måndag 28 november 2011

Finns det cyklister som kan springa fort?


I förra veckan hade jag nöjet att träffa skidåkaren och tillika långloppsspecialisten Jerry Ahrlin på Vasaloppsträffarna, liksom Morasonen och Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson. Som sig bör blev det såklart lite träningssnack, och i det här fallet blev det en hel del prat kring löpning! Skidåkare är ju, som de flesta säkert redan vet, relativt bra löpare. Jerry bekräftade den regeln, genom att själv klämma milen på ca 32 minuter. Och då är han ju långt ifrån "spinkig" om man säger så. Han nämnde också att en av Auklandbröderna gjorde 3 km på strax över 8 min!! Det kan inte vara många som gör det!

Jerry Ahrlin och Staffan Larsson på
förra veckans Vasaloppsträffar!
Någon dag senare träffade jag Tony Pölder som spädde på med lite gamla minnen och löptider. Redan då jag intervjuade honom förra vintern (läs här) var vi inne på skidåkare, deras löptider och elitmotionären som nästan försvunnit. Han nämnde att på hans tid gjorde toppåkare som ex Dähli och Kirvisniemi milen på under 30 minuter. Bäste svensk i löpning var nog Majbäck som ex var på pallen på Lidingöloppet. Tillhör man eliten i skidåkning är man nästan alltid bra på löpning. Man är i alla fall långt bättre än en traditionell "löparelitmotionär" som i runda slängar kanske kutar 10 km kring 34-35 minuter. (Då elitmotionären som fenomen nästan försvunnit tycker man nog oftast idag att tider på 36-37 min är riktigt snabbt för en motionär).

I cykel är det väl nästan omvänt förhållande om man driver det lite till sin spets. Ju bättre cyklist desto sämre löpare. Orsakerna till det är ju ganska många och inte så konstiga:
- Korrelationen mellan cykel och löpning är inte tillräckligt bra, att cyklister vill lägga så mycket tid på löpning.
- Cykelpositionen är i stort sett motsatsen till en bra löparposition. Cyklister har svårt att upprätthålla en god löparposition, och får gärna en "sittande" position, istället för att springa med höften högt och framåt.
- I cykel belastar man aldrig de viktiga vristerna explosivt på ett löparmässigt sätt. Markkontakten blir därmed väldigt lång i förhållande till dem som tränat upp vrister/vader för löpning. Att springa högt och lätt blir svårt.
- Tiden på året då cyklister har mer tid för löpning är under höst-vinter, istället för vår-sommar-höst för skidåkare.
- En cyklist på hög nivå tävlar mycket, och hinner därmed inte med så mycket alternativ träning

Jag tror att de flesta inkl mig själv skulle bli mäkta förvånade om Schleck, Evans, Gilbert, Cancellara, Boonen, Hushovd, Basso eller någon annan storstjärna skulle springa milen på tider ner under 35 minuter, om dom överhuvudtaget springer (snarare joggar lite?!)

Nu till frågan:
- Är det någon som känner till någon riktigt bra cyklist som även springer riktigt fort? Kanske någon cross- eller mtb-åkare?
- Vad jag får känslan av så brukar många cyklister i Sverige tycka att en amatörcyklist som springer milen ner mot 35 min är riktigt bra, men finns det någon svensk amatörsatsande cyklist som kutar fortare än så?

15 kommentarer:

 1. Lance Armstrong har väl sprungit maraton rätt snabbt. Men iofs så började han väl sin karriär som triatlet så då är det ju fusk.

  SvaraRadera
 2. Mest (bäst) allround i sverige just nu är nog Multi-talangen Andreas Svanebo. 12:a på cykelvasan -10, och ett antal vassa resultat både i löpning och skidor (3:a SM femmil skate) vinnare av Axa fjällmarathon, Tjurruset,15:e Lidingöloppet mm.Säkert en sub 32 min kille. Andreas är även grym på vintertriathlon där han vunnit både VM,EM och världscup.

