tisdag 6 augusti 2013

Komma nära en världsstjärna!

- Titta pappa, jag har nästan Cavendish för mig själv!
I helgen var jag och min son på Danmark Runt! Det blev mycket hygge och trevligt!

Något som slog mig...återigen, var det faktum att cykel är en sport där man verkligen kan få se och ta på världsstjärnor på riktigt nära håll! På de flesta stora tävlingarna (kanske undantaget Tour de France nuförtiden) ges den möjligheten. Åker man exempelvis till ett VM (som detta år går i Florens i september) och åker ner till starten en timme före start kryllar det av stjärnor som visar upp sig, pratar med publiken och cyklar genom folkmassorna till och från inskrivningen.

Man kan som sagt komma väldigt nära cyklisterna. Vi står precis mellan start och mål och har cyklister  runtomkring oss. Här är det tempohästen Rasmus Quaade (ni kanske minns det svart-vita TV-programmet i vintras) som var "helt borta och utpumpad" efter målgång.
Jag minns själv första gången jag kom väldigt nära alla stjärnor. Jag och Martin Johansson åkte från hans hem i Luxemburg till norra Frankrike där Criterium International brukade gå på den tiden. På det mysiga torget i Charleville Mezieres var det just så att man strosade omkring och plötsligt var den ena kända cyklisten och sportdirren efter den andra, runtomkring dig.

Vacansoleis huvudmekaniker tillika landslagsmekaniker, Klas Johansson!
Danmark Runt var inget undantag, tvärtom. Världsstjärnan Mark Cavendish var på plats, och med lite mindre otur hade även Tom Boonen varit på plats. Cavendish är Gustavs idol, och han var så knäckt att han inte kunde vara med när VM gick i Köpenhamn, så var kunde passa bättre än att ta tillfället i akt nu. I Holbäck, några mil väster om Roskilde, skulle det köras enkelstart/tempolopp, så det borde ju vara perfekt för att under några timmar låta Gustav strosa omkring bland alla uppställda lagens bussar där cyklisterna värmer upp.
Gustav fotograferar en koncentrerad Cavendish! Det var förresten inget fel på Cavs form! Femma på 12,1 km tempoloppet, dagen innan satt han i Lövkvists grupp uppför Kiddevej i Vejle och dagen efter vann han avslutningsetappen!
Och mycket riktigt, under nästan en hel timme hade lilla Gustav Reck, 9,5 år gammal, självaste Mark Cavendish nästan för sig själv. Lite överdrivet såklart, men det kändes nog så för Gustav :-) Att han sen fick hans autograf, kunde se honom på starten i Roskilde nästa dag, sitta på VIP-läktaren inne i centrala Köpenhamn och se honom sträcka armarna i skym 50 meter framför sig, hänga med Lövkvist in i IAMs buss, få en keps av landslagsmekanikern Klas, titta på en väldans massa tåg på Köpenhavns Huvudbanegård och äta och dricka lite för mycket onyttig mat, var en bonus!!

En snabbvisit i IAMs buss med självaste Lövkvist som guide efter målgång på sista etappen!
Nisse på Posten! Här i Danska Postens tröja. Läs denna artikeln på Cyclingnews från idag. Lyckas detta är Nisse en viktig bidragande faktor till att vi kan se och ta på stjärnorna här hemma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar