torsdag 26 januari 2012

Intervju: Explosiva mångsysslaren Bertilsson!

Christian spurtaren, Kalmar GP, med föräldrarna i publiken!
Dags att vända blicken mot Skåne, närmare bestämt till åkermarkerna utanför Kristianstad! Här träffar vi en cyklist som tog oss landsvägscyklister lite på sängen, då han vann Hammarö GP för två år sedan. Aike fick direkt upp ögonen för honom, och efter fler starka prestationer på tuffa lopp, där han visade sin talang blev han bara än mer intressant. Några race provkörde han även för oss och på hösten blev det sen klart att han skulle köra fullt ut i de röd-vita färgerna 2011. Ett år som gav mersmak, både för Christian själv, laget och för oss i ledningen.

För er som har en relation till Vätternrundans olika arrangemang, kan också nämnas att Bertilsson vann Eurosport Vättern GP på torsdagen och sen var med i MAS-gänget som gick i mål på rekordtiden 6.52! Då Christian trots sin ringa ålder redan har många strängar på sin lyra, med många järn i elden, har jag en känsla av att denna intervjun inte bara kommer att handla om cykel...

Reck - Vi börjar väl som brukligt, vem är du Christian?
Christian snickaren!
Bertilsson - Jag är 21 år och bor på en gård utanför Kristianstad. Är lite av en entreprenör och tycker om att arbeta. Har alltid jobbat ganska mycket och hårt hemma på gården och alltid haft en passion för att pressa kroppen. Numera endast på cykeln. Förr även på fotbollsplanen och på löpartävlingar. Fram tills jag var 15 år kombinerade jag en fotbollssatsning med cyklingen, men sen dess har jag bara haft fokus på cyklingen. Siktar på att ta steget till något större proffslag inom några år.

Reck - Du har ju ett förflutet inom mtb, vad fick dig att gå över till lvg?
Bertilsson - Som junior tävlade jag nästan bara MTB. När det planerades att min moderklubb CKC4 skulle starta ett elitlag (Team Refero CKC4) på landsväg blev jag riktigt intresserad då jag hade vunnit någon junior landsvägstävling på hösten och kände att jag hade mer talang på landsväg än i skogen. Dessutom skulle vi bli ett riktigt skönt gäng som körde ihop. Att det var en period då jag växte mycket i muskelmassa och blev tung som bly passade bra då det visade sig att jag var bättre lämpad på att spurta än att vara smidig som en katt i skogen.

Reck - Vilket är dina styrkor respektive svagheter som cyklist?
Bertilsson - Spurten är ju mitt vassaste vapen. Har väl även ett hyfsat slätdrag. Men min kanske starkaste sida är nog att jag kan pressa min kropp och psyke väldigt hårt. Mina svagheter är längre backar. Sen är jag är väl ingen riktig tempohäst heller...

Reck - och vilket var 2011 års höjdare och besvikelser eller nederlag?
Bertilsson - Bästa höjdpunkten var segern på Kalmar Grand Prix med ett fullsmockat "larmtorg" och mamma och pappa som åskådare. Segern på Sverigecup tävlingen Eurosport Vättern GP var även det en skön bekräftelse då det var årets första seger. Det som var tuffast var nog att jag hade hela 61 st sjukdagar 2011. Ej inräknat vilodagarna. Gjorde även några sköna asfaltsglidningar så att jag vet hur fort man kan köra i kurvorna 2012.

Christian biodlaren!
Reck - Du har ju som sagt jobbat med alla möjliga grejer redan. Berätta!
Bertilsson - Ja vart börjar man...Startade egen byggfirma när jag gick sista året på gymnasiet (inriktning bygg såklart !) och jobbade ihop med företaget som jag hade praktiserat hos. På hösten snickrar jag rätt mycket för att ha råd att satsa på cyklingen resterande del av året. Inom mitt företagande har jag även en handelsdel där jag säljer Makita verktyg. Numera ingår även min cykelsatsning i mitt företagande. Utöver detta så har jag även 8 st bisamhällen och producerar ca 400 kg honung/år. Levererar honung till b.la. en delikatessbutik, lokala konsumhandlaren och de flesta honungsälskande cyklisterna!

Presenttips! och kanske vinnande vapen?!
Reck - Du har ju precis varit med laget två veckor på Gran Canaria. Grym träning för de andra, men du hade oturen att vara sjuk stora delar av lägret. Det finns ju nästan inget värre än att vara sjuk på ett läger...
Bertilsson - Ja att vara sjuk under träningsläger är tufft för psyket. Man ligger isolerad på rummet när dem andra får ihop många kvalitetstimmar. Det stressar en också när man vet att uttagningarna inför första racen snart skall göras. Sen är det oftast svårt att hålla sig till rätt (mängd) mat när det bjuds på buffe både frukost och middag !

Reck - Till sist, vilka är målen för året?
Bertilsson - Jag hoppas att kroppen är samarbetsvillig och kan trimmas upp ordentligt på en månads tid så att man kan vara aktuell för Vest Vlaandern.  Annars så ser jag mest fram emot vårprogrammet och de fina criterium loppen som vi har både hemma i Sverige och USA. Hoppas även på att få köra VM till hösten.

Reck - På längre sikt?
Bertilsson - Bli en av de bästa spurtarna i världen, tjäna pengar på att kunna cykla snabbt och ha roligt under resans gång.

Reck - Vi tackar!
Bertilsson - Tack själv!

Här kan man följa Christian!

Beror det på honungen månne?

1 kommentar: