torsdag 26 december 2013

Första lägret med Argos-Shimano!

"Im Kraftraum"
16-17 grader, torrt och soligt, så kan man beskriva väderförhållandena som vi hade i Altea, några mil norr om Alicante i Spanien! Mycket bra för att vara mitt i vintern och det efter bara 3.30 timmars flygresa.

WorldTourLaget hade 22 cyklister på plats (de som bor utanför Europa ansluter på nästa läger i januari). Till det kommer hela stödapparaten i form av tränare, några sportdirektörer, mekaniker, massörer, materialutvecklare, experter och vissa samarbetspartners…det blir en hel del folk med andra ord. Dessutom var dam- och utvecklingslaget också på plats! Jag skulle tro att vi i runda slängar var uppemot 60 pers dessa 9 dagar.

Inte bara cykling står på programmet. Här är det matlagning
signerat Ludvigsson, Veelers och Hupond!
Förutom den fysiska träningen, var detta ett första tillfälle att lära känna nya i laget, ha möten och utbildningar. Med på resan fanns exempelvis lagets näringsexpert Rob van den Werf och en lärare från Cruyff-Universitetet.

Rent träningsmässigt sker inga konstigheter alls. Träningen kan sägas vara ganska monoton i den bemärkelsen att den främst består av följande:
-  många timmars cykling i relativt lugnt tempo, s.k. distans och snabbdistans.
- styrke- explosivitetsövningar, såsom spurter/igång-drag och styrketräning.
- tre dagars träning följs sen av en vilodag.

Devenyns, Sinkeldam och Stamsnijder
kör Redcord.
Lugn distanscykling är ytterligheten åt ena hållet vad gäller energisystem (aerob med främst fett som bränsle) medan styrketräningen (som främst genomförs relativt tungt och oftast explosivt) och de korta spurterna är ytterligheten åt andra hållet (främst alaktacid anaerob). Just eftersom de är varandras motpoler kan man genomföra dessa väldigt bra tillsammans, utan att de stör varandra. Det går utmärkt att cykla mycket och samtidigt köra ett rejält block med styrketräning och spurter. Det är t.o.m. så att dessa "kraftinslag" gör uthållighetsträningen än bättre. Inte minst spurter i slutet på ett längre distanspass kan du testa om du inte gjort det tidigare, det får de sega distansvärkande benen att piggna till lite under sista timmen!

Undantaget från ovanstående schema gäller framförallt dem som ska köra Tour Down Under i januari.


Vilodag = 90 min lätt rull och fika! Här Jens Lang med delar av sitt utvecklingslag (och hans tidigare adept Degenkolb).
Nu laddas det om på hemmaplan, innan det bär av till Spanien igen i början på januari!

torsdag 12 december 2013

Att träna proffscyklister!


Den kanske största skillnaden mellan att vara tränare på amatör- respektive proffsnivå, är det faktum att de man har att jobba med, tävlar betydligt mer. Är yrket cyklist på landsväg, tävlar man helt enkelt ofta, mycket och länge. Tävlingssäsongen är lång, tävlingarna är många till antalet och distanserna är långa (endagarslopp ca 20 – 26 mil, många etapplopp, ibland väldigt långa etapplopp). Tävlingarna är också utspridda över flera kontinenter. Detta innebär fler och längre resdagar. Med en tävlingssäsong som sträcker sig från januari till oktober, blir tävlandet en del av tränandet. De båda vävs ihop redan i februari för de flesta (januari för de som kör TDU) och det gäller att hitta ett så optimalt upplägg som möjligt så cyklisten får en bra balans mellan de båda.

Som tränare jobbar vi i Argos-Shimano därför väldigt nära sportdirektörerna och ledningen som är huvudansvariga för tävlingsprogram och uttagningar. Vi diskuterar och kommer fram till det bästa programmet för laget och respektive cyklist. 

Just nu är jag sedan två dagar i Altea, dvs Argos-Shimanos ”Base-camp”, strax norr om Alicante i Spanien, för det första lägret inför 2014. Alla lagen i Argos-familjen är här, dvs både herr-, dam- och utvecklingslaget, inkl stora delar av stödapparaten. Så vi är några stycken....återkommer snart med ett inlägg om själva träningen här nere!

onsdag 4 december 2013

Julklappstips - konditionstest med extra allt!


Ge bort ett konditions- och mjölksyratest i julklapp! 

