onsdag 15 december 2010

"Den mentala biten"

Något som blivit mer rumsrent det senaste decenniet är det där med "den mentala biten". Numera är det en egen institution med forskare och experter, och väldigt många använder det på ett eller annat sätt. Att arbeta med en idrottspsykolog börjar bli mer regel än undantag allteftersom tiden går, skulle jag tro. Och varför inte, vill man bli duktig och har ambitioner, finns det ingen anledning att bortse från något så viktigt som huvudet, vare sig det handlar om att stärka sitt självförtroende inför någon situation eller kanske höja sin motivation. Sen finns det självklart intressanta aspekter av mental träning även för den som har annat fokus med sitt idrottande än just prestationen.

Det finns gott om områden där det mentala spelar in. Även om man inte anser sig ha behov av mental träning, är det svårt att bedöma hur långt ens självförtroende eller motivation når. I vilken konkurrens eller miljö börjar min mentala kraft ta slut?

När börjar jag tveka på mig själv?
Hur mycket motgång tåler du utan att tappa lusten eller orken att fortsätta?
Tappar du koncentrationen under långa tävlingar?
Tvivlar du på dig själv i kuperad terräng?
Tvivlar du på dig själv vid stora mästerskap?
Har du svårt för att vara bäst när det gäller?
Känns det jobbigt med press från dig själv, laget, föräldrar eller sponsorer?
Tvivlar du på att du tränat tillräckligt mycket, när säsongen väl närmar sig?
Fokuserar du för mycket på din gamla skada?
Är det svårt att motivera sig att träna i dåligt väder?
Känner du dig slagen på förhand när det regnar och är kallt?
Har du svårt för att slappna av eller sova?

Listan kan göras lång på områden där mental träning kan göra nytta!

Som coach brukar jag ofta diskutera med klienten kring egna erfarenheter, tankar, behov och önskemål om mental träning. Då jag inte är någon expert själv brukar det främst leda till att jag rekommenderar dem att införskaffa någon bok och viktigast av allt, ett material att lyssna och arbete med. Att bara läsa om mental träning räcker inte långt, utan det gäller att verkligen jobba med det aktivt! Vill man ta det ännu längre finns det kanske resurser att söka upp en mental tränare också?!

Mina egna erfarenhet kring ämnet fick jag (lite olyckligt) i samband med en kraftig överträning för ca tio år sedan. Jag bodde då under en period i Stockholm och hade förmånen att träffa Göran Kenttä (idrottspsykolog som bl.a. skrivit om Överträning tillsammans med Peter Hassmén). Genom samtal och POMS test var det ganska lätt att konstatera mitt tillstånd (om än att det sen inte alltid är lätt eller färdigforskat vad som orsakar överträning). Mötet fick mig bland annat att börja lyssna på avslappning och därmed komma i kontakt med en riktig klassiker i form av Integrerad Mental Träning/IMT av Lars-Eric Uneståhl, och det var här som jag verkligen fick en aha-upplevelse i hur man kan träna sitt huvud.

Paradoxalt minst sagt, gick det så tillväga, att samtidigt som jag inte riktigt accepterade och blev kvitt min överträning, jobbade jag med mentala målbilder som stärkte mitt självförtroende. Väl på startlinjen på vårkanten stod jag så där med en kropp som inte funkade riktigt som den skulle, men där det automatiskt undermedvetet formligen bubblade upp positiva bilder av en Mattias som "kan vinna", som "kan lyckas"!

Även om min kropp inte var frisk nog att prestera som jag hoppades på, visar berättelsen på hur man kan träna upp sig mentalt. Fast att jag kände mig "konstig" i kroppen och tvivlade en del på om allt stod rätt till, när jag väl stod på startlinjen så infann sig ett mycket starkt självförtroende och ett lugn och trygghet inför tävlingsmomentet. Precis som jag hade programmet huvudet och kroppen att känna sig. Tänk då att ha en kropp och en knopp som båda är starka och redo!!

SIPF, Svensk idrottspsykologisk förening.

Genom bl.a. Universitet, SISUIdrottsutbildarna, SISU Idrottsböcker och EIC/Elitidrottscentrum runt om i landet, är det idag ganska lätt att genomgå en längre eller kortare utbildning i idrottspsykologi eller hitta material att läsa och lyssna. Det finns också mycket tips att hämta på nätet.

2 kommentarer:

  1. Trevligt att du bjuder på dig själv! Intressant

    SvaraRadera
  2. Intressant och tack för alla värdefulla länkar!

    SvaraRadera