måndag 20 juni 2011

Vättern 2011 - så mycket snabbare! del 1

Var ska man börja när det finns så många berättelser?

Snabbgrupperna som startar lördagmorgon verkar vara en succé! Jag har inte hört någon inblandad som tycker annorlunda! Det var nu andra året som dessa s.k. sub9 grupper gav sig iväg med första start 09.30. Det var också det snabbaste Vättern någonsin (om man räknar motionsloppet Vätternrundan, och inte när det genomförts som tävling eller på annat vis).

Inte bara MAS-gänget var snabbare än någonsin. Alla andra grupper jag träffade och pratade med lyckades med bedriften att nå sin målsättning och köra fortare än tidigare. För 8-10 år sedan var sub8 ett svarslaget mål, medan det idag är väldigt många som går under den "drömgränsen". Utan någon djupare analys ligger säkert svaret bl.a.  i den motionstrend som vuxit sig stark de senaste åren, i kombination med de specifika snabbgruppernas egen starttid. Detta i sin tur har triggat igång ett engagemang och lagarbete som redan andra året utmynnade i att hela 55 man körde under 7 timmar, 362 cyklister kom under 8 timmarsgränsen och 1603 st klarade sub9! ("resultatlista")! Ordet sub9 får kanske snart byta namn till sub8!

Glädje och lättnad efter plågsamma mil på slutet! Anders Olsson, huvudman för "MAS-gänget" och jag själv strax efter målgång. I bakgrunden syns andra masare som Peter Gustavsson och Cykelcity Veteraner i form av Håkan Persson, Per Wajkert och Patrik Heiler.
Jag har ju följt tre grupper lite extra genom intervjuer med Anders Olsson, ledaren för MAS-gänget, Oskar Ekman, Mattias Zetterstrand och Fredrik Ericsson från Sub7-gänget och Leo Ranta för Conti Test Team. Alla dessa grupper lyckades med sin målsättning.

MAS-gängets enda egentliga målsättning var att återigen försöka vara snabbast (och sen fick det gärna vara bra omständigheter också så att under 7 timmar var möjligt). Snabbast har de varit ganska många år nu, men det har verkligen varit med nöd och näppe de sista åren. Genom framförallt sub7:orna men också Happys Conti har MAS-gänget måst tagga upp sitt lagarbete och uppställning, när de andra två grupperna gjort mer väälorganiserade satsningar. Utan sub7:s seriösa satsning och rekrytering av starka cyklister hade kanske aldrig MAS-gänget gjort detsamma och kört på de där 6.51.45 som nu är rekord!
 
Sub7 lyckades också. Deras viktigaste (och enda?) målsättning var att nå under sju timmar, och det lyckades också! Huruvida dom ville slå MAS-gänget kan jag inte svara på, och beror säkert på vem man frågar. Många känner varandra i dessa båda grupper och är väldigt glada att vi i slutändan var så många som sprängde den nya drömgränsen!

Uppsluppen stämning i sub7 lägret efter målgång i Motala! Foto Leif Åström.
Conti Test Team lyckades också. Målet var stället till 7.15, och dom gick precis som sub7 in 3 minuter under sin målsättning!
 
Andra grupper som jag pratat med efter målgång, var också helnöjda och berättade om fint lagarbete och uppnådda målsättningar! Stämningen vid målområdet var verkligen uppsluppen. Molnen sprack upp, solen sken, lättölen smakade otroligt gott, fotografering, kramar från nära och kära, glädje över infriade målsättningar (men självklart också en och annan besvikelse över precis missad subba...)

Chefen för världens största motionslopp på cykel, Eva-Lena Frick, beskrev årets arrangemang som det bästa sedan hon tog vid för åtta år sedan! För mig var det tredje gången gillt, och jag kan bara hålla med!

Vätternrundan - så mycket bättre!

Hur ska detta sluta? 30 bilfria mil är väl det som många tänker och längtar efter i framtiden. Ett jätteprojekt som många ser fram emot med spänning och förväntan hur det utvecklar sig.

Avslutningvis ett citat från en cykelbloggare, som nog rätt träffsäkert sätter fingret på både känslor och tankar för dagen hos många cyklister som inte varit med på Vättern tidigare:

Efter den här rundan har jag helt ändrat uppfattning om Vätternrundan. Det är ju skitkul! Folk stog runt hela vägen och hejade. Cykling är verkligen stort i Sverige. SCF får nog ta sig en tänkare på hur man kan utveckla sporten, inte inveckla. Det finns otroligt mycket starka cyklister. Bara i snabbgrupperna var det 700 startande. Den här nya morgonstarten för snabbgrupperna är ett genidrag. Om de kan stänga av vägarna, helt eller delvis, i Gränna och Jönköping så skulle det bli klockrent.

I del 2 blir det en berättelse från rekordloppet med MAS-gänget!  Jag kan knappt vänta tills jag får skriva klart det! Jag hade stundtals gåshud när 50-60 man körde snabba förningar ner mot Jönköping, och när jag tänker på det nu, reser sig håren igen!

Sub7 tårta! Foto Mattias Zetterstrand.

3 kommentarer:

 1. Utvecklingen av Vätternrundan, tillsammans med boomen kring CykelVasan, känns som två viktiga komponenter i implementeringen av "Svensk Cykel 2.0" ;-)

  SvaraRadera
 2. SCF måste tänka till kring motionsdelen för att kunna utveckla tävlingsdelen då dessa närmar sig varandra istället för att som nu låtsas att motionsklubbarna inte existerar om fler motions/tävlingslopp skall kunna utvecklas...
  Men den som lever får se :-)
  Grattis igen Mattias
  / Malin

  SvaraRadera
 3. Tack för hjälpen Mattias. Även om du såg lite lidande ut ibland, kämpade du ända in i kaklet. Imponerande kört.

  Man blir ju nästan halvt religiös av att sitta med i en så stor kedja där allt flyter och alla gör sin plikt.

  SvaraRadera