söndag 28 augusti 2011

Häng med mig till Gran Canaria!


Gran Canaria har blivit ett riktig cykelMecka för många under den mörka årstiden här hemma. Den har även blivit lite av en svenk cykel-ö! Team Cykelcity, där jag själv är tränare, med flera andra cyklister och lag, tillbringar många veckor här var det är varmt och solsäkert under vintern.

I samarbete med Fredrik Jansson, Cykelklubben.se och GranCanariaExperten, kan du starta upp din satsning på bästa sätt inför 2012 tillsammans med mig som coach! Mellan 26 oktober och 2 november, blir det en kombinerad semester och kick-off, där du får lära dig allt du behöver veta för att träna rätt inför nästa säsong. Vi cyklar på förmiddagarna, är lediga på eftermiddagarna (perfekt för den som vill ha med familjen) och sen har vi några kvällar med föredrag om kost och träningslära.

Detta camp passar perfekt för den som;
- vill få mycket "kött på benen" inför vinterns träning!
- lära sig mer om uppbyggnadsträning och formtoppning!
- cykla en vecka i solen när det regnar som värst hemma i Sverige!
- umgås med cykelnördar i värmen!
- samtidigt vill ha skön semester med familjen!

Lägret lämpar sig fint för dem som tagit klivet från nybörjare och blivit motionär! Det passar också dig som är elitmotionär utmärkt! Vi ser till att specialsy både den praktiska träning på vägarna och de teoretiska föredragen, så att alla känner att dom får vad dom önskar och behöver.

Förutom kaptenen Fredrik Jansson, har vi med oss de kunniga och trevliga guiderna Oskar Ekman (ledaren sub7-gänget), och Mats Höllgren från Cykelcity Veteran!

För mer information klicka här!

torsdag 25 augusti 2011

Tips: Öijer och Flockhart inlägg!

Då jag inte riktigt hunnit uppdatera bloggen i den mån jag tänkt sista tiden kommer här två tips från kända bloggare!

Dalarnas Bloggare nummer ett, Henrik Öijer, har lagt upp ett inlägg kring en ny Monark testcykel! Spännande! Monark är ju något av en institution och kanske det mest unika som finns hos svenska cyklister jämfört med andra länders cyklister. Mig veterligen finns det nog inget annat land, där det cyklas så mycket testcykel som vi gör i Sverige..och de allra flesta har svettats över en Monark!

Ny Monark på prov på LIVI. Foto: Henrik Öijer.
Mikael Flockhart har börjat skriva på distansträningens vara och icke vara, mycket intressantare än så blir det väl inte för en cyklist!

Där står det även att läsa om en ny undersökning kring styrketräning och uthållighetsträning, där man söker försökskaniner! Ända sedan Hicksons forskning 1980, som väl får ses som en milstolpe, har det varit ett återkommande ämne, och på senare år har det accellererat.

tisdag 23 augusti 2011

Svenska VM-uttagningarna till Köpenhamn!

Idag blev den svenska truppen till VM i Köpenhamn i slutet av september officiell. 5 av cyklister har jag på min "tränarlista", och det känns såklart extra kul att så många av dom jag hjälper är uttagna att få köra något så stort som VM (nästan på hemmaplan dessutom).

Så grattis till Jonas Ahlstrand, Tobias Ludvigsson och Philip Lindau från Team Cykelcity som alla är uttagna i U23 klassen. Martina Thomasson, Team Mumien, och Jonas Ljunblad, Differdange, som är uttagna i Dam- resp. Herrsenior. Sen säger vi såklart grattis till alla andra uttagna också. Från Göteborg har vi dessutom fått en representant i form av Emil Andersson, Mölndals CK, i juniorklassen, som haft en grym sensommar, med etappsegrar i bl.a. Norge och nu senast i Världscupen i Danmark!

Några av de VM aktuella. Från vänster; Lindau, Ludvigsson och Dahlström. Foto: Åsa Eriksson.
 Det har säkert inte varit lätta beslut för de båda förbundskaptenerna Madde och Glenn, att ta ut den kompletta truppen. I flera kategorier fanns det ett antal cyklister som var med och slogs om en VM-biljett.

Den kompletta uttagningen som ska försvara Sveriges färger är följande:

Damjunior Emma Ahlstrand Linje Ramnäs CK
Felicia Ferner Linje Borlänge CK
Alexandra Nessmar Tempo och Linje FK Trampen
Jenny Rissveds Tempo och Linje Falu CK

Herrjunior
Emil Andersson Linje Mölndals CK
Ludwig Halleröd Tempo Falköpings CK
Markus Fåglum Karlsson Tempo och Linje Falköpings CK
Fredrik Ludvigsson Linje Falköpings CK

U23
Jonas Ahlstrand Linje Team Cykelcity
Jesper Dahlström Linje Motala AIF Cykel
Niklas Gustavsson Linje Team UK Youth
Philip Lindau Linje Team Cykelcity
Tobias Ludvigsson Tempo och Linje Team Cykelcity
Edvin Wilson Tempo Borås CA

Damer elit
Emilia Fahlin Tempo och Linje HTC Highroad Women/Örebrocyklisterna
Emma Johansson Tempo och Linje Team Hitec Products/Härnösands CK
Marie Lindberg Linje Abus Nutrixxion/Åstorps CK
Sara Mustonen Linje Team Hitec Products/Team Cykelcity
Madelene Olsson Linje Alriksson Go:Green
Isabelle Söderberg Linje Alriksson Go:Green
Martina Thomasson Linje Team CK Mumien.se

Herrar elit
Fredrik Kessiakoff Linje Pro Team Astana/Skara CK
Gustav Larsson Tempo Team Saxo Bank/Skoghalls CK Hammarö
Jonas Ljungblad Linje Team Differdange/Skoghalls CK Hammarö
Thomas Löfkvist Linje Team Sky Procycling/JHWC CK
Alexander Wetterhall Tempo Endura Racing/Örebrocyklisterna

Tankar och reflektioner kring vad vi kan förvänta oss kommer när vi närmar oss VM!

onsdag 17 augusti 2011

Cykelcity Gran Fondo Kungsbacka!


Cykelcity i samarbete med Lygnens Venner arrangerar ett lopp där elit och motion kan mötas i härlig symbios! och med ett prisbord som slår det mesta!

Så gå in på http://granfondo.lvg.nu/ och anmäl dig! Banorna, som finns i tre varianter, 62, 84 och 137 km, går alla genom mycket vacker och mer eller mindre kuperad profil. Start och mål sydöst om Kungsbacka, uppe på Fjärås Bräckan!

Så här beskriver arrangören loppet själva:
"Välkommen till sjätte upplagan av ett av Sveriges mest uppskattade motionslopp. Ett motionslopp som passar alla, elit såväl som motionär. En härlig stämning med motionärer och elit på samma startlinje!

Upptäck den vackra naturen, de lågtrafikerade vägarna och de sugande backarna. Start/mål vid natursköna Fjärås Bräcka (kungsbacka), vid Lygnern. Efter loppet blir det pastaparty som ingår i priset. Därefter prisutdelning med priser på närmare 100 000 kr."

Träffa flera av oss från Team Cykelcity på plats. Cyklar du långa rundan, finns det möjlighet att trampa tillsammans med elitåkare som Bjelkmark, Olsson, Pölder och Rönn, och mig kan ni prata träning med efteråt!

OBS! Det går att anmäla sig på plats på söndag morgon!

Vi ses!

torsdag 11 augusti 2011

Intervju: Skil-Shimano proffset Ludvigsson



Tobias Ludvigsson var den första jag intervjuade när jag hade startat upp min blogg och kom på idén att göra intervjuer med olika människor som på ett eller annat sätt var inblandade i främst cykel men också konditionsidrott i allmänhet. Jag valde "Tobbe" för att vi hade börjat ett samarbete inför den säsongen, han var en av Sveriges nya stora löften och VM i Australien var i antågande.

Till detta året har Tobias blivit ännu bättre på alla de bitar han behövde för att ta steget ut i Europa. Framgångarna har varit flera, varav de största är prologsegern i Tour de Normandie, femte plats och totalfyra i Olympia Tour och etappseger i Thüringen Rundfahrt. Till detta har han även fått framskjutna placeringar i stora endagslopp som Cote de Picard och Himmerland Rund.

