fredag 11 januari 2013

Jäv, egenintresse och annan skit...

Jäv, egenintresse och maktcentrering är ju allmänt känt att det måste stävjas för att eliminera risker. Problemet är i vilken omfattning det är möjligt och hur man bäst utnyttjar folks goda sidor och kunnande till arbete för Förbundets bästa.

I ett litet förbund är det självklart extra komplicerat att både få folk med kunnande till Förbundets viktiga frågor och samtidigt inte ingå i några problematiska sammanhang (jäv, egenintresse). Med öppenhet, maktfördelning och inte minst omval med jämna mellanrum, minskar dessa risker.

För tillfället belyses och ventileras mycket kring styrelsen och den omorganisation som varit på G under ett par år. Det är viktigt och nödvändigt att belysa, men för tillfället anser jag att det blir mycket smutskastning och onödigt mycket misstroende. Ett tydligt exempel är kritiken kring egenintresse vad gäller styrelsemedlemmen Tony Pölder och dennes inblandning i Team Unaas (eller vad det nu kommer att heta). Herr Pölder har tillhört och sponsrat ett av Sveriges största och mest tongivande under flera år, men har fått förnyat förtroende i styrelsen ändå. Troligtvis för att man anser och ser att han kan bidra med mycket och inte låter egenintresse ta överhand. Big T har ju knappast heller gjort sig känd för att vilja göra styrelsekarriär bara för saken skull, utan vågar säga vad han tycker!

Skulle han nu ändå sätta egenintresset i första rummet i frågan kring landslaget/Team Unnas, kan man väl vara lugn att övriga styrelsemedlemmar inte delar herr Pölders egenintresse, och risken för missbruk elimineras. De som målar fan på väggen, förminskar verkligen övriga styrelsemedlemmar till lättlurade viljelösa själar som bara dansar efter Pölders pipa. Är det verkligen någon som tror att (avgående Ehkman, Alhbin) Näslund, Rehn och Jegenstam har något intresse av att Team Unaas ska agera landslag på egen hand?!  Likaså förminskar man Sportchef Madeleine Lindberg-Walls ledarskapsförmåga och egen vilja, om man tror att hon inte kan styra det hon är satt att leda.

Man behöver självklart inte tycka att förslaget är bra, absolut inte, men svartmåla och misstro inte hej vilt och använd egenintresse som något slagträ i överdriven utsträckning! (sen ska sägas att jag tror att styrelsen har stor del i att det finns misstro, då kommunikationen varit dålig, men varför den varit det kan jag bara spekulera i)

Men varför skulle nuvarande styrelse inte tänka på Svensk Cykels bästa? Hur "lömska" tror ni dom är, ni som svartmålar och misstror? Dom ska ju se sina medlemmar och väljare i ögonen, stå till svars för beslut och förhoppningsvis bli omvalda. Det finns inte mycket plats i en genomlyst styrelse att syssla med egenintresse! Och, dom som röstat på Ekhman och Co, har väl gjort det för att man tror på Svensk Cykel, på samma sätt som Yvonnes anhängar tror detsamma, väl?!

Och till er som har radarn påslagen vad gäller egenintresse och en väldigt pessismistisk syn kring detta, ni har självklart redan räknat ut att de som har mest att vinna och förlora på den tänkta omorganisationen, inte är herr Pölder eller någon i styrelsen...men det ligger väl inte i ert intresse att problematisera kring det...

Själv hoppas jag att a) styrelsen och verksamhetsansvariga snart kommunicerar omorganisationen och hur man tänker och b) att det blir en bra valrörelse, där valbara personer och "partiprogram" ventileras så vi som ska rösta, vet vad vi röstar på!

PS!
Men hallå, hur tänkte Förbundet här?

 • Fredrik Ericsson, eget företag inom träning och träningsresor och samtidigt Förbundskapten...men hallå, hur tänkte Förbundet här?! Varför gör ingen något?
 • FK Glenn Magnusson, med en duktig nära släkting på landslagsnivå, hur tänkte Förbundet här!? Varför gör ingen något?!
 • Fredrik Lindström får sitta och klura och utveckla tävlingsprogrammet, trots tydlig koppling till en specifik region och starkt klubblag..hur tänkte Förbundet här?! Varför gör ingen något?
 • Utbildare Mattias Reck, som samtidigt driver tränar- och utbildningsföretag, och inte minst har samarbete med vissa leverantörer som går stick i stäv med Förbundets egna...och kopplingen till ett visst lag ska vi bara inte prata om...Varför protesterade ingen..varför gör ingen något?!
 • Det går ett rykte att någon erfaren motionsanordnade vill jobba med Förbundet och dess motionsutveckling...men hallå...varför gör ingen något!?
 • Valberedningen säger att man söker efter bredd och gärna fler discipliner i styrelsen...då bör man dra öronen åt sig...tänk om det kommer in en ledare med extra tycke för velodromcykling...fara o färde...varför gör ingen något?
Jag tror bestämt att Förbundet behöver en etisk katalysator, en egen Ingvar Carlsson, en Riksetiker.

Med sitt mantra "blotta misstanken på jäv...." kan han rensa upp både här och där! Med tanke på hur länge han varit med i cykel och hur bra koll han har på både gamla och nya cyklister, är han säkert rätt man att även göra mer djuplodande analyser så Förbundet har koll på vilka pakter som finns, vem som umgås med vem privat, vilka respektive som trivs ihop osv. Jäv och egenintresse kan finnas där man minst anar det...

Frågan är bara, när kommer du till undsättning Pär?

2 kommentarer:

 1. "Herr Pölder har tillhört och sponsrat ett av Sveriges största och mest tongivande under flera år, men har fått förnyat förtroende i styrelsen ändå. " Det där la du in för att se om man läst ordentligt. :)

  SvaraRadera
 2. Vilken humor det är att herr E publicerar inlägg på sin sida som är under psedonymer :-) Men han gjorde sig inte känd som en etisk journalist när han gav ut cykeltidning heller. Tänker på de "tester" han hade som kändes som ett sätt att å prova cyklar själv! Jag tror att för Svensk cykels bästa bör trollen som herr E hålla sig i skogen/Robert Jonsson

  SvaraRadera