  SvaraRadera
 3. Hans mård är ju gammal landslagsorienterare.sätter en slant på att han fortfarande skulle kunna få till en tid under 35min

  SvaraRadera
 4. Marcus Svensson
  Johan Levin
  Martin Flinta
  Ted Ås
  Björn Andersson
  Clas Björling
  Dock inga rena cyklister och Marcus Svensson/Johan Levin blev bra löpare efter cykelkarriären.

  SvaraRadera
 5. Ja LA sprang väl på ca 2.50, 2 år efter avslutad cykelkarriär tror jag. Sen gjorde han come-back.

  Efter avslutad cykelkarriär känner jag till en del snabba löpartider hos f.d cyklister - men under pågående cykelsatsning har jag dålig koll!

  Svanebo är ju verkligen en stark multisportare!
  Ok Mård är gammal orienterare. Kom att tänka på Palmberg då också, han kanske var bra löpare samtidigt som han satsa på cykel?!

  SvaraRadera
 6. Att många duktiga triatleter och multisportare är bra på att springa, är ju inte så konstigt eller unikt.

  Men det är också ganska stor skillnad på dem vad gäller krav och prestation i jämförelse med cyklister

  SvaraRadera
 7. Ja, cykel-löp är en knepig kombi. Har försökt att bli bättre på båda samtidigt. Men det blev inte bra. Sprang milen med ett snitt på 4.12/km parallellt med att jag försökte bli bättre cyklist. Släppte löpningen helt och då blev det mer kraft ner i pedalerna men löptiderna blev katastrofala. Nu har jag lagt till vristträning/hopp under hela säsongen för att inte få problem med vrister/vader när jag tar upp löpningen på hösten.

  SvaraRadera
 8. Tomas Löfgren, Borlänge CK sprang riktigt bra på 25-manna orienteringen tidigare i höstas. Han har väl även en bakgrund som skidåkare iofs. Ser inte ut som en löpare direkt i kroppen (!), men många skulle ha svårt att hänga med honom oavsett löparskor/cykel/skidor. Respekt.

  Sedan har man ju det omvända - Martin Rappe i Crescendo Velo (min klubbkompis!) som klämde Stockholm Marathon på 2.27 när det begav sig. Nu cyklar han mera, även om det inte är på elitnivå. Men att köra Vättern på dryga 7h och stöta ner Mumier i Laholm kan ju vara nog så roligt! Respekt igen. :-)

  SvaraRadera
 9. Andreas Svanebo är ju som tidigare skrivet ganska duktig på att cykla Långlopp. Han har pers på milen på 32,38 min.

  http://www.andreassvanebo.se/2011/05/24/blodomloppet-hudiksvall-10-km-2971350

  Men jag skulle vilja påstå att det här är värre:
  http://www.andreassvanebo.se/2011/08/10/seger-salomon-trail-tour-(drakloppet)-3570266

  SvaraRadera
 10. Intressant, men vad anses som bra tid för en cyklist tjej då?

  SvaraRadera
 11. Bra fråga! Vågar inte uttala mig om det faktiskt :-)

  Ingen som hört talas om någon cross-åkare i världseliten med ett riktigt älgakliv så det går fort som tusan?

  Dom cyklar ju i och för sig oftast också väldigt mycket, men kanske är det där man kan hitta nått undantag som bekräftar regeln?

  SvaraRadera
 12. Philip Tavell sprang väl rätt så bra

  SvaraRadera
 13. Brorsan, Lars Södergård cyklade för Vallentuna CK (07 och 08) och presterade rätt hyfsade löpresultat 2008. 8:49 på 3000m och 32:15 på 10000m.

  Nu var ju kanske han inte någon överdrivet framgångsrik cyklist, men tiderna gjordes ändå på cykelträning. Kan tilläggas att han numera är löpare istället.

  SvaraRadera
 14. Jonathan Hall, 8:a på tempo-VM 97 och proffs i Festina sprang tillräckligt bra för att vinna duathlon-VM ett antal ggr också.

  SvaraRadera
 15. Camilla Lindholm är ett bra exempel på en tjej som både springer bra och cyklar med kraft.

  SvaraRadera