Det som i början var tänkt som ett provkontrakt under hösten, blev i slutändan ett tvåårskontrakt med holländska storlaget Skil-Shimano. Hur häftigt som helst, inte bara för honom själv, utan för alla inblandade, från familj till teamet runt honom i Cykelcity.


Langning strax efter det avgörande rycket på den sista och mycket kuperade (Amstel backar) och tuffa etappen i Olympia Tour i maj i år. Tillsammans med 3 åkare från Rabobank Continental plus en stallkamrat till Wetterhall i Endura Racing, lyckades Tobbe hålla undan för den jagande klungan och bli fyra sammanlagt. Ett viktigt resultat på holländsk mark inför ögonen på de större holländska storlagen.
Reck - När blev det klart att du skulle få ett 2-års kontrakt med Skil? Tobbe - Det blev klart när jag var på Europa Mästerskapen i Italy.

Reck - Vad är dina första intryck av ditt nya lag?
Tobbe - Måste varit att det är så bra teamspirit och välorganiserat lag.

Reck -Med laget var du på träningsläger i Alp d´huez utav alla ställen mitt under touren dessutom. Hur var det?
Tobbe - Det var en upplevelse att se så mycket folk på en och samma plats, och bättre träningsvägar kan man inte hitta om man gillar att köra i bergen.

Reck - och dagen då touren gick upp där? kunde ni träna eller fick ni agera publik?
Tobbe - Det vart ju kaoz en vecka innan touren skulle gå där så det var häftigt att se, vi tränade på baksidan av alpe d´huez och sen kikade vi på storbildsskärm som dom slagit upp på parkeringen.

Reck - Du har precis genomfört ditt första riktigt stora etapplopp som proffs, i Tour of Burgos. Hur var det?
Tobbe - Det var riktigt kul och lärorikt att sitta i proffsklungan, framför allt riktigt hårt. Sista etappen var grymt rolig då man verkligen fick mäta sig med dom stora killarna, grymt hårt!!

(Tobias lyckades bli 15e resp 17e på de sista två etapperna, och 16e man sammanlagt)

Reck - Jag antar att laget var mycket nöjda och lite förvånade att det gick såå bra?
Tobbe - Ja det verkade som dom blev lite paffa och tyckte det var bra, så det var kul.

Reck - Vad väntar härnäst?
Tobbe - Har nästa lopp med Skil Shimano i Colorado USA den 20 aug.

Reck - Än en gång grattis till din fina inledning och lycka till med fortsättningen!
Tobbe - Stort tack.

Följ Tobias i livet som proffs på hans blogg!

Etappseger med landslaget i Thuringen Rundfaht.

tisdag 9 augusti 2011

SM-guld och världsrekord!


Micke Bergkvist, TriMicke, från Växjö tog SM-guld i H50 vid Järnmannen i Kalmar i helgen. Stort grattis säger tränare Reck, som var minst sagt lite nervös inför loppet! Detta med tanke på den tråkiga erfarenhet som Micke var med om på simmomentet vid Ironman Zürich för några veckor sedan.

Här är ett utdrag från hans blogg i juli månad:
"Ställ upp 2000 personer på en strandremsa som är 100-150 m och sen ser alla bojen som ligger 200 meter framför sig i vattnet. Starten gick och efter några små simtag fick jag ingen luft. Paniken och ångesten kom över mig och även rädslan att dö. Jag hyperventilerar med folk simmandes över mig. Slog och sparka för att ta mig ut på lugnt vatten där jag la mig på rygg och tänkte bryta...När andningen lagt sig hade också stubinen slocknat för dagens tävling. Visste redan nu att loppet var kört för Ironman på Hawaii. Fick sen aldrig fart på simningen.

Min fru Carina har aldrig sett en så ledsen Mikael stiga upp ur vattnet hon sa att min gnista bara slocknat i ögonen.

Jag hoppade på cykeln och allt var så tungt... Men när jag satt på cykeln och tryckte förbi 600 ja det var drygt 600 cyklister som jag susade förbi, det var en skön känsla. Men min puls var så låg och ville aldrig stiga fast det var tävling.

Tog det lugnt vid växlingen ut till löpningen som genomfördes delvis i åska och regn. Det var nu jag skulle få kvitto på min starka löpning i år. Hade inte den där känslan att tävla längre. Jag sprang väl om ett 100 tal, men utan större fart" 


Därför känns det extra skönt att det gick vägen denna gången på SM! Och jag är imponerad att det gick så fort att komma tillbaka efter den tuffa upplevelse!

För några månader sedan var Micke förresten med i tidningen Outside,  "Sveriges mest vältränade doldisar", en rubrik han verkligen gör rättvisa för. I april i år blev det t.o.m. världsrekord i hans paradgren plankan!


Han har dessutom en trevlig blogg där ni inte bara kan följa hans träning, utan det dyker ibland även upp ett och annat trevligt och nyttigt matrecept!

måndag 8 augusti 2011

Cykelfest i Jämtland!

Nordic Eco Vallentuna, Falun, EPIC Mölndal, Plusbank Cervelo, Cykelcity, Motala, UK Youth mfl..många lag var representerade då Tour of Jämtland 2011 rullade av stapeln i Östersund, för vidare färd till platser som Vemdalen, Trondheim, Storlien och Åre.
Det har nog knappast undgått någon cykelintresserad att Tour of Jämtland, för både elit och motionär, gick av stapeln förra veckan. På kort tid har herrarna bakom ToJ lyckats skapa den häftigaste cykeltävlingen i elitkalendern. Dessutom har dom dokumenterat och live-uppdaterat som inget annat lopp i landet. Vad sägs om helikopter under två av dagarna och speakern Anders Grönkvist som på ett proffsigt sätt rapporterat om loppet från start till mål i webbradio.

Svenska mästaren Lindau Cykelcity, iklädd U23 tröjan i ToJ, har attackerat första gången uppför Granenbacken.
Lars Andersson Vallentuna anför klungan i jakten. Jag fick ståpäls av uppståndelsen med helikoptern och avgörandet i
Åres egen Klevalid eller Mur de Åre.
Gustavsson och Bäckstedt, iklädda bergs- resp. spurttröjan.
Detta året kom dessutom Magnus Bäckstedt till start, vilket belönades med ett reportage i Sportnytt på etappen mellan Östersund till Vemdalen i torsdags. Att han och hans lag dessutom visade på offensiv och rolig cykelåkning gjorde det ju inte sämre. I slutändan fick dom med sig både spurt- och bergströjan. 

Laget jag själv jobbar med, Team Cykelcity, inledde med att plocka alla pallplatserna (Landström, Lindau, Chauner) på prologen, men hade sedan mindre flyt resten av etapploppet. En kombination av lite "stolpe ut", starka konkurrenter, men också avsaknad av det där lilla extra vid några tillfällen, gjorde att det i slutändan var löftet från Norge, Aasvold, som stod som slutsegrare. Han gjorde det före vår Sebastian Balck och Johan Svenson från Borås CA. Johan som i och med framgångarna i ToJ får ikläda sig den gula Cupledartröjan inför avslutningen nästa helg på deras "hemmaplan" i Burseryd och klassiska Västboloppet. Cykelcity gjorde vad man kunde för att försöka vinna, tog ansvar, kontrollerade klungan, attackerade osv. Tyvärr räckte det  inte hela vägen fram denna gången.

Det var för övrigt trevligt för tävlingen att det stod 4 olika segrare från 4 olika lag överst på pallen under detta etapplopp.  Något som vittnar om det jämnare startfältet och den tuffare konkurrensen detta året. Dessa var Landström från Cykelcity, Aasvold från Plusbank Cervelo, Dahlström från Motala och Dahlberg från Nordic Eco Vallentuna.

