torsdag 12 december 2013

Att träna proffscyklister!


Den kanske största skillnaden mellan att vara tränare på amatör- respektive proffsnivå, är det faktum att de man har att jobba med, tävlar betydligt mer. Är yrket cyklist på landsväg, tävlar man helt enkelt ofta, mycket och länge. Tävlingssäsongen är lång, tävlingarna är många till antalet och distanserna är långa (endagarslopp ca 20 – 26 mil, många etapplopp, ibland väldigt långa etapplopp). Tävlingarna är också utspridda över flera kontinenter. Detta innebär fler och längre resdagar. Med en tävlingssäsong som sträcker sig från januari till oktober, blir tävlandet en del av tränandet. De båda vävs ihop redan i februari för de flesta (januari för de som kör TDU) och det gäller att hitta ett så optimalt upplägg som möjligt så cyklisten får en bra balans mellan de båda.

Som tränare jobbar vi i Argos-Shimano därför väldigt nära sportdirektörerna och ledningen som är huvudansvariga för tävlingsprogram och uttagningar. Vi diskuterar och kommer fram till det bästa programmet för laget och respektive cyklist. 

Just nu är jag sedan två dagar i Altea, dvs Argos-Shimanos ”Base-camp”, strax norr om Alicante i Spanien, för det första lägret inför 2014. Alla lagen i Argos-familjen är här, dvs både herr-, dam- och utvecklingslaget, inkl stora delar av stödapparaten. Så vi är några stycken....återkommer snart med ett inlägg om själva träningen här nere!

1 kommentar:

  1. Hallå Mattias!
    Ska bli otroligt kul att få läsa mer om hur teamet tränar nere i Altea. Tror många med mig är nyfikna på hur upplägg och träning ser ut lite mer i detalj. För oss amatörer är det svårt att sätta sig in i den träning proffsen håller sig med, samtidigt som det är svårt att hitta hur dessa proffs ens tränar. Med vänlig hälsning Johan "JoFo" F

    SvaraRadera