måndag 27 september 2010

Intervju: Mr MAS och sub7


Vätternrundan behöver ingen presentation. Anmälningarna i full gång, och de nya snabbgrupperna (sub9) är redan fulla. En trend som syns är att att fler och fler vill organisera och utmana sig och cykla de där 300 km runt sjön fortare och fortare. Det finns idag många fler som kör under 8 timmar än för 5-6 års sedan. De senaste åren har ett gäng som går under det inofficiella namnet MAS-gänget varit snabbast runt Vättern. Några grupper har varit mycket nära, men än så länge är masarna fortfarande "snabbast runt sjön". Själv hade jag nöjet att vara med en gång för några år sedan, och jag har nu glädjen att presentera mannen bakom MAS-gänget, Anders Olsson.

Reck: Vem är mannen bakom MAS-gänget?
Anders: Jag heter Anders Olsson och är en glad norrlänning, uppväxt i Luleå, ungefär mitt i livet. Bor sedan ca 10 år i Avesta, Dalarna där jag till vardags jobbar med stål på Outokumpu. Trivs med tillvaron och tycker om god mat, musik, vänner - gärna ihop. Cyklandet har nog alltid funnits där som ett möjligt intresse. Det blev i alla fall verklighet efter en julfest 2001 där vi var tre som bestämde oss för att köra Vätternrundan. Sagt och gjort. Cykel införskaffades och det var kört för min del. Sedan dess har cykelintresset stadigt vuxit sig starkare och starkare. Kör en del motionslopp och tävlar för CK Valhall i veteranklass, H40/H45. Inför
Vättern 2010 och 2011 har även Paul Danielsson, en "äkta" dalmas, varit väldigt engagerad i förberedelserna.




Hur länge har MAS-gänget funnits?
Det vet jag faktiskt inte. Roger Andersson i Mockfjärd var den som samordnade gruppen innan han lämnade över stafettpinnen till mig i samband med Vättern 2007.

Hur organiserat är MAS-gänget? Är det en fast stabil grupp?
Det finns en kärna med cyklister som varit med åtminstone under de år jag haft förmånen att vara med. Av övriga så är det några som droppar av och och några som kommer till via djungeltelegrafen eller kompisar som kört med oss.


Hur ser den genomsnittliga MAS-cyklisten ut?
Med några lysande undantag är MAS-cyklisten en man på 40 plus-minus några och kommer från Ystad i söder till Kiruna i norr. De flesta kör andra motionslopp och tävlar i veteran eller seniorklasserna.

Ryktena går att det är många äldre som är otroligt starka och är några riktiga motorer i MAS-gänget, stämmer det?
Japp. Vi har tex förmånen att ha Jan Karlsson med i MAS-gruppen. Han gjorde 2010 sin Vätternrunda nummer 30 och är med sina 60+ en av våra verkliga motorer. Håkan Persson är en annan riktigt stark cyklist som inger hopp i oss lite "yngre" cyklister :)

I år hade Vätternorganisationen skapat de s.k. sub9 snabbgrupperna, som startade på lördag morgon. Vad tycker du om det greppet?
Jag tycker det är väldigt bra. Förutom att kroppen är vaken känns det som att säkerheten i och med detta grepp ökat väsentligt och det för mig något som alltid ska vara i främsta rummet. Tidigare år har vi i princip legat i omkörning runt hela Vättern och sannolikt varit ett stort oros- och stressmoment för många andra Vätterncyklister. I år kändes det mycket bättre och jag hoppas det här greppet kommer fortsätta. Kan man sen få bort trafiken vore det helt underbart :) Det går ju att stänga av Stockholm i samband med Stockholm Marathon :)

Två lag hade som ett uttalat mål att köra under 7 timmar, men båda missade med några minuter. Hur var MAS gängets VR2010 utifrån ditt perspektiv?
Vi gjorde det klassiska felet att köra lite för hårt i vinden ned mot Jönköping. De flesta av oss hade ätit middag ihop dagen innan och pratat ihop oss om vikten av att ta det lugnt i början och prata under loppet.
Planen var att köra sk Belgisk kedja, eller att gå runt som Vacchi brukar säga. Det är effektivt men belastar alla lika mycket och redan efter drygt 2,5 mil såg jag att det började bli små luckor i kantvinden.
Hann inte reagera innan allt hände på en gång; någonstans i mitten gick de två leden ihop till ett och det blev luckor. De där framme märkte inget förrän det var försent. Vi som just då befann oss bakom såg avståndet snabbt öka och det var nog fler än jag som blev ordentligt stressade. Det blev totalt kaos och vi var ett antal som lyckades slita oss fram till tätklungan, men där tappades många starka cyklister som kunnat bidra med mycket under rundan. Själv lyckades jag köra ikapp, 7 minuter på absolut max, men betalade snöpligt priset med kramp i Jönköping. Det var sedan ett antal mycket starka cyklister som gjorde ett stort arbete under resten av rundan och vi gick in med bästa tid.

