söndag 28 november 2010

Favoritövning: Hängfrivändning!

Tips på en bra funktionell övning som "tar" på stora delar av kroppen, hängfrivändning. Med början med ett explosivt ryck nerifrån vristerna, vaderna och framsidan lår går det upp över häftböjarna, bålen och axlarna. Dessutom är det bra teknikträning för alldeles lätt att genomföra är den inte. Sen är den inte för svår heller, och kräver inte en lika van och stabil helkropp som vissa andra kända basövningar, vilket gör den lämplig för exempelvis cyklister och löpare, innan dom blivit stabilare.

Det kan ta lite tid innan den sitter. Inte minst när man ska börja med lättare vikter, är det lätt att lyfta inkorrekt och använda "fel" muskler (man lyfter stången i en båge, och jobbar för mycket med överkroppen), men efter några veckor, och med lite viktökning brukar det rätta till sig.

Som inledande uppvärmning/rörlighetsträning på mina styrketräningspass brukar jag för övrigt ha med Olympisk komplexövning A. Apropå olympiskt, ju mer jag själv provat mig på klassiska olympiska lyft (tyngdlyftning) desto mer impad blir man av dom man ser på TV. Testa gärna själv, det är inte lätt att göra en stöt eller ett ryck, inte ens med ett lätt kvastskaft!!

2 kommentarer:

  1. Ja eller så kan man börja köra Kettlebell. Säkrare och roligare; hör av er om ni behöver en till Jul.

    SvaraRadera
  2. Ja, kettlebell är bra det..också! men lite svårt att byta vikter på ett enkelt sätt när man blir starkare (såtillvida man inte har ett helt gäng olika)

    SvaraRadera