onsdag 8 december 2010

Styrketräning för äldre!

Det senaste decenniet har det lyfts fram mer och mer att äldre bör styrketräna. Resultaten av relativt tung styrketräning (minst 80% av maxstyrka), har visat sig vara mycket goda (50-200% styrkeökning). Genom träningen ökar eller bibehålls livskvaliteten, då man klarar sin vardag på egen hand, och kan ha ett aktivt liv långt upp i åldrarna.

Själv tror jag att det var kring millenieskiftet som jag först läste lite mer ingående om styrketräning för äldre genom artikeln "Gamla muskler blir som nya" av Jan Lexell i Svensk Idrottsforskning. För dig som är intresserad av träning (både kondition och styrka) för äldre rekommenderas FYSS 2003 - äldre skriven av just prof Lexell, Lunds Universitet, som forskat mycket på äldre, styrka och rehab.  

En annan som gjort sig känd sista året för att förespråka styrketräning för äldre, är Prof Michail Tonkonogi. Det finns numera en specifik utbildning på Dala Academy för att bli Senior Power Training Coach, och Tonkonogi höll nyligen en öppen föreläsning som även gick ut över nätet. Det kanske mest intressanta är att man från ca 55-60 års ålder börjar tappa ganska mycket av sin muskelstyrka (kvinnor tidigare och fortare än män), inte minst i lårmusklerna, vilket självklart resulterar i sämre rörlighet och aktivitet om den inte upprätthålls (resa sig från en stol, gå i trappor osv blir svårare). Här finns en intervju gjord med Tonkonogi i PROpensionären som sammanfattar ganska mycket av budskapet.

Förhoppningsvis och troligtvis kommer vi att få se mer av den här typen av projekt i framtiden, som man gjort i tex Helsingborg.

För den som är cyklist, börjar komma upp i åren och vill bibehålla sin prestationsförmåga, finns det såklart också all anledning att börja styrketräna (låren lite extra). Det finns anledning för de flesta cyklister att styrketräna, men kanske lite extra för riktiga veteraner i klasserna H50 och uppåt.

För mer tankar kring styrketräning se mitt tidigare inlägg. Tonkonogi har förresten även skapat en hel del debatt och skapat nya riktlinjer vad gäller styrketräning för unga. Mer om det vid ett annat tillfälle.

2 kommentarer:

  1. detta är som om det är skrivet till mig. tack

    SvaraRadera
  2. Jag är redan igång 2-3 ggr i veckan på Tränings akademin.

    SvaraRadera