söndag 28 april 2013

Två världar möts: Intervju med Magnus Gårdmark!



Balansera har en egen startgrupp om 30 cyklister på Vätternrundan, och där cirka 18-20 stycken av oss ska köra strax under 9 timmar (Vad dom andra 10-12 ska göra får bli en senare nyhet). Med i den gruppen finns några viktiga personer som gjort det möjligt för mig att komma närmare den träningsvärld som ligger utanför förenings- och idrottslivet där jag själv har mina huvudsakliga bakgrund.  Jag pratar såklart om friskvårdsanläggningarnas värld och en som i stor utsträckning personifierar dessa båda världars möten inom konditionsgebitet är Magnus Gårdmark. Känd för sin känsla för trender har han varit med och bidragit till att idrotts- och gymvärlden möts gång på gång de senaste åren. Föredrag med Jonas Colting, Oskar Käck och mig, löpskolning med Käck, periodiserade årsupplägg på spinningklasser mm.

Så här kommer en intervju med nuvarande platschefen på Elexia Masthugget och med i InCycle utbildningsteam!

Reck - Magnus, för dom som inte känner dig så väl, vad har du för idrottslig bakgrund?
Magnus - Jag är från början simmare från YSS, Ystads Sim Sällskap där jag tränade i drygt 12 år. Sedan 10 år tillbaka har jag löptränat en del och de senaste 3 åren sysslar jag även med cykel kort- och medeldistanstriathlon. 

Reck - och vägen till att du nu är ansvarig för Elixia Masthugget?
Magnus - Jag blev spinninginstruktör för snart 10 år sedan och har sedan dess jobbat mer eller mindre i olika roller inom träningsbranschen, både som projektledare och nu som platschef. Mitt intresse för musik har också varit en väg in i spinningsalen då musiken spelar en central roll i träningsupplevelsen på ett spinningpass.      

Reck - Du har ju varit med och snappat upp och skapat trenden att friskvårdsbranschen/"gymvärlden" blickar mot idrottens sätt att träna. Hur kan det komma sig?
Magnus - Jag har haft en fot i föreningsvärlden och en i gymbranschen och sett både olikheter och gemensamma nämnare. Jag har försökt komplettera där jag har upplevt avsaknader. I och med att träningsforum och olika communitys har öppnat upp för att kunskap om träning blivit synlig och lättillgänglig har jag märkt ett större sug efter träningslära och kunskap inom gymbranschen, framförallt på konditionssidan. För deltagarna har lärandet blivit alltmer viktigt och många deltagare är pålästa idag. Så det har blivit en fruktsam synergi i slutändan där kunskapen från idrotten berikat gymbranschen. 

Reck - Vad kan idrottsvärlden lära och dra nytta av friskvårdsanläggningarna?
Magnus - Föreningslivet kan lära sig att vara mer utåtriktade och marknadsföra sig bättre, vara lite mer businessminded, vilket gymbranschen är duktig på. Jag tycker tanken med att föreningslivet är ideellt är bra och ska förbli så på ungdomsnivå. Däremot fortsätter den ideella tanken även när man passerat ungdomsåren vilket ibland gör att eldsjälar lämnar klubbarna när allt förväntas göras gratis eller till väldigt låg ersättning. Där tror jag föreningslivet skulle kunna göra annorlunda och dessutom bli mer lönsamma till förmån för återväxten. Annars är gymmen också en fantastisk samlingspunkt där massa olika idrotter och träningsintressen samlas och en plats för utbyte för träningsinspiration, oavsett disciplin.   

Reck - Du som varit med i spinning under lång tid, hur har den utvecklats genom åren?
Magnus - Spinning kom först som väldigt högintensiv förbränningsträning och vände sedan till mer lågkadensig mer styrkefokuserad spinning när dansmusiken (house, techno) slog i genom stort. Idag tycker jag den är på väg mot mer variation i tempo och intensitet med koppling till puls. Det allmänna intresset för cykel och motionslopp har börjat ge ett avtryck även inne i spinningsalarna.  

Reck - Hur tror du att spinning ser ut om 5 år?
Magnus - Jag tror wattcyklarna har fått ett genomslag då i kombination med dagens pulssystem. Sen kommer spinningcyklarna få sällskap av roddmaskiner, löpband och crosstrainers i samma rum så en löpare kan köra intervaller bredvid en cyklist.