För endast 1990 kr får du:
- Konditions- och mjölksyratest på cykel för mätning av kapacitet och träningszoner. (Värde 1350 kr)
- 2 stycken program, välj mellan program för Vo2max, tröskel, styrketräning mm. (Värde 500 kr)
- 1 lyxig cykeltröja från Craft (Värde 750 kr)

Konditionstestet görs i min testklinik på Våglängdsgatan 31 i Västra Frölunda!



Begränsat antal- först till kvarn!

När du väl köpt julklappen, kan du utnyttja det under hela 2014.
Beställ via mattias@reck.se!

måndag 2 december 2013

Bergtagen - julklappstips!



Julklappstips!

Jag sitter just och bläddrar i boken Bergtagen - legendariska cykelklättringar i Europa, och jag skulle gissa att många cykelentusiaster skulle uppskatta ett hårt paket med just denna bok! En bok kring alla de där spektakulära bergen som gjorts kända för oss framförallt via cykeltävlingar på TV, troligtvis med Roberto Vacchis röst så man får ståpäls!

Alla kullar och berg behandlas noggrant i tur och ordning (kronologiskt efter höjd) med fantastisk bilder, grafik, kartor, höjdprofiler och även lite praktiska råd. Vacchi står dessutom för den svenska upplagans förord!

Boken finns att köpa i bokhandeln, www.adlibris.se samt www.bokus.se, hos cykelhandlare som t.e.x Cykelcity i Stockholm, Göteborg och Malmö, Cykelmagneten i Falkenberg samt Bianchi Café i Stockholm!

söndag 24 november 2013

Tränare i Argos-Shimano!


OBS! Laget har nu bytt huvudsponsor och heter Giant-Shimano!


Ja! nu har det blivit offentligt att jag blir tränare i Argos-Shimanos herrlag på WorldTour-nivå under kommande säsong. Arbetet har redan börjat och jag trivs väldigt bra. Organisationen är ung, demokratiskt och relativt platt upplever jag, det är högt i tak, och jag kan vara med och påverkar från början! Jag märkte redan när jag var på intervju att detta skulle kunna vara ett lag vars mentalitet passar mig, så det var häftigt men också (glatt) överraskande när jag fick jobbet. Alla verkar mycket drivna och vill framåt och är inte rädda för att testa nya vägar, diskutera, ifrågasätta, hitta ny forskning osv.

Mina närmaste kollegor och arbetskamrater, förutom sportdirektörerna och cyklisterna, blir tränaren Adriann Helmantal och Teun van Erp (som har lite extra ansvar för "SRM och Science and Reseach"). Jag och Adriann sköter själva träningen för de 28 cyklisterna och till vår hjälp har vi lyxen att ha Teun som uppbackning!

Här är ett intressant filmklipp där Adriann och Teun förklarar hur man jobbat med Argos spurtlag under året.

http://www.youtube.com/watch?v=pWve4g83CVI

Jag hoppas, efterhand som jag kommit in i jobbet, kunna skriva lite då och då om livet som tränare på WorldTour nivå, och man kan även följa mig på https://twitter.com/MattiasReck.

Nu bär det av till UCI i Schweiz för SportDirecteur Course!

fredag 4 oktober 2013

Cyklingens Way Out West!



Hoppas vi det blir när Göteborgs Cykelfestival tidigare lägger sitt arrangemang en månad och därmed lägger sig samtidigt som Göteborgsgirot! Cykel, shower, motion, politik, kultur, konst, tävlingar, föredrag, utställningar, uppvisningar i härlig symbios!

!!3-4 maj 2014!!



onsdag 28 augusti 2013

Tips: Karlstad XC!



Den 15:e september arrangerar vi i OK Tyr, Karlstad XC, en cykelfest i Karlstads skogar för både motionär och elit. Vi kommer att ha 2 sträckningar, en som är ca 30-35 km och som är ca 60-65 km som går i Karlstads gamla militärskog I2-skogen och sedan ut på natursköna Sörmon-området som med sin tallhed och otroligt fina stigar erbjuder fantastisk stigcykling. Vi kommer också att bestiga Bryngfjordsbacken där den första cyklisten i damklass och herrklass kommer att få en specialdesignad "bergatröja".

Vi kommer även tillsammans med en av våra samarbetspartners, KMTI, arrangera ett minilopp som vi kallar för Labanloppet för de allra minsta som kommer att vara en varvbana på evenamangsområdet där barnen får köra hur många varv de vill och naturligtvis får alla medalj. 

För mer info och anmälan kan ni surfa in på http://karlstadxc.se/ eller så finns vi också på facebook https://www.facebook.com/ksdxc?hc_location=stream"

Välkomna till Karlstad den 15:e september för en fantastiskt dag med fenomenala stigar och en naturskön upplevelse.

Dessutom kan man dyka upp dagen innan...

"På kvällen den 14:e september kommer Mattias Reck att hålla en föreläsning på Scandic Klarälven om cykelträning. Mattias är förbundskapten för svenska landslaget på landsväg och en av Sveriges mest erkända cykeltränare. Det är riktigt roligt att han kommer till oss och berättar om träning.
I samband med detta kommer det också att bjudas på en pastabuffé på Scandic och vi kommer att börja nummerlappsutdelningen. Platserna är begränsade till 70 stycken, det är först till kvarn och priset för både pastabuffé och föreläsning är endast 150 kr så snabba er att anmäla er redan nu.
Anmälan sker till cykel@oktyr.se"



tisdag 20 augusti 2013

Komma nära en världsstjärna del 2!

På torget i Vårgårda! Ella möter en av de största! Regerande OS- och världsmästarinna. Foto: Anton Vos.
Efter det förra inlägget med "Gustav möter Cavendish i Danmark" blir det naturligt att fortsätta med "Ella möter Vos i Vårgårda".

Ella får testa på att vara hejarklack i Hägrungabacken!
Man behöver alltså inte ens åka utanför landets gränser för att träffa världsstjärnor. På svensk mark tävlar en gång om året stora delar av världselit, med bland annat vår svenska världsstjärna "Silver-Emma" Johansson som haft en grym säsong hittills, och damcyklingens- och tillika en av damidrotternas största, nämligen Marianne Vos!

Ella och landslaget!
Det räcker med andra ord att åka till Vårgårda! Då får man även landets kanske bästa hejarklack som "står och slår" i Hägrungabacken och chansen att se proffsen åka varv efter varv på den tuffa banan runt en av svensk cykels högborg.

Tänk att man kan få komma så nära en stjärna! Foto: Anton Vos.

tisdag 6 augusti 2013

Komma nära en världsstjärna!

- Titta pappa, jag har nästan Cavendish för mig själv!
I helgen var jag och min son på Danmark Runt! Det blev mycket hygge och trevligt!

Något som slog mig...återigen, var det faktum att cykel är en sport där man verkligen kan få se och ta på världsstjärnor på riktigt nära håll! På de flesta stora tävlingarna (kanske undantaget Tour de France nuförtiden) ges den möjligheten. Åker man exempelvis till ett VM (som detta år går i Florens i september) och åker ner till starten en timme före start kryllar det av stjärnor som visar upp sig, pratar med publiken och cyklar genom folkmassorna till och från inskrivningen.

Man kan som sagt komma väldigt nära cyklisterna. Vi står precis mellan start och mål och har cyklister  runtomkring oss. Här är det tempohästen Rasmus Quaade (ni kanske minns det svart-vita TV-programmet i vintras) som var "helt borta och utpumpad" efter målgång.
Jag minns själv första gången jag kom väldigt nära alla stjärnor. Jag och Martin Johansson åkte från hans hem i Luxemburg till norra Frankrike där Criterium International brukade gå på den tiden. På det mysiga torget i Charleville Mezieres var det just så att man strosade omkring och plötsligt var den ena kända cyklisten och sportdirren efter den andra, runtomkring dig.

Vacansoleis huvudmekaniker tillika landslagsmekaniker, Klas Johansson!
Danmark Runt var inget undantag, tvärtom. Världsstjärnan Mark Cavendish var på plats, och med lite mindre otur hade även Tom Boonen varit på plats. Cavendish är Gustavs idol, och han var så knäckt att han inte kunde vara med när VM gick i Köpenhamn, så var kunde passa bättre än att ta tillfället i akt nu. I Holbäck, några mil väster om Roskilde, skulle det köras enkelstart/tempolopp, så det borde ju vara perfekt för att under några timmar låta Gustav strosa omkring bland alla uppställda lagens bussar där cyklisterna värmer upp.
Gustav fotograferar en koncentrerad Cavendish! Det var förresten inget fel på Cavs form! Femma på 12,1 km tempoloppet, dagen innan satt han i Lövkvists grupp uppför Kiddevej i Vejle och dagen efter vann han avslutningsetappen!
Och mycket riktigt, under nästan en hel timme hade lilla Gustav Reck, 9,5 år gammal, självaste Mark Cavendish nästan för sig själv. Lite överdrivet såklart, men det kändes nog så för Gustav :-) Att han sen fick hans autograf, kunde se honom på starten i Roskilde nästa dag, sitta på VIP-läktaren inne i centrala Köpenhamn och se honom sträcka armarna i skym 50 meter framför sig, hänga med Lövkvist in i IAMs buss, få en keps av landslagsmekanikern Klas, titta på en väldans massa tåg på Köpenhavns Huvudbanegård och äta och dricka lite för mycket onyttig mat, var en bonus!!

