onsdag 7 december 2011

Syreupptag och Ludvigsson!

Högsta möjliga aeroba förmåga kallas maximalt syreupptag (maximal aerob effekt = VO2max, mätt som liter syre/min). Dividerat med kroppsvikten kallas det testvärde. Det är viktiga parametrar i all konditions- och uthållighetsidrott, mer i vissa än andra, men alltid av vikt.

För att använda Fredrik Ericssons ord:
"Den mest grundläggande uthållighetsparametern är det maximala syreupptaget (VO2max), vilket definieras som ”den största mängd syre kroppen kan ta upp under en hel minut för att använda i samband med energiomvandling”. VO2max kan anges i absolut mängd syre (ml/min-1) eller relativt kroppsvikten (ml/kg-1/min-1). Syreupptaget begränsas främst av hjärtats slagvolym, det vill säga mängden blod som pumpas ut per hjärt- slag och därmed dess totala förmåga att pumpa ut blod, och kallas ofta för central kapacitet. Starkt kopplat till VO2max är begreppet aerob effekt, vilket är den högsta takten på kroppens aeroba energiomvandling"


När det gäller landsvägscykling är mått på syreupptag ofta ett trubbigt verktyg när det gäller att urskilja cyklister resultatmäsigtsom är på samma nivå. Däremot ger det en indikation på vilken nivå man har möjligheten att nå!

                    VO2max     Testvärde
Tränad         4,5-5,0           64-70
Vältränad     5,0-5,3          70-75
Elit               5,2-6,0          72-80
Världselit     5,4-7,0          75-90

Statistiken gäller manliga (tävlings-) cyklister, hämtad från Jeukendrup el al. 2000.

Tobias Ludvigsson, tidigare Team Cykelcity och nu vårt senaste proffs i de högre divisionerna, gjorde förra veckan ett test på för SOK på Bosön, och hade då 5,9 liter!...efter 4 veckors grundträning i november. Det ser med andra ord bra ut. Till säsongen, och med sin normala tävlingsvikt på ca 74 kg kommer det att kunna bli en bit över 80 i testvärde! Vilket syreupptag det blir i slutändan är svårt att säga. Något/några få år till kan det säkert öka, men med hur mycket kan man bara spekulera i, då vi responderar olika på träning. Men lite över 6 liter är ju absolut rimligt att anta, och det är högt för att vara cykel!

9 kommentarer:

  1. Jag tycker bara att det ska tilläggas att referensintervallen för VO2max är utifrån cyklister som när dom endast är "tränade" är i toppform med en vanlig Svenssons mått mätta. Alltså att i en normal population hade ett VO2max på 64 nog räknats som mycket vältränad.

    Och till sist, skillnaden på män och kvinnor då vi som vanligt är det svagare könet och generellt har ett 20% lägre referensintervall.

    SvaraRadera
  2. Bra du sa det..gick lite fort inlägget!

    SvaraRadera
  3. I testvärdes statistik ser det ut så här för "medelsvensson":
    Män: 20-29 år, 57 i testvärde är mycket hög!
    Kvinnor: 20-29 år, 49 i testvärde är mycket hög!

    Är du 50 år ligger de manliga resp kvinnliga högsta kolumnen kring ca 44 resp ca 40 i testvärde.

    SvaraRadera
  4. Hej! Mycket intressant.

    Har du gjort någon jämförelse med dessa värden och Polars OwnIndex? Är Polars värden att lita på?

    Mats Carlsson Halmstad

    SvaraRadera
  5. suveränt! så kan man jämföra sina värden mot medelsvennson nu när man inte är så seriös cyklist längre ;) så ligger man plötsligt skyhögt i referensintervallet!

    SvaraRadera
  6. Några enkla tips på intervaller för Vo2 max träning?

    SvaraRadera
  7. När det gäller VO2max träning, finns det nog inga enkla tips...eller bereonde på hur man ser det - nästan all träning kan ju ökat VO2max! Från lugnare längre pass till korta 30 sek på MAX!

    För snabb effekt med lite tid till förfogande gäller med största sannolikhet att man ska köra hårt..riktigt hårt.

    På längre sikt är det mer oklart vad som är bäst, men de som tränar mycket är de som har de högsta värdena, och dom tränar väldigt sällan så hårt som Tabata, 4x4 osv

    SvaraRadera
  8. dählie hade visst 96 ml/kg/min. skapligt.

    SvaraRadera
  9. Ja det är smått otroligt. Han var ju knappast litet och lätt heller!

    SvaraRadera