tisdag 20 september 2011

VM dag 2 och Fåglum!


Expressen gjorde rätt i att ha ett rejält reportage om Marcus Fåglum-Karlsson igår! Idag blev Marcus 4a på tempot, endast 14 sekunder ifrån medalj efter en formidabel slutforcering i motvinden! Stort grattis och kul inte bara för honom och hans närmaste, utan säkert hela Falbygden och Sverige! Revansch efter kraschen med nyckelbensbrottet på EM. Med tanke på generna och hans bedrifter hittills, ser framtiden såklart ljus ut (även om man ska passa sig för att prata för mycket om vem som är talang eller inte i unga år!). Ludvig Halleröd, hade troligtvis inte samma pang i benen som då han tidigare i år blev 13e man på EM, men redan på lördag finns det chans till revansch då det 4 man starka svenska juniorgänget kör linjelopp!

Det är lite smått otroligt att juniorerna får till såna höga snitthastigheter, inte minst med tanke på deras utväxling, 52-14!

Marcus Fåglum-Karlsson på väg mot en fjärdeplats för sig själv, Falbygden och Sverige! Foto: Jahn Ekman.
Dam Senior
Om juniorernas lopp var nervpirrande, så var det ännu värre i damernas lopp. Regnet verkade trycka ihop resultatlistan något, då mindre starka åkare fick lite handikapp då dom körde hela eller delar av banan i torrt väglag. Under stora delar av loppet var det sekundstrider på nästan alla positioner inom topp 15-20. Mot slutet av loppet när det slutat regna, verkade emellertid banan inte lika slipprig och hal om man får tror favoriten och segrarinnan Judith Arndt, som kunde gå nästan all-in i svängarna sa hon. Förutom en överlägsen segrare skiljde det i slutändan bara 35 sekunder från placering 2 och 14.

Emilia strax innan start. Foto: Jahn Ekman.
Båda svenskorna körde väldigt bra tycker jag! Emilia Fahlin fick visserligen samma placering som förra året, nr 9, men detta året var hon närmare medalj än tidigare. Då var hon 1,20 efter segraren, och över minuten till medalj. Med en för henne (i torrt väglag) passande snabb bana i centrala Köpenhamn där hon kan mosa på med tunga växlar (och trots! alla inbromsningar och igång-drag i regnet vilket nog var optimal för hennes åkstil) var hon nu knappa minuten ifrån segern och ett tjugotal sekunder ifrån medalj. Dessutom körde hon säkert med mer press på sig denna gången, vilket hon klarade galant.

Emma Johansson gjorde definitivt ett lika bra lopp som Emilia, inte minst med tanke på att hon inte kallas tempospecialist, och har sin stora dag på lördag. Hon vara bara 6 sekunder efter sin svenska kollega, men då det var så tätt, räckte tiden "bara" till 14e plats! Det kommer att bli väldigt spännande på lördagens linjelopp med så formstarka tjejer på startlinjen, och med ett sju man starkt lag, taggade av guldvittring!

Vi e röde, vi e vide!
Danmarks lyckade start igår, toppades för övrigt idag med ett guld genom Mads Wurtz Schmidt i Marcus klass. Dessutom fick dom ett halvt silver på eftermiddagen genom den konverterade Linda Villumsen, som nu gav Nya Zeeland ett silver. Bara inte danskarna blir för kaxiga nu bara...

Herr Senior
Imorgon är det herrarnas tempolopp! Blir det femte guldet för den omöjlige Cancellara, eller ska hans kanske största utmanare Tony Martin ta över tronen i år? Vilka av tempospecialisterna blandar sig i medalj- och topp-5? Tuft, Porte, Phinney, Millar, Wiggins, Brajkovic, Clement, Pinotti, Grabsch, Westra, Rabon, Larsson mfl kan ju säkert vara med och kriga högt upp i resultatlistan om dom har en kanondag. Hur går det för Gustav, som verkar på G efter höghöjdsträning och bra genomförda endagarslopp i Canada nyligen? Med kalasben tar han medalj, även om banan gärna hade fått vara lite "tyngre"! Och vad ska vi gissa att Wetterhall klämmer till med? Formen var i alla fall mycket god för bara några veckor sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar