onsdag 22 juni 2011

Grymt reportage om SM!

I skymundan av det stora motionsloppet som nyss genomförts, och som det nu bloggas för fullt kring, utvärderas och smids planer för 2012, startade idag det viktigaste för svensk tävlingscykling på svensk mark, de Svenska Mästerskapen!

Återigen är Dalarna och Sollerön platsen där det i slutändan ska delas ut medaljer och mästartröjor till junior, senior, dam och herr, tempo och linjelopp.

På självaste midsommarafton körs det blå bandet, linjeloppet för Herr Elit. Jag skulle här vilja ta tillfället i akt att tipsa om en välskriven, fyndig och träffsäker berättelse från förra årets midsommar, på Sollerön 2010, skriven av Björn Fredriksson.

Uppe vid varvning. Blivande silvermedaljören framför Rönn som slutar elva. Foto: Björn Fredriksson.

Inledningen går så här: "För den genomsnittlige svensken är midsommar en noga vaktad högtid som ofta avlöper efter ett invant mönster med god mat och dryck i fokus. Ett fåtal svenskar firar dock midsommar med 20 mil på cykel och 50 mil i bil, inte mindre traditionstyngd för det, tvärtom. När Svensson sitter vid dukat långbord i prunkande grönska serveras cyklisten mat i farten bestående av olika höghaltiga sockerprodukter. Regn faller på alla och fest är det för båda. Det är midsommar i Sollerön och en ny svensk mästare i linje ska koras."

Segraren från det loppet körde förresten Vätternrundan i lördags på 6.51.40. Det kan inte ha varit många gånger som den regerande Svenska Mästaren även varit "först" över mållinjen på Vätternrundan, men det blir kanske vanligare i framtiden...?

Åter till SM 2011. Under stora delar av dagen idag, körs de enskilda tempoloppen. De stora namnen som Emma Johansson, Sara Mustonen och regerande mästaren Emilia Fahlin, tillsammans med Gustav Larsson och Tomas Lövkvist kommer hem och kör mot klockan! Där får dom dels möta andra proffsiga svenskar och våra amatörer som mest tävlar på hemmaplan.

En som däremot inte kommer till start idag, är Team Cykelcitys Tobias Ludvigsson, vilket kanske förvånar en del, tempospecialist som han ju är. Men, Tobias kan vara mycket glad ändå, då han i augusti blir s.k. stagiare (provkontrakt) i det holländska storlaget Skil-Shimano! Läs om nyheten här. Jag och Tobias började vårt samarbete för två år sedan, och det är jättekul att se att han nu får denna chansen! Tobias har utveckats mycket det senaste året och resultaten har inte väntat på sig. Hans yngre bror blev förresten bronsmedaljör på juniorernas SM-tempo för någon timme sedan, så det finns mer talang i den familjen!

1 kommentar:

  1. Väldigt underhållande och fyndigt skrivet om midsommar-SM på cykel!

    SvaraRadera