torsdag 1 november 2012

Göteborgsgirot!


Med GAIS ordf Christer Wallin och GT:s chefredaktör Frida Boisen i spetsen presenterades idag cykelloppen som ska ingå i Göteborgsgirot på en presskonferens på Nya Ullevi!

Ambitionerna med Göteborgsgirot är höga, med all rätt tycker jag! Många kunniga och driftiga är med i detta projekt som verkligen ligger i tiden. Loppet ska vara till för alla, det ska vara jätteroligt och en stor fest! På sikt finns även visionen om att bli världens största cykellopp! Under 10-12 maj 2013 kommer förutom huvudloppet på cirka 7 mil runt alla stadsdelar, ett mountaibike- och ett barnlopp att gå av stapeln! Runt hela evenemanget kommer att det att bli en folkfest för både cyklister och publik!

Presskonferens idag på Nya Ullevi. Fv Jahn Ekman, SCF ordf, Fredrik Lundgren GAIS lagkapten och blivande VD för girot, Christer Wallin, ordf GAIS, Frida Boisen chefred GT och Anna Reynold VD för Milk!
Jag själv har haft lyxen att komma med som "cykelexpert", och har därmed bland annat jobbat med bansträckningen av huvudloppet. Jag måste säga att jag tycker att vi har fått till en riktigt häftig sträcka, som i linje med 
Göteborgs vision 2021 kommer gå igenom och bli en folkfest i  alla tio stadsdelar, med ytterligheter som centrum-förort och stadsbebyggelse-skog.

Loppet får en distans som i cykelsammanhang blir vad en halvmara är för löparen. Motionslopp av det längre slaget på cykel brukar ligga kring 12-15 mil, och vi har siktat på ungefär hälften av det, och kommer därför att landa kring 70 km (*bansträckningen är än så länge preliminär och kommer att justeras).


Det kommer att vara 70 ganska utmanande km, varav den första delen via Delsjön och vidare upp till Angeredsbron är tuffast med många backar och en del grusvägar, för att sen bli betydligt lättare och flackare när man väl rundat längst upp i norr. Grusvägarna är av sådan karaktär att de inte vållar några som helst problem, och loppet kan genomföras med vilken cykel som helst, från enklaste vardagscykel till fullfjärdar tävlingsracer! Start och mål på Nya Ullevi (kan det bli festligare!), asfalt och grusväg, Örgryte, Delsjön, Sävedalen, Kortedala, Bergsjön, Hjällbo, Angered, Tuve, Länsmansgården, Biskopsgården, Grimmered, Ruddalen, Frölunda, Linneplatsen...

I morgon kan du läsa mer i GT om loppet och bansträckningen, och gå gärna in och gilla oss på facebook här! Du kan även gå in på hemsidan och registrera din mailadress så får du fortlöpande information om loppet!

Det ska bli grymt häftigt att vara med och utveckla Göteborgsgirot, och undra hur stort det kommer att vara när Göteborg firar 400 år?

Fredrik Lundgren sadlar om :-)

2 kommentarer:

 1. Kul att höra!
  Är det lämpligt att använda racern i loppet med tanke på ev. grusväg?

  SvaraRadera
 2. tack för det!

  Ja grusvägarna är så fina att man kan köra sommarracer!

  Har man mtb och vill rulla lätt, är det läge att sätta på snabba tunna slicks!

  SvaraRadera