Reck - Vad tänkte du när jag frågade om du ville hänga med i min sub9-grupp?
Magnus - Jag kände mig både hedrad och samtidigt lite nervös över uppdraget. 30 mil är långt! Men framförallt blev jag väldigt taggad och känner mig förväntasfull. 

Reck - Hur är formen just nu och hur kommer du att träna de sista veckorna?
Magnus - Formen är på uppåtgående men mycket återstår! Jag hoppas få lite mängdträning under några dagar på Mallorca i slutet av maj. Den sena våren har hållit mig inomhus lite längre än vanligt så den kvalitativa träningen har skett inomhus hittills.    

Reck - Tack för din tid :-)
Magnus - Tack Mattias!

fredag 26 april 2013

Cykla med på Hjärtebarnsturen i maj!



Häng med på något utmanande för en god saks skull! Cykla någon eller några etapper på Hjärtebarnsturen under maj månad! Under turerna anordnas gratis aktiviteter för både barn och vuxna!
och en och annan kändis dyker upp också...Hjärtebarnsturen startar i Östersund den 6 maj och via dagsetapper på mellan 9 och 23 mil avslutas den i Falun den 21 maj. Gå gärna in på deras hemsida och anmäl dig till föreläsningarna redan idag, då antalet är begränsat!

Saxat från deras hemsida:

Hjärtebarnsturen startar i Östersund den 6 maj och via dagsetapper på mellan 9 och 23 mil avslutas den i Falun den 21 maj. Den planerade totala cykelsträckan är 2210 km. Under turen kommer 14 städer att besökas, där det samtidigt arrangeras olika aktiviteter, till exempel föreläsningar. Ett mer detaljerat program kommer att presenteras närmare inpå. Det är så klart välkommet att vara med på en eller flera etapper.
Då Scandic är en av våra partners kan vi erbjuda ett förmånligt boende under turen.
Syftet med aktiviteten är först och främst att samla in pengar till Hjärtebarnsfonden men också att öka kännedomen om fonden samt att motivera människor att ta vara på sitt liv och sin hälsa. Målsättningen är att samla in minst 1000 000 kr samt att inspirera så många människor som möjligt att börja ta ansvar för sin egen hälsa.
Profiler kommer att delta
Vi har redan nu ett stort antal profiler klara som kommer att delta i en eller flera etapper. Allt från idrottsprofiler till artister och journalister. Här följer några exempel: Martin Stenmarck, Markoolio, Kalle Moraeus, Agneta Sjödin, Staffan Olsson, Johan Olsson, Bernt Johansson, Micke Leijnegard, Victor Åkerblom, Linus Wahlgren, Richard Herrey, Kayo, Emma Igelström, Torgny Mogren, Tobias Karlsson, Annika Sjöö, Anders Bergström, Pamela Andersson Alselind, Yvette Hermundshag, Peter Magnusson, ”Mackan”, Annichen Kringstad, Patrik Sandell, Nick Söderblom, Lulu Carter, Christer Skog, Tommy Salo, Niklas Eriksson, Daniel Tynell, Rickard Tynell, ”Billan” Westin, Jesper Blomqvist, Erik Östlund, Leksands IF, Timrå IK, Sandvikens AIK, Almtuna Hockey, Henrik Forsberg, Niklas Jonsson, Richard Göransson, Rickard Rydell, Mattias Timander, Gunilla Wickström, Björn Becksmo, Mats Ulander, Tobias Holm och många fler…

onsdag 24 april 2013

Team Rynkeby Helsingborg!



Team Rynkeby behöver väl knappast någon presentation nuförtiden, så känt, populärt och starkt varumärke har det väl blivit nu skulle jag tro. Gänget med danskt ursprung, som cyklar till Paris för att uppmärksamma och bidra till forskning om barncancer!

Jag hade förmånen att få hålla ett föredrag för "Helsingborgsgruppen" i fredags, och det var sannerligen trevligt. Vem kan motstå ett gäng som detta. Vilken energi! På några månader har deras driv och engagemang gjort att de synts och hörts på alla möjliga ställen vilket resulterat i stora insamlingar till barncancerfonden. Imponerande!

För mig blev det dessutom ett kärt återbesök i gamla hemtrakter med barnen som fick chansen att träffa min mor och morfar!

Någon gång snart ska jag också försöka vara med på denna goda gärning! Gärna tillsammans med grabben eller min far på en tandem!

tisdag 23 april 2013

Glädje och oro för (herrar) landsväg!