En snabbvisit i IAMs buss med självaste Lövkvist som guide efter målgång på sista etappen!
Nisse på Posten! Här i Danska Postens tröja. Läs denna artikeln på Cyclingnews från idag. Lyckas detta är Nisse en viktig bidragande faktor till att vi kan se och ta på stjärnorna här hemma!

tisdag 18 juni 2013

Rekord på Vätternrundan!


Hjärtbarneturen/fonden pb Balansera :-). Med Gingsjö i spetsen ger dom sig ut prick 10.18
på den blåsigaste Vätternrundan på länge! Foto: Anders Jonasson.
Det blev nytt rekord på Vätternrundan ändå. I dagens pressrelease från organisationen står det att föregående års tid på 6.37.56 är slagen, och den nya rekordtiden att slå är numera 6.37.09. Tänk att det skiljde så lite efter nästan 300 km cykelåkning. Otroligt!

30 min till start!
Förra året tog Ride of Hope rekordet på Vätternrundan till en ny nivå. Det var inte bara ett sedan länge gammalt rekord som blev slaget den gången, utan hur det gjordes var också det speciellt, med tanke på hur det sett ut på Vättern de senaste åren. De stora snabbgrupperna med duktiga veteraner och elitmotionärer har då kompletterats med ett antal elitcyklister för att kapa tider ner mot "drömgränsen" sub-7. Ride of Hope däremot, lyckades "mot alla odds" enligt många inkl mig, på bara 6-7 starka elitåkare (Bäckstedt, Gingsjö, Stevensson, Gustavsson, Svensson, Carlsson, Larsson) själva köra på otroliga 6.37!

Koncentration, fokus och viss anspänning! Marcus Svensson, Team Trek Sweden. Foto: Anders Jonasson.
Under hösten och vintern funderade säkert inte bara jag hur fort ett större gäng elitcyklister skulle kunna  köra på. Oavsett motionsloppens natur vill många ha en tid. Tiden är viktig. Både sin egen och någon annans att relatera till. Detta något är ofta den snabbaste tiden/rekordet, årets snabbaste tid, sin egna tid för tidigare år, konkurrentens, kompisens, arbetskollegans eller liknande.
På väg uppför den lilla backen till första fasta langningen! Ca 44 i snitt efter 12 tuffa motvindsmil ner till Jönköping och uppför Bankerydsbackarna! Foto: Anders Jonasson,
I cykel är det ju tyvärr ofta, i mitt tycke, lite för stort avstånd mellan tävlings- och motionscykling, och med sub-grupper görs det möjligt att dess båda världar möts lite mer (självklart måste det ske under trafiksäkra former, och det diskuteras hur man ska organisera det bäst). I löpning och skidor är det lättare att blanda och det finns sällan något problem eller större debatt att ex Vasaloppet eller Göteborgsvarvet omfattar både elitlöpare och motionärer samtidigt. Den som åker Vasaloppet på 8 timmar upplever eller tänker säkert inte ens på att han deltar i en tävling, utan ser det som motion. Detsamma gäller troligtvis det stora flertalet av de 60.000 som springer varvet. Pratar man däremot tider och vinnare i cykel på motionslopp låter reaktionerna sällan vänta på sig.
Vid det första sub9-depåstoppet mellan Bankeryd och Habo! Foto: Anders Jonasson.
Sedan införandet av egna starttider på lördagsmorgon och med SM veckan strax därefter, har fler och fler elitcyklister varit tillgängliga och intresserade att få sig en rejäl genomkörare på Vätternrundan. Som svensk tävlingscyklist är man dessutom inte van vid så mycket uppmärksamhet och cirkus runt loppen man kör, så de flesta som testar Vätternrundan blir ofta positivt överraskade av hur häftigt det är att cykla fort på Sveriges och ett av världens största cykellopp.

När det gäller rekordgruppen säger dessutom flera av dom att det varit ett unikt och spännande tillfälle att köra ihop på det här sättet, med ett gemensamt mål för en god sak att uppmärksamma Hjärtebarnsfonden, fast man till vardags tävlar i olika tröjor!

Efter Hjo och framåt blev det lagtempo på ett led med längre förningar. Fv Wetterhall, Dahlberg, Gingsjö, Rönn, Svensson. Foto: Anders Jonasson.
Med detta sagt, fanns alltså tanken att se hur fort ett lite större gäng elitcyklister skulle kunna köra, och troligtvis möjligheten att ragga upp ett sådant gäng. Nu skulle vi få en ännu bättre tid att mäta oss mot och imponeras av. Kanske till och med under 6.30?