      Mingel, 4 olika lag! Bergströjan, Cupledaren,
mekanikern och blivande halv-italienaren!
Etapploppet attraherar elitåkarna för dess kuperade och vackra terräng i kombination med att det är så långa etapper. Det är i landsvägscykling ett ofta omtyckt sätt att vässa formen med. Så även dom, som inte är i kalasform när dom kommer till Jämtland, eller kanske inte är bergspecialister, uppskattar ändå loppet, som ger dem möjlighet till 3 tuffa linjeetapper på rad. Men det finns nog också en annan attraktion i ToJ, och det är att man får en lyxig paketlösning, med bra boende (Clarion Östersund, Storhogna Vemdalen, Tott Åre) och en avslutande bankett. För dom som åker med som ledare, massörer och mekaniker blir det inte bara ett jobb, utan också en upplevelse. Mig veterligen är det endast på cykeldagarna som det annars uppstår naturliga, trevliga och avslappnade möten utanför tävlingarna mellan alla cyklister, ledare, mekaniker, massörer, kommissarier, förbundskaptener och flera samarbetspartners.


Det finns som sagt gott om dokumentation från elittävlingen så för den som vill se lite filmer och häftiga bilder, exempelvis när Dahlström pumpar ifrån sina konkurrenter i 18% iga Granenbacken upp till Tott, eller någon av Bäckstedts mäktiga utbrytningar, är det bara att surfa in på Tour of Jämtlands hemsida.


Segerns sötma!
60 km motionslopp
Själv körde jag den kortaste av motionsloppen, eller Cyclosportif som dom också kallas. Det korta på 60 km innebär en rejäl kontrast till den 214 km långa varianten mellan Trondheim och Åre.  Det är en relativt platt väg från gränsen vid Storlien till torget i Åre. Jag hade inte bestämt mig för om jag skulle grilla mig själv, eller ta det mer avslappnat, men det löste sig snabbt då många gasade på rätt rejält, och det var kul att hänga med. Det blev ett riktigt fartfyllt och skoj lopp, faktiskt lite tävlingslikt där vi ibland stötte och attackerade om vartannat lite då och då. I slutändan var vi 7-8 man kvar som försökte grilla varandra in i det sista, och segrade gjorde till slut den lokala cykelkändisen Jens med en väl avvägd attack strax innan vänstersvängen upp till torget! Själv var jag helt slut när jag kom i mål! Det var helt enkelt lite för roligt att gå på attack!

Denna rundan kommer säkert att ha betydligt fler deltagare nästa år! För den som inte har så många mil i benen, eller kanske bara har en mtb men vill vara med ändå, är det perfekt med denna kortare sträckan!

För referat från det långa motionsloppet, som körde samma sträcka som eliten, läs tex här och här.

Pustar ut tillsammans med min room-mate, Mr Sportful, som levererar alla ledartröjor och ToJ kollektionen.
Vissa inslag av skidåkning syntes tydligt. Sprintern Peter Larsson, Kung av Düsseldorf, jobbade med arrangemanget och fanns både vid starten i Storlien och servade med cola, kexchoklad och burgare vid målet! Med på rundan fanns påtagligt vältränade f.d. alpina stjärnan Anna Ottosson, som vann damernas korta sträcka.

Anna Ottosson gratuleras efter segern i damklassen på 60 km.

fredag 5 augusti 2011

Tour of Jämtland del 4 Trondheim - Åre

Betraktelser inifrån klungan 2010

Dags för start, 11.00 i Trondheim. Eliten först, och strax bakom motionärerna.
Fredag kväll efter bergstempot och fram till lördagsmorgon är återhämtning som står överst på programmet... igen! Organisationen har fixat jättebra kost och logi under hela etapploppet. De flesta toppar middagen med någon god dessert och lite kolhydratladdare och godis. Att bara äta "nyttig" mat är inget att rekommendera när man ska fylla sina depåer rejält.

Efter en tidig uppstigning med transfer på lördagsmorgonen, samlas alla elitcyklister, inkl ett större gäng motionärer och inte minst den cykelintresserade skidstjärnan Petter Northug med sin yngre bror, för den avslutande etappen mellan Trondheim och Åre. Det är en riktigt pangdag! Varmt och soligt. Funkar bara benen hyfsat blir detta en fin upplevelse tänker nog många.

