söndag 12 september 2010

Spinning och Ahlstrand

Utbildningen kring periodisering, tillsammans med Magnus Gårdmark från http://www.incycle.se/, riktad till spinningistruktörer, blev så roligt och trevligt som jag trodde. Proffsiga http://www.gymnasium.com/ stod för lokalerna ute i Torslanda med framförallt en välkyld hall med 45 spinningcyklar. Något som förresten slår mig varje gång jag möter folk som jobbar på friskvårdsanläggningar, oavsett om det är aerobic, dans, spinn el dyl, är den oerhörda glädje och positiva energi som dom ger ifrån sig, det smittar av sig, och ger en extra vitamininjektion. Denna dagen var inget undantag!

The Man, Magnus Gårdmark. Foto: Jennie
Det fick mig faktiskt att tänka på hur viktigt det är när man skapar ett team, oavsett om det handlar om yrkesliv eller amatörcykling, att omge sig av positiva människor som ger energi. Kunniga och positiva. Självklart behöver man "gnälla" emellanåt, men folk som oftast är mer tärande än närande, som går och smågnäller och är allmänt negativa, kan sänka ett lag från att må bra och presterar. För er cyklister som sett filmen Overcoming om CSC, minns säkert just den typen av resonemang, när Jens Voigt pratar lite psykologi. Det är inte svårt att föreställa sig att Jens är en riktig energikick i sitt lag.

Åter till lördagen, som bestod av bl.a. repetition och fortsättning på idrottsfysiologi och träningslära, för att sen komma in på just periodisering, och hur det kan appliceras på gruppträning på friskvårdsanläggningar. Till detta praktik, grupparbete och diskussioner. Herr Gårdmark, som lever i spinningvärlden, hade hand om vissa teoretiska moment och framförallt de goa sköna och utmanande spinningpassen. Jag fick t.o.m. gåshud emellanåt av den härliga musik i kombination med sprudlande spinnare. Jag ångrade definitivt att jag inte bytade om och hängde med på ett pass (även om sviterna efter kraschen gör sig påminda emellanåt). Jag själv höll i merbarten av teoridelarna, och fick för övrigt många bra frågor, som vittnade om både stort intresse och kunnande vad gäller konditionsträning.

Energikick! Foto: Jennie
Som alltid, hade man gärna velat ha mer tid, igår gärna för att diskutera fler upplägg och pass, som grupperna skapade på slutet av dagen.

Magnus delar förresten med sig av musiken från de båda passen här:
http://spinspirit.blogspot.com/2010/09/musiken-pa-periodisera-mera.html

Extra tack till dig Magnus. Du är en av pionjärerna vad gäller periodisering inom spinning, och det är din förtjänst att denna dagen blev av.

Jonas Ahlstrand!
Till sist måste jag såklart kommentera det häftiga faktum att väl hemma igår kväll, kunde jag via datorn se hur min adept Jonas Ahlstrand i Team Cykelcity, U23 och kortbanemästare i år, vinna en av USAs större proffstävlingar, Univest GrandPrix. Vi började jobba ihop i år, och Jonas har haft en fin stabil säsong som under den andra hälften resulterat i många segrar. Med Univest tog han sin största seger hittills, och det är bara att säga grattis till Jonas och hela laget. Hur mycket av framgång respektive motgång som beror på en tränare är mycket svårt att analysera. Jonas framgångar har naturligtvis många inblandade, det är helt enkelt många inblandade i en elitidrottares stödapparat; nära och kära, tidigare tränare och klubbar, sponsorer och hela Cykelcitys ledning och klubbkamrater. Att vara en del av detta är häftigt! Efter säsongen ska jag försöka mig på ett inlägg kring Jonas och träning för sprinters, Ahlstrands specialitet.

Jonas Ahlstrand. Foto: Mario Toledo

1 kommentar:

  1. Vad skönt att du är tillbaka efter att ha sölat ner asfalten i Svanesund:)

    SvaraRadera