/vintern! (Säger jag som precis kört 40 min på 280 watt...) Är det pga. tidsbrist eller något som amerikanska tränare inte fattar? Sorry för lång kommentar. Du inspirerar och håller och ökar intresset för cykel.

    SvaraRadera
  5. "Kul att läsa om andras effekt. Är själv "seriös" motionär (inom MTB) men utan den elitbakgrund som du har. Väger 74 kg och har ett FTP på ca 315-320W för tillfället. Har dock precis satt igång med hårdare träning efter 2 månader med framför allt distans och sub-FTP-intervaller.
    Med din erfarenhet, hur mycket skiljer sig FTP under tävlingssäsong vs. uppbyggnadsperioden? Skaffade effektmätare tidigare i år och har inte hunnit samla på mig tillräcklig historik för att utvärdera ordentligt.
    Mitt mål är att sitta på cykeln 9-11 timmar i veckan men i verkligheten blir det 6-7 timmar.
    Ytterligare en fråga: I vilken utsträckning har du anpassat din träning efter insikter som effektmätare ger under tävling? Själv misstänker jag att det är min anaeroba uthållighet som begränsar mig på tävling och att jag tränar för mycket tröskel, V02 max istället för mer 30-60 sek.intervaller. Tankar på ämnet?

    Tack o bock,
    Johan"

    SvaraRadera
  6. Tränare som lutar lite mer mot det traditionella hållet, gör ungefär som Cyclingnews skriver...men det finns också nyare forskning och praxis (främst på nivå under de som satsar heltid/elit) där man kör betydligt hårdare träning redan tidigare.

    Vad som är bäst/vad som kommer att bli praxis, utifrån den här nyare forskningen som visar intressanta resultat med högintensiv träning tidigare under uppbyggnaden, får framtiden utvisa.

    Hur skiljer sig FTP mellan låg- och högsäsong? Mkt individuellt, vissa tappar mer än andra. Vissa vill ha mer abrott under lågsäsong än andra, och tappar då också mer.

    Störst skillnad på låg- och högsäsong, kan man se på duktiga elitcyklister, som vilar extra mycket under höst-vinter. På bara några veckor kan dom höja sig otroligt mycket...men så har dom ju också några års träning bakom sig, så kroppen reagerar fortare.

    SvaraRadera
  7. För att ge lite mer detalj på låg högsäsong på FTP! Det är inte ovanligt att en elitare som går ner sig rejält under höstens vila kan tappa från 320 till 260 watt på FTP.

    Efter bara 5-6 veckor kan det sen redan ha stigit till 300 igen! Med relativt lugn träning!

    SvaraRadera