Var dom cirka 6 tongivande förra året gällde det att i alla fall ha uppemot 12-15 detta året, för att köra en rejäl bit fortare. Det är ofta någon som är skadad, ska köra något landslagsuppdrag, är sjuk eller ur form, så från en skara på 15-16 man är det troligtvis realistiskt att 10-12 kan köra riktigt fort just den dagen. Dubbelt så många som året innan alltså, förhoppningsvis tillräcklig marginal för att göra skillnad!

Plågade miner! Landström och Södergrann vid andra depåstoppet strax norr om Karlsborg! Foto: Anders Jonasson.
Det mesta gick också enligt planen, och trots sjukdom och krascher och några som inte kunde göra sig rättvisa pga dålig form eller jobb hela dagen i Vätterundans servicedepåer, var det ett mycket starkt gäng på startlinjen. Vad vi inte riktigt hade tänkt oss och hoppats på var ju såklart att vinden skulle vara mer problematisk och tuff än på mycket länge. Rekord slås sällan när oddsen är så mycket emot vindmässigt. Å andra sidan var gänget betydligt större än året innan, så kanske...

Anders Ekh Åstorp-Refero lyssnar spänt på speakern efter målgång.
Foto: Anders Jonasson.
I slutändan visade det sig väl att det ena tog ut det andra, och med en mycket liten marginal på cirka 45 sekunder slog man Ride of Hopes rekord från året innan. Vi får helt enkelt vänta ett tag till innan vi vet vad ett större starkt elitgäng kan göra i hyfsade förhållanden! Gingsjö blev intervjuad i cyclesport.se efter målgång och det ger kanske en indikation på vilka tider man kan köra på under bättre förhållanden.

Rekord är ju till för att slås ;-)

Gänget som innehar det nya rekordet:
Linus Dahlberg People4you pb BLIZ
Alexander Gingsjö People4you pb BLIZ
Anders Ekh Team Åstorp Refero
Marcus Svensson Team Trek Sweden
Marcus Johansson CK Hymer
Johan Nystrand CK Hymer
Jimmy Rönn Team Cykelcity
Erik Saeden "vilde"

F.v. Dahlberg, Södergrann, Nystrand, Dahlström, Johansson, Rönn, Bernström, Landström, Gingsjö, Ekh, Lundvall, Saeden, Bertilsson och Svensson.
Stort tack till Hjärtbarnefonden och Hjärtbarneturen med Lars Erlman och Sara Leijon i spetsen, alla cyklisterna självklart och sist men inte minst serviceapparaten runtomkring själva loppet!

måndag 17 juni 2013

Vättern och vinden i snabbgrupp!

Innan start! Det gäller att inte göra ovana cyklister mer nervösa än dom redan är :-) Foto: Emma Nilsson.
Herrejävlar va det blåste!

På väg hem från Motala lördagkväll slog det mig att jag precis hade avverkat mitt längsta träningspass på cykel någonsin, i tid räknat alltså. 8 timmar och 32 minuter, längre än så har jag aldrig suttit på en cykel, varken på träning el tävling. Även om jag vet att "vanliga" motionärer kan behöva hålla på nästan hela dagen för att köra 300 km, gav det mig en ny djupare dimension kring just det, där jag satt helt slut i bilen och småslumrade med krampkänning (dock inte i förarposition!) efter "bara åttaochenhalvtimme. Det är verkligen en otrolig bedrift och äventyr och viljekamp för många att betvinga den där sjön. 300 km är långt som tusan, och med den där vinden på köpet blir det ju smått episkt att ta sig runt för det stora flertalet utövare.
Två världar möts: med Thomas Berglöf, som arrangerar WorkOutÅre, Jaime Palou Platschef NordicWellness Östermalm   och numera cyklist väl?! och Magnus Gårdmark, Elexia och InCycle! Saknad Jessica Claren ;-) Foto: Emma Nilsson.
Herrejävlar va det blåste!

Att cykla fort runt sjön i en större grupp på bitvis smala vägar, är svårt när det blåser från sidan. När man läser folks reflektioner och upplevelser, har de flesta snarlika versioner om östra sidan ner till Jönköping. Ryckigt, uppsplittrade grupper, mycket jobbigt osv...Det kräver mycket rutin och ordning för att köra fort i kantvind utan att "spränga en grupp". Är gruppen stor är det nästan omöjligt att hålla ihop det, såtillvida man inte är väldigt homogena, som vill att så många som möjligt ska överleva tuffa partier.

Lugnet efter stormen! Langningen efter backarna i Bankeryd. Imponerande tjejer! Glada och inspirerande hela tiden! Patrik Elgström (bildkonstnären och cykelcrossaren) servar! Foto: Emma Nilsson.
Vår grupp hade vår beskärda del av kaos :-) Punka strax innan start, växelhaveri direkt efter start, punka  15 min efter start. Med den vind som var bedömde jag det som mycket svårt att fixa sub9 efter strulet i början och den kraftiga vinden (som var än värre än jag trodde), utan att ta hjälp av andra. Sagt och gjort, när större grupper körde om oss, försökte vi få med alla i dessa, men med risken att några i gruppen skulle få det svårt att hänga på snöret i kantvindspartierna och ryckigheten. Och tyvärr förlorade vi en och annan pga all denna problematik. Räddningen för oss som orkade var när HappyMtb kom i ett riktigt bra tempo! (med tanke på vad jag läst om Happys sub-satsning kan man inte annat än imponeras att man kan köra så snabbt och tekniskt bra med en sammansättning av så olika cyklister vad gäller bakgrund, erfarenhet osv. Hatten av för det!)
Fast langning norr om Karlsborg. Enervit, SportCompetition liquid "räddaren i nöden", bars, korvbröd med marmelad, Twix/Snickers...och en snabb pissepaus! Serviceteamet med Patrik, Emma och Rene var strålande! Foto: Emma Nilsson.
Efter den fasta langningen vid 125 km kunde vår grupp äntligen köra själva! Om östsidan var turbulent och jobbig som tusan blev resten av turen riktigt nice! Vi körde i vårt egna tempo, med 4-8 pers som draghästar och övriga i släptåg, "var och en drog efter sin bästa förmåga"! Lagom till vi började vara nere på 4-5 pers i dragjobbet, kom vi ikapp ett bra och trevligt gäng med Ride of Hope:are plus några från Lunedi, Happy och CK Uni. Perfekt! Vi pratade ihop oss och nu kunde vi snurra runt på lite mer folk, och dom som var på "kroken", kunde gå ner och vila utan att det drabbade det pågående dagsverkat där framme alltför mycket.
Jag och Sandra! Foto: Rene Thillman.

Så fortsatte det hela vägen till mål. Vi kom ikapp Motalas gäng, och några provade att gå med i deras lagkörning. Dom ville emellertid hålla sin grupp intakt, vilket jag tycker man ska respektera. Vi bedömde det för jobbigt att cykla om och ifrån dom, så vi la oss i släptåg ett tag, innan vi släppte av och trampade själva de sista 3 milen en bit bakom, och sen blev det en härlig laganda och uppsluppen stämning in till mål, avstannande på 8.32 :-) Gött e de!
Vi klarade det!

Jag lider med dom som aldrig fick uppleva den goa farten, samarbetet och flytet vi hade efter Jönköping, samtidigt som man gläds åt dem som klarade bedriften. Med tanke på vissas bakgrund och förutsättningar är det mäkta imponerande av er!!

Stort tack till hela gruppen! Och lite extra tack till alla er starka draghästar som med facit i hand kunde kört sub8 men som var en stor bidragande faktor till att alla fixade sub9 :-) Ingen nämnd, ingen glömd!

Som sig bör, hyllningar fram familjen och de första analyserna av loppet och uppdateringar! Foto: Rene Thillman.
Herrejävlar va det blåste!
På väg hem till Göteborg började det förresten att spöregna, och plötsligt kändes det ändå som om vi hade lite tur med vädret ändå ;-)
Grabbig bild! Tjejerna var så populära bland publiken så dom fastnade inte på bilden! Foto: Emma Nilsson.

En resume av Rekordjakten till förmån för Hjärtbarneturen inom kort! 


fredag 7 juni 2013

Vilka ska göra rekordförsök på Vättern?


En av årets absoluta höjdpunkter i svensk cykel har precis dragit igång i och med Vätternrundan. Redan nu har över 600 barn kört lilla Vätternrundan :-) Imorgon fortsätter det med Tjejvättern!