Senast en timme innan start brukar man vilja vara plats vid startområdet för att skriva på startlistan, kolla över cykeln en extra gång, ta sina flaskor, energikakor och gel. I servicebilen som följer cyklisterna i den s.k. karavanen (efter kommissarien och sjukvården kommer bilarna i den ordningsföljd lagets bästa cyklist ligger i sammandraget), finns det reservhjul, vätska och mat, men ofta också extrakläder som en regnjacka eller vindväst, och ett par varmare handskar fall i fall vädret slår om. Det är en fin dag, men det långa avståndet och fjällen gör att man hellre tar med sig lite för mycket kläder än för lite...fall i fall. Generellt sett gäller på större cykeltävlingar i elitklassen att det är fritt att få langning från bil efter 50 körda km och fram till det är 20 km kvar till mål. Dessutom har man fast langning, alltid från höger sida av vägen, någonstans kring 100-140 km in på etappen. 

Mer taktik
Det kan här vara på sin plats att fundera lite kring taktik igen, och vad som får en etapp som denna att överhuvudtaget gå framåt. Cykelcity är ju självklart väldigt nöjda som det är, och har inget behov av att ”göra” tävlingen. Om ingen sätt press på dom kan klungan rulla lugnt genom hela etappen fram tills det börjar dra ihop sig till spurter längs med vägen och vid målet. För att det ska hända något, för att tävlingen så att säga inte redan ska vara över, måste övriga lag försöka sätta press på Cykelcity. Detta görs genom att man kör offensivt och satsar på utbrytningar. Helst ska det ske med ganska många starka åkare för att det ska vara möjligt att få Cykelcitys alla hjälpryttare att slita ont. Målet, om än det är svårt, är helt enkelt att köra slut på deras hjälpryttare i första läget, vilket ska resultera i att Cykelcitys bäst placerade åkare, måste ta ansvar själva. I slutändan hoppas man sen att man även ska kunna utmana dessa. Men, som sagt, det hela måste börja med att flera lag kör offensivt för att sätta press på ledarlaget, annars blir det liksom inte så mycket till tävling, och dom kan enkelt försvara sin ledning.

Det är definitivt en etapp som kommer att bli tuff från start. Dels kommer nog flera lag att satsa friskt, och sen kommer det några rejäla stigningar redan efter 20 km. Kommer morgongänget att gå innan eller i backen, det är frågan. Är man inte bland de bästa klättrarna behöver man försöka testa sin lycka direkt, innan klättringen. Har man en dålig dag eller är en slowstarter kan det bli tufft med det tidiga bergpriset och den troliga höga farten i början. Jag själv är nervösare än på länge pga inledningen. Jag är inte så tränad mer att jag på ett avslappnat sätt kan ta mig an en sådan inledning med halvsega ben om det går fort. Det gäller för mig att ha bra ben, och jag har absolut ingen lust att bli avhängd redan vid första bergspriset.

Morgongänget
Nästan ”from the gun” börjar attackerna. Tillsammans med flera norrmän, försöker åkare som Patrik Morén och Nils Penton från Vallentuna, Henrik Åbom och Johan Svensson från Borås CA, Erik Saeden och jag själv från EPIC Mölndal mfl komma loss i det som brukas kallas "morgongänget". Efter ca 30 min kommer dagens första stigning med en rejäl lutning i 4-5 km, och mot toppen av den kommer en stark grupp iväg. Det stannar av helt i klungan. De flesta är nöjda alternativt orkar inte försöka mer. Några minuter senare stöter först Simon Galle, Fredrikshof, sen en norrman och till sist framtidslöftet Philip Lindau från Motala, ikapp. Starkt och påpassligt. Utbrytningen är nu relativt stor och omfattar flera starka åkare, som totalfyran Aasvold, Morén, Andersson, Åbom, Penton och Lindau, men också två från Cykelcity, varav en är Lucas Persson, totaltvåan och ledare i bergspristävlingen.

Dagens stora utbrytning, med bland andra, frän vänster; Moren, Aasvold och Moren.
Att så starka åkare som ex Aasvold och Moren mfl är med i utbrytningen visar att man vågar chansa, fast man ligger fyra och sexa i sammandraget. Det säger också en del om vad man är nöjd med. Aasvold är inte här för att bli trea eller fyra! Han vill vinna, och har bara en dag kvar på sig att göra något. Andra starka fick kanske inte till det så bra på tempot och ligger nu längre bak i sammandraget att det inte finns så mycket att be för, det är bara att chansa och köra! Själv har jag för övrigt de bästa benen under hela etapploppet denna dag, vilket känns kul och skönt. Det är inga problem att sitta i andra hälften av klungan när den delar sig i två uppför första bergspriset, och vi ansluter igen några minuter senare, när det stannar av därframme.

Laget som ska kontrollera loppet vill nu gärna att utbrytningarna ska få en lagom lucka, lagom i den bemärkelsen att a) det ska vara så långt fram till utbrytningen så att ingen vill försöka attackera ikapp, vilket därmed skapar lugn i klungan b) men inte för långt avstånd så det blir för tufft att köra ikapp.
Cykelcitys två åkare i utbrytningen, kan nu ligga på rulle och bevaka och samla bergprispoäng. Hjälpryttarna radar snart upp sig i främre delen av klungan, och när utbrytningen fått 3-4 min lucka börjar man köra i ungefär samma hastighet som täten. Det är ännu långt kvar till mål och det finns ingen anledning att köra ikapp dom för tidigt, då blir det bara nya attacker och oro på nytt i klungan.

I klungan är det Team Cykelcity med ledartröjan, som håller i taktpinnen. Längst fram Ahlstrand iklädd spurttröjan, och Johan Landström. Längre ner syns Cupledare Olsson från Motala och Petter Northug i vitt.
Tävling på landsväg betyder inte att alla tar i hårt hela tiden. De som nu får slita hårt i tävlingen är dom i utbrytningen, där helst så många som möjligt ska vara överens. Börjar folk stå över där framme, blir det lätt oro i gruppen, och den kan snabbt bli inhämtad igen. Sen är det Cykelcitys hjälpryttare som håller fart i klungan. Resten av cyklisterna håller sig lugna, äter bra, dricker bra och sparar sig för vad som komma skall. Under denna del av loppet, kan man absolut njuta av det fina vädret och den vackra utsikten. Det är härligt och häftigt att köra race som det här. Det är nästan som på TV. Stor klunga, lång karavan med servicebilar, där man ibland åker ner och snackar lite med sportdirektören, hämtar flaskor, snackar med kompisar i klungan. Klungan unnar sig även att stanna och lätta på trycket, innan den fortsätter mot gränsen.

Jakten
Efterhand som tiden går märks det att det ledande röda laget har det ganska tufft där framme där dom drar och drar. Utbrytningen var ganska stor och stark som sagt, och det kostar verkligen kraft att jaga ikapp. Deras andra åkare i utbrytningen, åkstarke Martin Halvarsson, beordras ner för att hjälpa till. Först när vi närmar oss Meråker är klungan samlad igen och gör sig redo för klättringen upp till Storlien, en klättring som går i etapper. Det mesta av offensiv från övriga lag är nu emellertid neutraliserade, och det är först strax innan toppen vid Storlien när Motalas Fredrik Frykberg, gasar på för fullt, som klungan splittras i 4-5 delar. Cykelcity har ingen anledning att attackera, då man redan sitter med topp 3 sammanlagt. Det är dessutom 6 mil platt körning kvar till mål, vilket gör det svårt att hålla undan om man lyckas skapa en utbrytning i sista backen.

Lucas och Mats dundrar in mot Åre.
På toppen, vid Storlien och gränsen, är täten ett tjugotal man och efter ett antal attacker kommer tre man iväg. EPIC Mölndal sitter med 4 man där framme, Rönn, Brengdahl, Renhage och Saeden, men får inte med någon loss, och det stannar av i täten. Själv sitter jag i tredjeklungan tror jag. Lite svårt att få grepp om läget då det är så utstpritt och man ligger på max. Där framme vill ingen ta initiativ och efter 10-15 min är alla småklungor samlade i en enda stor igen. Cykelcity får därmed tillbaka de flesta av sina hjälpryttare som kan börja jaga in utbrytarna igen. Några mil före Åre är det samlat igen. Klungan gör sig redo för final.

