onsdag 14 december 2011

Laktatmätning och styrkeintervaller

Två flugor i en smäll. Praktikant Seppo fick lära sig sticka, mäta och bedöma laktat, medan jag fick mer än ett bevis för att jag inte är helt tillbaka efter förra veckans förkylning.

Det började helt okej med 1,1 mmol på 240 Watt, men det ska sägas att med några timmar sedan frukost blir det alltid lite bättre laktatnivåer på de lägre watten!

Sen hade jag tänkt köra några 10 min styrkeintervaller (ett mer missvande ord får man leta efter..mer om det vid ett annat tillfälle), först på 70 rpm och 4 kg (280 Watt) följt av 60 rpm och 5 kg (300 Watt) men redan på den första kändes det rätt jobbigt (Borg 15), och bekräftades av 2,8 resp 2,9 mmol, så det fick vara bra så!

Körde en minut på 60 rpm x 5 kg, men kände direkt att det var omöjligt att köra på den belastningen jag klarade förra veckan.

2 kommentarer:

  1. Joe Friel kallar det för Muscle Endurance = styrkeuthållighet. Varför inte kalla det så? Styrkeintervaller är inget felaktig ord om man med det menar styrka, dvs korta intervaller på max 10 sek och mycket högre effekt. JF kallar det för Muscle helt enkelt. Syftet med styrkeintervaller är att utveckla maximal styrka och inte styrkeuthålligheten. /AndersR

    SvaraRadera
  2. Jag kallar det just så, styrkeuthållighet (StU) och styrkeintervaller är ett ofta använt ord för just det.

    Anledningen till att det är ett missvisande ord är för att det inte har något med styrka att göra, det är eg. bara en uthållighetsövning.

    Överlag så är begreppet styrkeuthållighet ett begrepp som vållar diskussioner kring vad det ska betyda. 50% av maxstyrka i höst 2 min är en vanlig definition, men det finns fler.

    Kör man korta igång-drag/spurter blir det ju, som du säger, något som relaterar till styrka! Men dom brukar sällan kallas styrkeintervaller i svensk terminologi

    SvaraRadera