Det är glädjande att se hur många lag det finns i årets elitklunga. Likaså är det riktigt kul att se att så många åkte ner till Belgien kring påsken och tävlade. Det är också riktigt bra att fler lag satsar på att åka på de internationella tävlingarna som finns i våra grannländer.

Baksidan av myntet är såklart oron över vad som blir av den svenska tävlingskalendern?!
Det finns många som driver och skapar jättemycket och har gjort så i många år, men ändå tycks det vara motvind för många.

Jag tror det kommer att behövas en gemensam kraftsamling för att diskutera detta, så att man hittar bra visioner/mål för vad man vill och sen hittar lämpliga kort- och långsiktiga strategier för att komma dit!
(edit: det finns säkert redan massa färdiga bra förslag från det stora nationella rådslaget för några år sedan :-) 

Nu skriver jag inte detta i egenskap av Förbundskapten, men i FK-rollen kommer jag självklart (i annat forum) att göra vad jag kan för att vara med i en process som stärker både drivkraften och möjligheten att komma ut mer internationellt, men också för att göra vår egen viktiga hemmaarena och "grogrund" så bra som möjligt!

Även om jag inte tar upp damer, andra grenar och discipliner finns det säkert liknande frågeställningar och problemtik där.

Cykel i stort blommar ju som aldrig förr, så det måste gå att hitta möjligheter för svensk elitverksamheten att också gå en ljus framtid till mötes!

fredag 19 april 2013

Positiva samarbeten!

Gårdagens arbetsplats!
Under de senaste två åren har jag vid ett flertal tillfällen hållit föredrag i Småland, och det som slår mig varje gång jag är där, är deras vilja och förmåga att hitta samarbetsformer "över gränserna".

Det är mer regel än undantag att arrangörer vid dessa föredrag är en samproduktion med exempelvis både kommun, SISU, ortens cykelklubb, grannkommunens triatlonklubb och en friskvårdsanläggning. För att alla ska bli nöjda kan det resultera i två olika föredrag, typ så här:
- Föredrag 1: fokus motion och hälsa i allmänhet
- Föredrag 2: fokus "genomföra långlopp snabbare" med lite extra fokus på cykel

Gårdagens föredrag i Älmhult bekräftade regeln med bravur! Kanske inspirerad av den småländska andan blev det för egen del också ett samarbete. Samtidigt som jag pratade kör Patrik på Aktivitus konditionstester i dagarna två just i Älmhult!

tisdag 16 april 2013

Erbjudande: Köp träningsprogram och få en startplats till Göteborgsgirot!


Köp ett 12 veckors träningsprogram med tillhörande konditionstest* och få en startplats till det nystartade Göteborgsgirot 11-12 maj (värde 595 kr) och en Craft funktions t-shirt (värde 150 kr) på köpet!

Det finns 5 platser, så först till kvarn! Jag finns på info@reck.se!

Träningsprogram och konditionstest kan användas när du vill, ges bort i present eller sparas till senare tillfällen.

* Ordinarie träningsprogram 12 veckor inkl konditionstest 3600 kr (som ny kund tillkommer 800 kr)

söndag 14 april 2013

Jag får ingenting gratis längre...

Ingenting!

Jobb, jobb, förkylning, jobb och åter jobb sätter sin spår ;-)

Går jag ut och joggar lite lätt går jag ut för hårt...
Gör jag armhävningar får jag ont i en armbåge...
Cyklar jag en kort fikarunda går jag in i väggen...

Det positiva i allt det här, är att det är lättare att ha förståelse för de klienter jag hjälper som är liknande sits och som har långt till sin formtopp :-)

Nu får jag allt börja prioritera upp träningen ett par snäpp så jag kan vara den kapten i mitt egna sub9 gäng som det är tänkt! Lördagen 15e juni ska det ju trots allt gå i cirka 34-35 km/h i 8.45 timmar!

söndag 7 april 2013

Cykelläger Båstad 19-21 april!




Behöver du en kick-start på säsongen?
eller kanske en nystart efter sviktande motivation?

Häng med Jim Berg till Båstad på träningsläger 19-21 april! Förutom god mat, fina vägar och vacker natur blir det föredrag med mig och Anders Ekh från Elitlaget Åstorp Refero :-)

Jag kommer ju ursprungligen från trakten och vet hur fina vägar det finns på och kring Hallandsåsen! Rekommenderas!

För mer info se här!