Blir det klungspurt eller blir det nya attacker som håller in till mål?

Avståndet inom topp 15 är ganska små, och med en väl avvägd attack kan man absolut avancera några placeringar på väg in mot mål. Mats Andersson, Örebro CK, och Lucas Persson, Team Cykelcity, kommer iväg 10 km före mål, och Lucas ställer sen av Mats sista biten in mot mål. Han tas emot av publiken inne på torget som en vinnare av både etappen och Tour of Jämtland sammanlagt. Mats blir tvåa idag och klättrar någon placering i totalen. Ett 20 tal sekunder senare dundrar klungan in för klungspurt. Michael Olsson tar spurten före Balck, men i Sverigecupen har nu Balck gått om som ny totalledare. Bergspriströjan tar Lucas även den, medan Ahlstrand som agerat hjälpryttare hela dagen, tappar spurttröjan till Benjaminsen CK Nor vid sista spurtpriset. Jimmy Rönn blir trettonde man, 24 sekunder från en topp-tio placering.

Under de närmast följande timmarna följer sen en ström av motionärer som utmanat sig på denna tuffa etapp. Vissa är tröttare än andra, men alla verkar dom nöjda och belåtna med sin insats. Inte bara backarna har varit jobbiga denna dag, utan även vinden, som blåst ganska så rakt mot!

Mats är snart i mål som tvåa. Längre upp syns Lucas Persson
 korsa mållinjen som etapp- och totalsegrare.
Avslutning
På kvällen väntar trevlig middag och mycket snack om backar, attacker som blev eller uteblev, vurpor, hjul, hemfärd, fjällen och det unika med att ha en helikopter över sig på racet. Det finns alltid mycket berättelser efter en tävling. Organisationen visar också ett filmklipp från tävlingen redan under lördagkvällen. Häftigt, en svensk cyklist är inte bortskänd med sånt!
Söndag morgon är man återigen på väg hem, förhoppningsvis med ett bra resultat inom laget, eller med bättre form än när man kom, som ska förvaltas på kommande stora endagarslopp i augusti.

För dig som kanske inte visste så mycket om cykeltaktik innan, har nu förhoppningsvis fått lite mer kött på benen. Därmed förstår du också att när TV eller en tidning skriver något kort som att Gustav Larsson blev 63a på etappen, 3.52 efter segraren, och ligger 47a i sammandraget, ger det väldigt lite information om Gustavs lopp. Kanske har han genomfört en helt lysande arbetsinsats denna dag! För på samma sätt som det vore ointressant att ständigt rapportera att en back i fotboll inte gjorde mål idag heller, är det föga intressant att endast få veta hur en hjälpryttare ligger till i sammandraget. Det är ju liksom inte hjälpryttarens grej....

2011 års Tour of Jämtland
ToJ håller på just nu. På hemsidan finns en länk till en webbradio där du kan följa tävlingen live från start till mål. Igår gjorde Sportnytt ett reportage från loppet, med extra fokus på Magnus Bäckstedt som efter sin come-back, är där med ett ungt lag från England.

Imorgon är det dags för både elit och motionär att betvinga ovannämnda sista etapp! För eliten har det då sammanlagt genomförts en prolog plus tre långa linjeetapper. Något som hela den svenska eliten glädjs åt. Det är ont om långa tävlingar i Sverige nuförtiden, men med ToJ har vi både fått ett etapplopp, långa etapper tre dagar i rad, i vacker och för svenska mått unik kuperad terräng.

För egen del blir det den kortare och nästan pannkaksplatta varianten på 60 km, från gränsen och in till Åre. Nu är det för övrigt dags att så sakteliga bege sig mot just Åre och bevittna den rafflande avslutningen uppför Åres egen Mur de Huy, Granenbacken, som ska betvingas två gånger, med målgång uppe vid Hotell Tott. Räkna med många revanschsugna svenskar efter gårdagens norska seger!

Så gå in och följ loppet på webbradion!