Många undrar vilka som ska vara med och köra Rekordförsök nästa lördag, och det kommer att bli följande cyklister:

Alexander Gingsjö People4U
Michael Olsson People4U
Linus Dahlberg People4U
Christian Bertilsson People4U
Philip Lindau People4U
Johan Landström Motala AIF
Jesper Dahlström Motala AIF
Jocke Bernström Motala AIF
Marcus Johansson CK Hymer
Jakob Södergrann CK Hymer
Johan Nystrand CK Hymer
Daniel Lundvall Södertälje CK
Marcus Svensson Team Trek
Anders Ekh Åstorp Refero
Erik Saeden vilde ;-)
Jimmy Rönn Cykelcity

Man kan säga att det är en ett hopkok av People4U, hemmaklubben Motala, grannklubben CK Hymer och några av mina träningskompisar från Göteborg! Ett rätt skapligt gäng faktiskt!

onsdag 29 maj 2013

Vätternträning med Sävedalens CK!

Posering i nya kläderna innan passet!
Sävedalens CK, med familjen Magnusson i spetsen, brukar ha Vätternrundan som en av sina höjdpunkter under året. Flera grupper, gemensamt träningsupplägg och resa dit och hem osv.

Till detta året har jag haft nöjet att både hålla föredrag och som igår vara med och träna med alla gängen, från sub8 till sub10. Det blev nog en mycket lyckad afton för alla inblandade skulle jag tro! Ovan poserar dom i sina nya kläder, vädret gick från solsken till stormbyar och ösregn och tillbaka till solsken, och det blev lagtempoträning på vägarna mellan Landvetter via Hindås till Rävlanda och tillbaka. Formen var god, teknik satt som den skulle och det blev hårdare och hårdare körning allteftersom.

För att spetsa till det lite extra hade jag bjudit in västkustens tempohäst Jimmy Rönn. Jag får nog säga att det blev ett lyckat drag då folk tyckte det var helt grymt och "otroligt" att en person kan agera motorcykel så länge själv medan en annan har fullt sjå att hänga med. Jag skulle tro att Jimmy är lika bra som förra året (även om han inte tävlar i år) och kommer att vara en viktig kugge i rekordförsöket som jag nämnde igår.

Summa sumarum, det blev en väldigt lyckad afton, och det slog mig åter hur kul det är att köra slut på varandra tillsammans. Efter passet var det bara en massa inspirerande glada miner :-) Stort tack till Magnussons som hela arrangemanget!

Trötta, nöjda, inspirerade, mjölksyrastinna och belåtna!

tisdag 28 maj 2013

Rekordförsök på Vättern för hjärtsjuka barn!



Rekordförsök till förmån för hjärtsjuka barn
När årets upplaga av Vätternrundan körs står ett antal duktiga cyklist på startlinjen för att försöka sig på en ny rekordtid. Tillsammans med Lars Erlman och Hjärtbarnefonden/Hjärtbarneturen har jag samlat ihop ett gäng elitcyklister som ska ge sig på de 300 km i rasande fart för att uppmärksamma och samla in pengar till hjärtsjuka barn. 
Flera av cyklisterna har redan kört väldigt fort runt sjön tidigare (6.37-6.41) och vet vad dom ger sig in på, men det är all respekt åt det rekord som finns i nuläget (6.37 satt av Ride of Hope med Magnus Bäckstedt i spetsen 2012). Det blir med andra ord inte lätt, men det ska det såklart inte heller vara när man jagar rekord.
Det cirka 12 man starka laget kommer att cykla i Hjärtbarneturens tröja, och det ska bli väldigt spännande att följa deras framfart!

Till förmån för Hjärtebarnsfonden
Hjärtebarnsturen är en cykeltur på 2380 km som genomfördes för första gången den 6-21 maj 2013. Turen startade i Östersund och via stora delar av Mellansverige avslutades den i Falun. Dagsetapperna var mellan 9-23 mil. Sammanlagt 14 orter fick besök av Hjärtebarnsturen och i samband med besöket/stoppet arrangerades kostnadsfria föreläsningar och olika aktiviteter. Flera kända artister, idrottsmän och profiler körde någon eller några av sträckorna för att hjälpa till att skapa ett intresse kring arrangemanget och därmed generera högre intäkter till Hjärtebarnsfonden. Några av de som var med och cyklade var Peter "Foppa" Forsberg, Roberto Vacchi, Agneta Sjödin, Kalle Moraeus, Daniel Tynell, Johan Olsson, Tobias Karlsson, Torgny Mogren, Micke Leijnegard och många fler.
Hjärtebarnsturen är tänkt att bli ett återkommande arrangemang.
– Vi, Hjärtebarnsfonden, ser detta projekt som ett sätt att sprida kunskap om medfödda hjärtfel. Med de gåvor som vi får kommer vi kunna göra mer för de som drabbats. Vi kommer att ordna läger, stödja drabbade familjer ekonomiskt och bekosta forskning om hjärtfel, säger Ulf Grape, ordförande Hjärtebarnsfonden.
Hjärtebarnsturen hade ca 300 deltagare detta först år och har hittills samlat in drygt 200 000 kr. Insamlingen pågår fortfarande för Hjärtebarnsturen 2013.