Vad krävs enligt dig för att köra under 7 timmar? Fler starka cyklister eller lite bättre samarbete under loppet?
Till att börja med krävs det att vi fortsätter köra som ett lag där alla bidrar så mycket de kan - ungefär som ett lagtempo. De allra starkaste behöver ta det lite piano ned till Jönköping och uppför backarna. Det behövs så lite för att fler ska orka hänga med och kunna bidra på de långa och många rakorna och slakmotorna på västsidan. När det sen återstår 10 mil och många börjar känna av ansträngningen är det dags för de starkaste att ta en större del av ansvaret genom att gå runt lite kortare varv. Jag är helt övertygad om att vi hade och till 2011 har cyklister som är tillräckligt starka för att köra under 7 timmar. 2010 nådde vi inte målet därför att vi inte var tillräcklgt uppmärksamma under början av loppet. Det fungerade bättre än under någon av tidigare rundor, men det krävs mer uppmärksamhet och tydligare kommunikation för att nå 7 timmar. Som individ i laget måste man våga tänja sina gränser, riskera att inte orka och i det också ha modet att säga ifrån innan det är försent - Då har man bidragit med det man kan till det lagarbete vi gör.

Vad gäller 2011?
För 2011 gäller precis som för 2010 - Vi ska göra det tillsammans som ett lag och vara snabbaste grupp runt Vättern. Målet är under 7 timmar.


Hur mycket tränar du själv för att hänga med på den här typen av tuff elitmotion?
Det blir en hel del. Huvudmålet är att ha roligt. De senaste åren har jag tränat mellan 500 och 600 timmar per år.



Finns det något annat motionslopp du gärna slår ett extra slag för?
Det finns flera. Vänern runt är en helt annan typ av cykling men väldigt trevligt. Är också väldigt förtjust i Gran Fondo-formatet. Årets femdagars Gran Fondo i Falun är ett av de roligaste lopp jag kört. Trevliga och
duktiga cyklister på perfekta vägar. Full fart :)

Har du något extra att avslöja om er grupp?
Marina Emanuelsson - Sveriges snabbaste Vätternkvinna, Bernt Johansson och Sven Åke Nilsson - två meriterade herrar,  är masar alla tre :)

Tack så mycket för att du tog dig tid att besvara alla frågorna så utförligt.
Tack själv.

VR 2011 förberedelserna är redan igång. Det talas och ryktas om fler och större satsningar och nya värvningar till framgång! Vi får säkert all anledning att återkomma till sub7 satsningarna framöver.

14 kommentarer:

  1. Mycket trevlig läsning!

    Brukar inte Tony Widing vara en av motorerna i MAS-gänget?

    SvaraRadera
  2. Trevlig och inspirerande intervju, samt några bra tips som jag kan ta med mig i den sub7-satsning som jag själv hakat på :-)

    SvaraRadera
  3. Hur skulle fort skulle ett bra proffsgäng cykla runt Vättern på?

    SvaraRadera
  4. Andra är nog bättre på att svara på detta då jag inte var med i år, men jag vet i alla fall att Widing var med, och var mycket stark och dragvillig!

    SvaraRadera
  5. Ryktena går att Bernt aldrig drar en meter stämmer det?

    Bertil

    SvaraRadera
  6. Hur fort kör proffs runt sjön?

    En fråga som inte minst Vacchi och Adamsson brukar få titt som tätt på eurosport.
    Kan proffsen på TV köra Vättern under 7.30 timmar??

    Pga cyklingens karaktär med taktik, vilket gör den relativt svår att förstå, är det kanske inte så konstigt att folk ibland tror att skillnaden inte är så jättestor. Snittet på en tour-etapp ligger ju för det mesta inte så mkt över vad de bästa Vätterngrupperna kör på osv. Likaså att luftmotståndet ökar (i stort sett kvadratiskt) gör också att det är svårt att se hur stor skillnaden verkligen kan vara mellan olika cyklister. Är man 10 min efter på ett 1 timmes tempolopp är det inte detsamma procentuella skillnad som att vara 10 min efter på 1 timme löpning.

    Att cykel är svårt att förstå gör nog att dessa frågor dyker upp, som dom inte gör på samma sätt i andra idrotter. Det är nog sällan man hör någon undra om en elitmotionär spinger marathon på världstider eller hoppar höjd över 2.25.

    När det gäller hur snabbt låt säga 20-30 åkstarka proffs skulle kunna köra VR på, så skulle jag gissa på ner mot 6 timmar..kanske?!
    En matematiker kan säkert räkna det ganska exakt.

    De 8-10 cyklister som är motorer och drar mest i snabbgrupperna på VR skulle jag tro har en anaerob tröskel kring 280-330 Watt. Deras aeroba "distans" tröskel kring 240-300 Watt. Självklart finns det säkert undantag.

    Tar du starka proffscyklister som Larsson och Lövkvist har dom sin aeroba (2 mmol) tröskel, en bra bit högre än VR motorernas Anaeroba tröskel, kanske uppemot 400 Watt på Larsson som väger 78 kg i form. Han snittar ca 450 Watt i en timme. Lövkvist något mindre då han väger mindre, kring 73 kg.

    (lite perspektiv på vad dom är kapabla till.. Jens Voigt snittade 350 Watt på en 6 timmars alpetapp i touren för några år sedan, när han var loss stora delar av dagen)

    Sen skulle proffsen köra lagtempo lite smidagare och snålare också, vilket gör skillnaden än större.

    SvaraRadera
  7. Det om Bernt stämmer!

    men det är många som inte drar!

    SvaraRadera
  8. Är övertygad om att Bernt bidrar 2011. Övertygad om att alla egentligen VILL bidra. Några är starkast i början andra på slutet o några är lika starka hela vägen runt. Tror att Gruppkänslan i Mas har stärkts sista åren. Finns ju som bekant en del andra GRYMT starka grupper som utmanar STARKT. Ooooootroligt rooooligt som vi säger i Dalarna.
    Detta "hot" skapar sammanhållning.

    SvaraRadera
  9. Hejsan,

    Jo, Tony Widing var en av de starka motorerna 2010. Han var även med 2006 om jag minns rätt.

    @ Fredrik: Väl bekomme :)Det är ju inte direkt "rocket science". Knepet är ju att omsätta det :)

    Har för mig att jag hörde Adamsson svara lätt 6 timmar på frågan om proffsen under någon Tour-sändning en gång och det är klart att de skulle köra betydligt fortare. De flesta av oss som kör Vättern på detta vis är ju veteraner.

    Din effektskattning stämmer nog rätt bra Mattias. Min egen tröskel ligger normalt något högre, men jag är större än de flesta så effekten äts tyvärr snabbt upp av vindbruset :) Fredrik Ericsson la väl ut sin effekt från årets runda på sin blogg? Minns inte siffran.

    Anders

    SvaraRadera
  10. Happy-mtb VR satsning nästa år blir farlig!!

    SvaraRadera
  11. Ja, visst är det så, det finns en del undantag när det gäller tryck i pedalerna. Fredrik Ericsson är ju ett, liksom säkert några andra elitcyklister eller stora starka veteraner/elitmotionärer!!

    Jag är själv dåligt insatt i vilka grupper som satsar på att cykla ner mot 7 timmar eller har som mål att vara snabbast runt sjön?

    Är det någon som har "övergripande" koll på sånt?

    SvaraRadera
  12. Det hade förresten varit häftigt om det kom några norska lag och utmanade på Vättern!

    Dom har lite längre tradition av grupp- eller klubbvis köra motionslopp på tid, som VR:s nya snabbgrupper innebär. Det här är stort i Norge!

    SvaraRadera
  13. Någon som har koll på vart man kan få kontakt med en bra sub 8 eller sub 9 grupp. Hittade ingen på Happy Mtb???

    SvaraRadera
  14. Bernt kan nog dra om det behövs. Kolla upp vad han presterade nyss på Nove Colli, där är det inte klungkörning så värst mycket.

    SvaraRadera