Pressmeddelande och mer information om Hjärtbarnefonden och Hjärtbarneturen kan man läsa här!


Hjärtebarnsturen arrangeras för att samla in pengar till HjärtebarnsfondenPengarna används till forskning om medfödda hjärtfel, läger och stöd till drabbade familjer. Hjärtebarnsfonden har ett 90-konto, 90 05 87-7. För mer information, se www.hjartebarnsturen.se eller www.hjartebarnsfonden.org. Hjärtebarnsfonden: PG 90 05 87-7 alternativt BG 900-5877.
Eventuella frågor besvaras av:
Lars Erlman, 070-557 40 83
Mattias Reck, 070- 746 49 92

tisdag 14 maj 2013

Två världar möts: Intervju med Jessica Clarén!



Intervjuserien med personer som, förutom att köra Vättern i min sub9grupp, lever i och skapar möten mellan de båda världarna idrott/förening och friskvårds/gymvärlden går vidare. Jessica Clarén kan väl sägas vara en värdig fortsättning på Magnus Gårdmark! Känd från bl.a. spinning, frekvent anlitad på konvent, utbildare på InCycle och med en populär blogg har hon de senaste åren jobbat för att göra klasser mer cykelinspirerade och dessutom själv börjat tävla på cykel. 

Reck - För de som inte känner dig, vem är Jessica och kan du på några meningar förklara en del av allt det du sysslar med?
Jessica -  Alltså, hur kan en fråga vara så svår. Jag brukar säga att jag är ett digitalt träningsfenomen. Jag jobbar med träning i alla former och även med sociala medier, och utbildar och inspirera instruktörer runt om.

Reck - Jessica, du är ju som man förstår ett mycket aktat namn i friskvårds- och spinningvärlden. Hur har du lyckats med det?
Jessica - *generad* För mig är det viktigt att göra allt med hjärtat och lite till och att brinna för det man gör. Att våga tro på att förändra och hela tiden se till att fortsätta utvecklas.



Reck - Varför är spinning populärare än nånsin?
Jessica - Löparboomen som verkligen slog ner för några år sedan lämnar nu över till andra utomhussporter, och framförallt är det cykling som många får upp ögonen för. I och med det öppnas också ögonen hos både deltagare och instruktörer som gör bättre och smartare klassupplägg där syftet faktiskt är att göra deltagaren till en bättre cyklist. 

Reck - Hur tror du att spinning kommer att utvecklas? Var är den om låt säg 5-10 år?
Jessica - Först hoppas jag att namnet spinning försvinner och att vi alla kallar det cykel eller inomhuscykel. Jag tror att trenden att förenkla och förena håller i sig. Klara mål med upplägg förankrat i utomhuscyklingen med anknytning till träningseffekt. Låt jumps och upplägg som inte har en eftertanke försvinna. Jag tror också att vi kommer cykla inomhus med Wattmätare och göra klasser förankrade i watt, puls och intensitetsskala. Visuella klasser kommer garanterat att slå hårdare där banprofilen projiceras bakom instruktören.

Reck - Till dina egna mål, hur kommer din säsong att se ut 2013?
Jessica - Fniss. Jag jobbar ju lite underground :)
Jag har tränat specifikt mot cykel i vinter och har tänkt testa benen ordentligt. Jag har en del bokade lopp, både på landsväg och mtb. Jag hoppas persa på Cykelvasan ordentligt.

Reck - Du var ju med när People4U hade träningsläger på Gran Canariai januari, vad tar du med dig från den resan?
Jessica -  Cykel är ju grejen! Jag blev liksom lite nyförälskad. Livet som cykelproffs känns som en dröm. Jag är grymt imponerad av hela teamet och engagemanget som alla involverade ger. Allt från tränare till sponsorer till åkare.


Reck - Hur är formen just nu och hur kommer du att träna de sista veckorna inför Vättern?
Jessica - Formen är ganska bra. :) Har en grym tränare (Not: Mattias är min tränare). Jag behöver få in mängd. Så jag kommer slaviskt följa mitt upplägg och stöta in lite premiärlopp på MTB och landsväg.

Reck - Var tränar du själv mest när du har tid att sticka ut i naturen?
Jessica - Jag älskar att köra i skogen och jag trillar lite för ofta. Men helst kör jag mtb eller springer.

Reck - Tack för din tid!
Jessica - TACK för att du inspirerar mig på sadeln både inomhus och utomhus!